9 vienkārši triki, kā atvieglot mājas tīrīšanu

Dzīvo gudri! 12.septembris 2021
 
pexels.com
Mājas tīrīšana nav patīkams darbs. It īpaši, ja ir nepieciešams atbrīvoties no grūti iztīrāmiem traipiem. Lai traipu tīrīšana neaizņemtu daudz laika, izmēģiniet šo deviņu vieglos padomus mājas uzkopšanā!

pexels.com

1. Tīriem traukiem

Trauku mazgāšana nav patīkama nodarbe. Nereti izlietnē var sakrāties netīro trauku kalni, kurus pēcāk ir grūti nomazgāt. Lai atvieglotu šo darbu, ieteicams uzliet netīrajiem traukiem virsū verdošu ūdeni un atstāt tos mērcēties. Tā pavisam viegli un ātri būs iespējams atbrīvoties no piekaltušu ēdienu paliekām. Šādu metodi ieteicams izmantot ikreiz, kad gatavojaties mazgāt pannu vai katlu, tādējādi netiks saskrāpēta to virsma, jo ēdienu paliekas būs vieglāk nomazgāt.

pexels.com

2. Tīrai mikroviļņu krāsnij

Mikroviļņu krāsns ir lielisks palīgs virtuvē. Bieži to lietojot, tā var ātri kļūt netīra. Pavisam viegls veids, kā padarīt mikroviļņu krāsni atkal tīru, ir ievietot tajā verdošu ūdeni. Karstais ūdens palīdzēs atmiekšķēties ēdienu paliekām, taukainiem traipiem. Pievienojot klāt verdošajam ūdenim pāris šķēles citrusaugļus, piemēram, citronus, uzlabosies aromāts mikroviļņu krāsnī.

pexels.com

3. Traipi uz audumiem

Bieži no apģērba vai mājas tekstilizstrādājumiem ir grūti iztīrīt atsevišķus traipus. Tomēr nekas nav neiespējams. Dažādi mājās pieejamie produkti var lieliski palīdzēt atbrīvoties no traipiem.

Zāles traipus var lieliski iztīrīt ar etiķi. Savukārt ja nācies izliet sarkanvīnu labs palīgs traipu tīrīšanā būs baltvīns. Taukainus pleķus viegli varēs iztīrīt ar sodu. Ja gadījies audumu nosmērēt ar asinīm, tad talkā ņemiet ūdeņraža peroksīdu jeb ūdeņraža pārskābi. Eļļas traipus pavisam viegli būs iztīrīt no auduma, ja izmantosiet balto krītu. Cīņā ar kafijas traipiem lieti noderēs cepamais pulveris. Interesanti, lai atbrīvotos no dezodoranta traipiem palīdzēt var džinsa audums, paberzējiet netīro vietu un traipi izzudīs. Savukārt sviedru traipus lieliski iztīrīs citronu sula. Ja gadās nosmērēt audumu ar lūpukrāsu labs palīgs būs mitrās salvetes, savukārt kosmētikas traipus lieliski iztīrīs skūšanās putas. Tomēr, ja ir nācies apģērbu nosmērēt ar tinti, iztīriet to ar pienu.

pexels.com

4. Tīrai cepeškrāsnij

Cepeškrāsns pēc biežas lietošanas acīmredzami kļūst netīra. Lai viegli atbrīvotos no traipiem, nav nepieciešams iegādāties veikalā dārgus, ķīmiskus tīrīšanas līdzekļus. Pavisam viegli krāsni var iztīrīt ar trauku mazgājamo līdzekli. Tajā esošās vielas palīdz viegli atbrīvoties no taukainiem traipiem. Ņemiet karstu ūdeni, švammi un trauku mazgājamo līdzekli, lai padarītu krāsni atkal mirdzošu. Šādi var ne tikai ieekonomēt naudu, bet arī pasargāt savas rokas no ķīmisko produktu ietekmes.

pexels.com

5. Netīra cepešpanna?

Cepešpannas tīrīšana var sagādāt lielas problēmas, ja tā netiek mazgāta īsi pēc ēdiena pagatavošanas. Traipiem piekalstot tos ir grūti notīrīt. Taču ir pavisam viegls risinājums. No traipiem iespējams atbrīvoties izmantojot trauku mazgāšanas līdzekli, karstu ūdeni un papīra dvieli. Ielejiet traukā ūdeni, pievienojiet mazgāšanas līdzekli un pa virsu uzlieciet papīra dvieli. Atstājiet trauku mērcēties uz veselu stundu un pēc tam nomazgājiet. Netīrumi pazudīs!

pexels.com

6. Lai virtuves dēlītis vienmēr "svaigs"

Virtuves dēlītis pēc intensīvas lietošanas var ātri "zaudēt savu formu". Tas var saplaisāt, parādīties švīkas pēc griešanas. Šadās vietās bieži vien mēdz "dzīvot" arī baktērijas, kas var kaitēt veselībai. Lai dēlītis ilgāk kalpotu un tajā neuzturētos baktērijas, ieteicams to periodiski ieeļļot. Ņemiet, piemēram, olīveļļu un papīra dvieli vai sūklīti, un iesmērējiet dēlīti ar eļļu.

pexels.com

7. Nepatīkams aromāts ledusskapī

Ledusskapī tiek uzglabāti daž ne dažādi produkti. Nereti kaut kas tajā mēdz arī izlīt, vai sabojāties un var rasties nepatīkams aromāts. Lai atbrīvotos no nepatīkamā aromāta nepieciešams vien specializēts "dezodorants". Veikalā nopērkamie aktīvās ogles maisiņi būs lielisks palīgs, lai absorbētu ne tikai smaku, bet arī mitrumu. Bieži vien šādi mazi maisiņi tiek izmantoti arī somu veikalos. Iegājoties jaunu somu, iekšā var atrasties mazs maisiņš, tieši tas palīdz absorbēt mitrumu.

pexels.com

8. Švīkas uz sienām

Ja mājās ir mazi bērni, tad uz sienām var parādīties jaunas pildspalvu, marķieru švīkas. Izrādās no tām ir iespējams atbrīvoties. Šādas švīkas uz sienām var notīrīt ar matu laku. Ar matu laku ir iespējams notīrīt pildspalvu un marķieru traipus arī no galda virsmām. Uzpūtiet matu laku un pēc tam ar lupatiņu viegli noslaukiet netīro vietu, švīkām vajadzētu pazust!

pexels.com

9. Tīra dušas klausule

Dušas klausuli ir nepieciešams ik pa laikam iztīrīt. Ūdenī esošās kaļķakmens laika gaitā var aizsērēt dušas klausli, tādējādi var samazināties ūdens spiediens. Lielisks veids, kā palielināt ūdens spiedienu ir nevis iegādājoties jaunu dušas klausuli, bet atjaunot jau esošo. Iepildiet plastmasas maisiņā etiķi, iemērcējiet iekšā dušas klausli, aplieciet apkārt gumiju. Atstājiet to mērcēties un pēc tam noskalojiet to, un spiediens būs atgriezies!

Noderēja?1

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija