5 lietas, ko nekad nedarīt iepērkoties

Dzīvo gudri! 29.septembris 2021
 
pexels.com
Dodoties iepirkties nepieciešams pievērst uzmanību vairākam lietām, lai ne tikai pasargātu savu veselību, bet arī maciņu. Eksperti iesaka izvairīties no šīm piecām lietām, darbībām. Uzzini, ko nevajadzētu darīt veikalā!

pexels.com

1. Nedodies iepirkties īsi pēc treniņa

Eksperti iesaka nedoties uz veikalu īsi pēc treniņa. 2018. gadā tika veikts pētījums, kurā pierādījās, ka tiem vīriešim, kuri īsi pēc treniņa devās iepirkties, bija grūtāk atteikties no dažādu luksusa preču iegādes. Tas ir saistīts ar testosterona līmeņa paaugstināšanos. Treniņu laikā palielinās testosterona līmenis asinīs. Tādējādi rodas vēlme sevi "pierādīt" un "parādīt", kas atspoguļosies dažādu luksusa preču iegādē. Šis hormons asinīs pēc fiziskām aktivitātēm var palielināties arī sievietēm, kas novedīs pie līdzīga iznākuma veikalos. Lai izvairītos no šādām situācijām, kad mirkļa iespaidā tiek iegādātas dažādas preces, ieteicams uz veikalu doties pirms treniņa.

pexels.com

2. Neaiztikt netīrus iepirkuma ratiņus

Arī pirms Covid-19 pandēmijas eksperti uzsvēra, ka ir nepieciešams dezinficēt rokas, lai izvairītos no dažādiem vīrusiem. Pārtikas preču veikalos ir iespējams "noķert" dažādas baktērijas. Izrādās, ka uz veikalos esošajiem ledusskapju rokturiem var atrasties pat 1200 reižu vairāk baktēriju, nekā mobilajiem uz telefoniem. Arī uz iepirkumu ratiņiem vai groziņiem ir sastopamas ļoti daudz baktērijas. Pētījumā pierādījās, ka iepirkumu ratiņu rokturi bieži vien satur E.coli jeb zarnu nūjiņas baktērijas. Tāpēc ir ieteicams pirms sākt meklēt vajadzīgos produktus, nodezinficēt ratiņu vai groziņu rokturus un pēc veikala apmeklējuma to pašu izdarīt arī ar rokām, lai izvairītos no dažādiem vīrusiem.

pexels.com

3. Nelietot netīrus iepirkuma maisiņus

Arvien biežāk iepērkoties tiek izmantoti daudzreiz lietojamie auduma maisiņi. Šādu maisiņu izmantošana sniedz daudz plusus. Tomēr šādu maisiņu lietošana var arī kaitēt veselībai. Kā? Ja maisiņš netiek mazgāts. Nepieciešams šādus iepirkuma maisiņus vismaz reizi nedēļā izmazgāt, citādāk tā ir lieliska vieta, kur vairoties baktērijām, kas var izraisīt dažādas saslimšanas. 2011. gada veiktajā pētījumā pierādījās, ka 99% gadījumos iepirkuma maisiņi saturēja daž ne dažādas baktērijas, aptuveni 8% gadījumu tās bija E. coli jeb zarnu baktērijas. Tāpēc ir svarīgi mazgāt šādus auduma maisiņus!

pexels.com

4. Nedodieties uz veikalu ar tukšu vēderu

Gandrīz visiem zināms ir šis faktas - ja uz veikalu dodaties ar tukšu vēderu, tad ieprikuma groziņš beigās būs pārpildīts. Dodoties uz veikalu, kad esat izsalcis, palielinās risks ne tikai iegādāties neskaitāmus pārtikas produktus, bet arī nepārtikas preces. Mičigānas Universitāte veica pētījumu, kurā atklājās, ka brīdi, kad jūtam bada stāvokli, veikalā kļūstam daudz "ievainojamāki". Šādās situācijās rodās vēlme iegādāties dažādus produktus, jo tie liekas kārdinoši, kā arī dažādas nepārtikas preces spēj uzrunāt vairāk nekā laikā, kad esam paēduši. Izsalkums ietekmē lēmuma pieņemšanu, cilvēks kļūst daudz piekāpīgāks un neizlēmīgāks.

pexels.com

5. Izvēlēties produktus nelasot sastāvdaļas

Pārtikas produkti, kuri satur pārmērigi daudz cukura vai sāls nelabvēlīgi ietekmē mūsu veselību. Ja ikdienā tiek uzņemts ļoti liels daudzums cukura, tas var izraisīt otrā tipa diabētu, savukārt sāls - paaugstinātu asinsspiedienu. Abas šīs garšvielas var palielināt aptaukošanās, sirdlēkmju un insulta risku. Tāpēc ir svarīgi lasīt pārtikas produktu etiķetes. Bieži vien dažādos pārtikas produktos "slēpjas" pievienotais cukurs. Tāpēc būtiski ir lasīt produktu etiķetes, lai izvēlētos labākos produktus, kuriem ir zems cukura un sāls daudzums, lai parūpētos par savu veselību.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija