Kā pareizi žāvēt apavus?

Dzīvo gudri! 15.oktobris 2021
 
Rūta Kalmuka / F64
Mitrus ādas apavus vislabāk žāvēt, tajos saliekot avīzes, dvieļus vai tualetes papīru, jo žāvēšana uz radiatoriem vai citām sildierīcēm tos var sabojāt, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam “Revidents” stāstīja ādas restauratore Ārija Ubarste.

Ādas apavus nav vēlams žāvēt agresīvi, proti, liekot uz radiatoriem, krāsns vai apavu žāvēšanas iekārtām. Atnākot mājās, tos vislabāk žāvēt, saliekot tajos avīzes, sadzīves dvieļus vai tualetes papīru. Pēc tam tie jānoliek telpā, kurā ir caurvējš vai laba gaisa ventilācija, lai tie dabīgā veidā žūst.

Runājot par to, kuri apavi ir kopjami visgrūtāk, raidījuma uzrunātie eksperti, Ubarste un apavu meistars Aldonis Timermanis atbildēja vienbalsīgi - tie ir ādas apavi.

Ādas restauratore Ubarste atklāja, ka tieši šis materiāls ir visjutīgākais un arī visnepatīkamākais gan apavu kopšanā, gan arī tā restaurācijā.

“Pēc katras izmirkšanas tie [zābaki] kļūst sausāki, un ādai tas nozīmē, ka tie kļūst trauslāki, tie sāk lūzt, plīst un arī saraujas,” skaidroja Ubarste. ''Tas tā notiek tāpēc, ka ādai ir tāda nelaba īpašība - kad tā kļūst mitra, žūstot atdod vairāk mitruma nekā sākumā saņēmusi.''

Tāpēc, ja ar šiem apaviem sanācis pastaigāties lietainā vai mitrā laikā, atnākot mājās, tie jānoslauka ar salveti, kas labi uzsūc mitrumu. Ja apaviem klāt ticis sāls, tas uzreiz jāņem nost.

“Sāls jau sāk ēst to apavu kopā, un tajās vietās tas [apavs] ātrāk sāk sprēgāt. Pērkot jaunus apavus ziemas sezonai, kad uz ielām kaisa sāli, svarīgi veikalā iegādāties arī mitrumu atgrūdošu aerosolu. Nopūš apavus ar aerosolu un ļauj minūtes 20 nožūt,” restauratores teikto papildināja apavu darinātājs un meistars Timermanis.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija