5 dzērieni, kas padara zobus dzeltenus

Dzīvo gudri! 14.septembris 2021
 
pexels.com
Lai iegūtu žilbinoši baltu smaidu nav nepieciešams obligāti investēt tajā lielu daudzumu naudas. Pastāv dažādi triki, kā mājas apstākļos iegūt baltākus zobus. Viens no veidiem ir atteikties no dzērieniem, kuri veicina zobu pigmentāciju.

pexels.com

1. Kafija

Zobārsts Raiens Kalifs uzsver, ka daudzu cilvēku iemīļotais rīta dzēriens var būtiski ietekmēt zobu izskatu. Regulāri dzerot kafiju palielinās iespēja, ka zobi iegūs nepatīkamu pigmentāciju. Zobi vairs var nebūt tik balti, tie var iegūt tumšu jeb dzeltenīgu nokrāsu.

Kafija satur hromogēnās baktērijas, kas tiešā veidā var veicināt zobu pigmentāciju. Arī kafijā esošais tanīns nelabvēlīgi ietekmē to krāsu. Tanīns palīdz pie zobu emaljas "pielipt" pigmentācijas molekulām.

pexels.com

2. Tēja

Līdzīgi kā kafija, arī tēja satur hromogēnus un tanīnus, kas var veicināt zobu pigmentāciju. Izrādās, ka dzerot tēju pastāv lielāks risks, ka zobi iekrāsosies tumšākā vai dzeltenīgākā tonī, nekā dzerot kafiju. Zobārsts Kalifs uzsver, ka tēja satur ļoti daudz miecvielas, kas var kalpot kā iemesls nepatīkamai zobu pigmentācijai.

Zobārsts iesaka, lai samazinātu tējas negatīvo ietekmi uz zobiem, nepieciešams tai pievienot klāt pienu. Pienā esošais kazeīns palīdzēs novērst tanīna slikto ietekmi uz zobu izskatu.

pexels.com

3. Baltvīns

Pastāv maldīgs uzskats, ka zobu izskatu sliktāk ietekmē sarkanvīns nekā baltvīns. Izrādās, ka baltvīns var kaitēt zobu tonim vairāk nekā sarkanvīns. Tas ir pateicoties tam, ka baltvīns mēdz būt skābāks. Tajā esošā "skābe" var noārdīt zobu emalju, tādējādi pakļaujot tos pigmentācijai.

Zobārsts iesaka aptuveni pusstundu pēc vīna malkošanas tīrīt zobus. Tādējādi iespējams samazināt zobu pigmentācijas risku.

pexels.com

4. Ogu sulas

Ēdot ogas ir iespējams uzņemt daudz dažādus vērtīgus vitamīnus. Tomēr pastāv viens būtisks mīnuss ogu ēšanā jeb precīzāk tieši ogu sulu dzeršanā. Tā kā ogas ir skābas tās nelabvēlīgi ietekmē zobu virsmu un tie var sākt mainīt toni.

Zobārsts Kalifs uzsver, ka pēc ogu sulu dzeršanas ieteicams apēst kādu kraukšķīgu, zaļu dārzeni, piemēram, seleriju. Tādējādi būs iespējams zobus attīrīt no ogu sulas "traipiem".

pexels.com

5. Limonādes, enerģijas dzērieni

Skābi, cukuroti dzērieni, kā limonādes, enerģijas un sporta dzērieni, var negatīvi ietekmēt zobu izskatu. Šādu dzērienu lietošana var noārdīt zobu emalju, kas netikai veicinās zobu izskata pasliktināšanos, bet arī atsegs dentītu. Atklāts dentīns ir ļoti jūtīgs. Kā arī tas dabiski ir tumšākā krāsā nekā emalja, līdz ar to zobi izskatīsies tumšāki.

Zobārsts iesaka, ja ikdienas gaitās nevēlaties atteikties no šādu dzērienu lietošanas, tos baudīt ar salmiņu, tādējādi samazinot dzēriena "kontaktu" ar zobu virsmu.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija