7 vienkārši padomi, kā rudenī nepieņemties svarā

Dzīvo gudri! 12.oktobris 2021
 
pexels.com
Iestājoties vēsajai sezonai arvien biežāk laiks tiek pavadīts mājās. Rodas vēlme sevi palutināt, panašķēties. Nevainīgā našķošanās var rezultēties ar svara pieaugumu. Kā no tā izvairīties? Kā nepieņemties svarā rudenī?

pexels.com

1. Dodies pastaigās

Viens no noteikumiem, kā našķojoties nepieņemties svarā, ir fiziskas aktivitātes. Viena no visvienkāršākajām aktivitātēm ir staigāšana. Šī ir pavisam lieliska nodarbe, jo neprasa lielas pūles un investīcijas. Pēc vakariņu apēšanas, dodieties pastaigā. Vēl viena lieliska aktivitāte ir riteņbraukšana. Kamēr vēl nav uzsnidzis pirmais sniegs doties izbraucienos ar riteni. Nav nekas slikts reizēm panašķēties, taču ir nepieciešamas arī dažādas fiziskās akvitiātes, lai neliktu kilogramiem pieaugt!

pexels.com

2. Sagatavo veselīgas uzkodas

Lai izvairītos no nevēlama svara pieauguma rudenī, mājās vienmēr turiet veselīgus našķus, kurus ēst reizēs, kad rodas tieksme kaut ko uzkost. Šādas veselīgās uzkodas starp ēdienreizēm būs lielisks vitamīnu un uzturvielu avots. Kuras ir veselīgās uzkodas? Rieksti, sēklas, augļi, dārzeņi. Piemēram, vakarā skatoties kādu filmu vai seriālu, čipsu vietā izvēlieties dārzeņu plati. Lai tie būtu gardāki, jūs tos varat ēst kopā ar mērcīti jeb humusu. Tā būs veselīga un ļoti garda alternatīva neveselīgajiem našķiem!

pexels.com

3. Gatavo ēdienu mājās

Vēl viens pavisam viegls veids, kā samazināt iespēju pieņemties svarā, ir gatavot ēdienu mājās, nevis to pasūtīt no kafejnīcām, restorāniem. Kā tas ir saistīts ar pieņemšanos svarā? Gatavojot maltītes mājās ir iespējams tās pagatavot daudz veselīgākas, piemēram, kaloriju un sāls patēriņa ziņā. Ieteicams rudens laikā gatavot ēdienu no sezonālajiem dārzeņiem, tādējādi ir iespējams uzņemt organismam nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas.

pexels.com

4. Turpini būt fiziski aktīvs

Bieži vien iestājoties tumšākam, aukstākam laika periodam palēnām pazūd vēlme nodarboties ar fiziskām aktivitātēm. Līdz ar to šāda uzturēšanās mājās rada risku, ka jūs biežāk apskatīsiet ledusskapja vai plauktu saturu, meklējot kaut ko gardu. Ja jūs iepriekš aktīvi nodarbojaties ar dažādām fiziskām aktivitātēm, nepārtrauciet tās! Savukārt tiem, kuri vasarā laiski atpūtās, ieteicams sākt domāt par papildus fizisko slodzi!

pexels.com

5. Našķu dienas

Protams, nav nepieciešams pavisam atteikties no kārumiem un našķiem. Tā tikai var sabojāt garastāvokli un retu reizi "norauties", kā rezultātā vienā reizē apēdot lielu daudzumu dažādu kārumu. Labāk izplānojiet, kurā nedēļas dienā jūs sev atļausiet apēst dažādus našķus. Vislabāk to ir ieteicams darīt reizi nedēļā, ne biežāk. Šajā dienā sevi kārtīgi palutiniet un apēdiet visu, ko vien sirds kāro!

pexels.com

6. Seko līdzi šķiedrvielu daudzumam

Svarīgi ir ēdienreizēs ar pārtiku uzņemt pietiekami daudz šķiedrvielu. Kāpēc? Tāpēc, ka šķiedrvielas palīdzēs ilgāk just sāta sajūtu, tādējādi tik ātri negribēsies ķerties pie uzkodām un našķiem. Maltītēs iekļaujiet tādus produktu, kuri satur augstu šķiedrvielu daudzumu, piemēram, augļus, dārzeņus, graudaugus, pākšaugus. No sezonālajiem produktiem ieteicams ēst ābolus, ķirbjus, spinātus un dzērvenes.

pexels.com

7. Nē, emocionālajai ēšanai!

Bieži vien mēs ēdam nevis tāpēc, ka jūtamies izsalkuši, bet ēdienu izmantojam kā mierinājumu. To var piedēvēt emocionālajai ēšanai, kad vēlamies "apēst" emocijas. Var šķist, ka pēc ēšanas jutīsimies labāk, taču tā nav. Bieži vien cilvēki ēd arī tad, kad jūtas garlaikoti. Tieši emocionālā ēšana ir cieši saistīta ar svara pieaugumu, jo tiek uzņemts lieks kaloriju daudzums. Svarīgi pirms maltītes ir saprast, vai jūs tiešām vēlaties ēst, vai jums vienkārši ir garlaicīgi, vai esat nomākts. Ja tas ir otrais variants, tad mēģiniet atrast kādu darbiņu, kas palīdzēs jūs izklaidēt un nedomāt par ēšanu!

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija