4 iemesli, kāpēc nevajadzētu dzert šķīstošo kafiju

Dzīvo gudri! 8.oktobris 2021
 
pixabay.com
Kas ir šķīstošā kafija? Tas ir viens no kafijas veidiem, kuru var pavisam ātri pagatvot. Bet, ko tā satur un kā ietekmē veselību? Izlasi un uzzini!

Šķīstošā kafija ir viens no vispopulārākajiem kafiju veidiem. Šo kafiju var daudz ātrāk pagatavot un pēc tās baudīšanas nepaliek lieki biezumi. Tā ir lēta un visai garda. Bet, kā tā atšķiras no ierastās maltās kafijas, un ko tā sniedz veselībai?

pixabay.com

1. Satur mazāk kofeīna

Šķīstošā kafija satur mazāk kofeīna nekā cita veida kafijas. Tas būtiski neietekmē veselību, tomēr lielākoties cilvēki dzer kafiju, lai būtu mundri un enerģijas pilni. Ja jūs dzerat šķistošo kafiju, tad, lai dienas laikā iegūtu nepieciešamo mundrumu, jums ir jāizdzer vairāk tasītes ar kafiju. Šādā veidā dienas laikā var uzņemt vairāk kofeīna nekā nepieciešams, ka vēlak var radīt miega un kuņģa darbības traucējumus.

pixabay.com

2. Ķīmisks savienojums - akrilamīds

Šķīstošā kafija satur aptuveni divas reizes vairāk akrilamīda (ķīmiskas vielas) nekā parastā grauzdētā kafija. Akrilamīds rodas brīžos, kad tiek grauzdētas kafijas pupiņas. Šīs ķīmiskais savienojums var kaitēt nervu sistēmai, izraisīt neiropātiju. Saskaņā ar Amerikas vēža biedrības publicētajiem datiem, šīs ķīmiskās vielas pārmērīga uzņemšana var paaugstinātu vēža risku. Vēl augstāku akrilamīdu satur kafijas aiztājēji.

pixabay.com

3. Kafijas garšas trūkums

Šķistošā kafija mēdz būt visai rūgta vai pat skāba. Šis dzēriena veids attāli līdzinās īstajai kafijas garšai. Šķīstošo kafiju visbiežāk izgatavo no zemas kvalitātes robusta pupiņām, kurām nav izteikta kafijas garša.

pixabay.com

4. Rūpnieciski ražota kafija

Šķīstošā kafija ir nedabisks, rūpnieciski ražots produkts. Maltā kafija vai pupiņu kafija tiek ievākta no kafijas koka. Ievāktās pupiņas tiek graudzētas un pēc specifikas arī samaltas. Šī ir dabiska veida kafija. Taču, lai pagatavotu šķīstošo kafiju, tā tiek sasaldēta, žāvēta un tai tiek pievienoti dažādi konservanti, lai tā iegūt sausu, kristālveida konsistenci.


Izmantotie avoti - mashed.com un greenermedia.co.uk

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija