6 iemesli, kāpēc rudenī jūtamies noguruši

Dzīvo gudri! 7.septembris 2021
 
pexels.com
Daudzi iestājoties rudenim arvien vairāk izjūt nogurumu un enerģijas trūkumu. Kāpēc tā notiek? Izlasiet šos 6 faktus, kas paskaidro, kāpēc rudenī var trūkt spēka darbiem!

pexels.com

1. Saules gaisma

Iestājoties rudenim, naktis kļūst arvien garākas, bet dienas īsākas. Saule dienas laikā vairs nespīd tikpat spoži kā vasarā. Tieši šis var būt viens no iemesliem, kāpēc cilvēki izjūt lielāku nogurumu un nespēku rudens sezonā. Gadalaiku maiņa var ietekmēt enerģijas līmeni.

Minesotas universitātes miega speciālists, doktors Maikls Hovels atzīst, ka izmaiņas dabā jeb tajā, cik spoži un ilgi spīd saule, var radīt arī pārmaiņas ķermenī, tā dabiskajā ritmā. No rīta pieceļoties, kad spīd spoži saule, tā rada signālus smadzenēm un palīdz vieglāk pamosties un uzturēt možu prātu visas dienas garumā, pretēji tumšajiem rudens rītiem.

Saules gaisma var uzlabot ne tikai enerģijas līmeni, bet arī garastāvokli.

pexels.com

2. Pārtika

Mainoties gadalaikiem, mainās arī ēdienkarte. Vēsajos mēnešos biežāk uzturā tiek lietoti smagāki un treknāki ēdieni. Tomēr, lai arī, cik garšīgi tie būtu, šādi ēdieni satur daudz ogļhidrātu un cukuru. Šīs uzturvielas var veicināt miegainību. Lai palielinātu enerģiju, ieteicams aukstajos rudens mēnešos galvenokārt ēst produktus, kas satur liesus proteīnus, pilngraudu produktus, kā arī augļus un dārzeņus.

pexels.com

3. Aktivitāšu trūkums

Iestājoties rudenim, kad ārā aiz loga kļūst arvien vēsāks, samazinās arī āra aktvitāšu skaits un intensitāte. Rodas lielāka vēlme pavadīt laiku mājās, nevis doties ārā, piemēram, pārgājienos. Strauja šāda aktivitāšu samazināšana un biežāka laika pavadīšana mājas var radīt enerģijas trūkumu. Doktors Hovels atzīst, ka fizisku aktivitāšu veikšana, radīs lielāku enerģiju.

"Fiziskās aktivitās saglabā fizisko modrību." Tāpēc svarīgi ir arī aukstajā laikā sevi nodarbināt un doties garās pastaigās svaigā gaisā.

pexels.com

4. Miega režīms

Rudens laikā daudziem nākas celties agrāk nekā ierasti, piemēram, skolēniem pēc vasaras brīvlaika atkal ir nepieciešams pierast iepriekšējam skolas ritmam un celties laicīgi. Izmaiņas miega ritmā var radīt enerģijas trūkumu. Bieži vien rudens periodā miegam tiek atvēlēts mazāks laiks nekā vajadzētu. Tomēr citiem cilvēkiem ir gluži pretēji, iestājoties vēsam laikam, rodas nepārvarama vēlme gulēt, tādējādi guļot tiek pavadīts ilgāks laiks nekā nepieciešams. Arī tas var kaitēt enerģijai! Pārlieku daudz miega un pārlieku maz miega var radīt nogurumu!

Eksperti iesaka gulēt aptuveni astoņas stundas naktī un katru dienu pamosties vienā un tajā pašā laikā, lai labāk justos!

pexels.com

5. Rudens depresija

Mainoties gadalaikam var rasties nomāktība, ko varētu dēvēt par rudens depresiju. Rudens depresija tiešā veidā ir saistīta ar gadalaiku nomaiņu. Šāda depresija var rasties arī citos gadalaikos, piemēram, pavasarī. Rudens depresija izpaužas ar nomāktību, enerģijas trūkumu, intereses zudumu, tieksmi pēc ogļhidrātiem bagātas pārtikas, uzbudinātību. Šādu depresiju var sasaistīt ar jau iepriekš aplūkoto faktu par saules gaismu.

pexels.com

6. Hroniskais nogurums

Nereti ierasto rudens nogurumu var sajaukt arī ar hronisko nogurumu. Ja jūs jūtaties izsmelti un noguruši gandrīz visu gadu, tad ir nepieciešams obligāti konsultēties ar ārstu, jo jums var būt hroniskā noguruma sindroms.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija