8 lietas, kurām patiesībā nav jāatrodas guļamistabā veselības dēļ

Dzīvo gudri! 6.septembris 2021
 
pexels.com
Veselīgs miegs ir ļoti būtisks veselībai un tas, savukārt atkarīgs no daudziem faktoriem. Viens no tiem ir pareizi organizēta guļamistaba, kurā nebūtu jābūt šīm 8 lietām.

pexels.com

1. Mobilajam telefonam

Sliktākais, ko var nodarīt miega kvalitātei, ir ieradums daudz laika pavadīt, skatoties mobilā telefona ekrānā. Ekrāna zilganā gaisma var traucēt un pat pilnībā bloķēt melatonīna ražošanu un veicināt nemierīgu gulēšanu, kas liks justies nogurušiem. Turklāt Starptautiskā vēža izpētes aģentūra uzskata, ka mobilo tālruņu izstarotā radiofrekence ir potenciāls kancerogēns.

pexels.com

2. Televizoram

Vai mēdz pirms miega skatīties televizoru, nereti aizkavējot gulētiešanas laiku? Miegs, kas sākas pirms pussnakts ir veselīgākais, bet nereti dzīves ritms liedz mums iet laicīgi gulēt. Kāpēc vēl labprātīgi atņemt sev iespēju aizmigt "labā laikā"?

pexels.com

3. Sarkanai krāsai

Krāsas ietekmē mūsu psiholoģisko stāvokli un var liegt atpūsties. Neatkarīgi no tā, vai spilgtās krāsas izskatās eleganti guļamistabā, tām tur nav jābūt. Īpaši sarkanai vai melnai krāsai. Guļamistabai derēs zila, dzeltena, sudraba, zaļa un pat oranža krāsa.

pexels.com

4. Uzkodām

Pirmkārt, tas ir nehigēniski. Otrkārt, visbiežāk cilvēki uzkodas gultā apvieno ar televizora skatīšanos vai sociālo mediju aplūkošanu. Tas viss var novest pie pārēšanās, kas naktī ir īpaši bīstama veselībai. Turklāt vēlas vakariņas traucē miegam.

pexels.com

5. Darba galdam un datoram

Pat ja dzīvo mazā dzīvoklītī vai īrē istabu, organizē atsevišķu darba telpu. Turklāt ir vēlams, lai tā atrastos pēc iespējas tālāk no gultas, citādi attapsies strādājot vēl pēc pusnakts.

pexels.com

6. Mājdzīvniekiem

Diemžēl mājdzīvniekiem nav vietas mūsu guļamistabā un tas nav tikai higiēnas jautājums. Kaķis vai suns, kas guļ kopā ar saimnieku, visticamāk, traucēs miegam. Ja tomēr nav iespējams mājdzīvniekam atrast vietu citā telpā, tad vēlams viņiem ierīkot atsevišķu guļvietu.

pexels.com

7. Nekārtībai

Guļamistaba patiešām ir jāuztur tīra un kārtīga, jo pārblīvēta telpa un juceklis var radīt stresu pat tad, ja neesat kārtības cienītājs. Izmētātās mantas nepārtraukti atgādinās par tīrīšanu, kas traucēs arī miegam. Pamēģiniet ieviest kārtību guļamistabā un redzēsiet, kā uzlabosies miegs.

pexels.com

8. Vecam vai neērtam matracim

Miega speciālisti no Hārvardas medicīnas skolas iesaka mainīt matraci vismaz reizi 10 gados, citādi ķermenis nesaņems vajadzīgo atbalstu mugurkaulam un muguras muskuļi neatpūtīsies.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Komentāri 2

Komentē 2

 
Anonīms
 

Pilnīgas muļķības man guļamistabā atrodas visas astoņas lietas jau vairākus gadus bez kārtīgas paēšanas vispār gulēt nevaru un ja abi dzīvnieki nav blakus gultā tad stresa dēļ vispār nevaru iemigt

6.septembris 2021 Atbildēt

Guļamistabā nedrīkst atrasties vienreizēja sakara partneris. Ilgstošām attiecībām parasti gatavojas. Arī laulātie gatavojas, cik man zināms, gulēšanai guļamistabā, un minētās 8 lietas ir tīrās glupības, kas domātas pajoļiem. Vai tad visiem Latvijā ir jādzīvo bez seksa 2 metros vai arī sekss no šī raksta tiek svītrots ārā? Bērnus rada virtuvē uz galda? Es visu laiku domāju, ka guļamistabā.

7.septembris 2021 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija