9 ikdienišķi paradumi, no kuriem ārsti iesaka izvairīties

Dzīvo gudri! 25.novembris 2021
 
pexels.com
Dažadi ieradumi būtiski ietekmē ne tikai pašsajūtu, bet arī veselības stāvokli. Eksperti izceļ deviņus paradumus, kurus ir nepieciešams izskausts no ikdienas.

pexels.com

1. Vienveidīga pārtika

Ārsts Saimons Baids izceļ, ka nevajadzētu katru dienu aizrauties ar vieniem un tiem pašiem ēdieniem. Ēdot dažādas krāsas, garšas, tekstūras ēdienus, organisms uzņems atšķirīgus vitamīnus un barības vielas. Ja tiek ēsts vienveidīgs ēdiens, tas var radīt kuņģa un zarnu problēmas, piemēram, aizcietējumus vai vēdera uzpūšanos.

pexels.com

2. Diētas ar zemu tauku saturu

Ārste Stesija Stefansone uzskata, ka organismam ir nepieciešami tauki. Tie ir vitāli svarīgi smadzenēm, ādai, labai orgānu darbībai. Svarīgi ir ēst "pareizos" taukus. Ikdienā vajadzētu izvairīties no piesātinātajiem taukiem un trans-taukskābēm. Labie tauki atrodami tādos produktos, kā, piemēram, augstākā labuma olīveļļā, avokado, riekstos. Trans-taukskābju un piesātināto tauku aizstāšana ar nepiesātinātajiem taukiem pozitīvi ietekmēs sirds veselību.

unsplash.com

3. Vienveidīgi treniņi

Vienu un tos pašu vingrinājumu veikšana var nelabvēlīgi ietekmēt veselību. Kāpēc? Tāpēc, ka rodas risks iegūt traumas konkrētās ķermeņa daļās, kuras ir pakļautas lielākai slodzei. Piemēram, ja ikdienā tikai skrienat un neveicat citas aktivitātes, tas var novest pie sāpēm ceļgalos. Ja nodarbojaties tikai ar jogu, tā var radīt locītavu vājumu, savukārt tikai cilājot svarus var nāktie saskarties ar regulārām muskuļu sāpēm. Ārsti izceļ, ikviena aktivitāte ir laba, tomēr ikdienā vajadzētu ieviest dažādību.

pexels.com

4. Slāpes

Ķermenis satur aptuveni 60% ūdens. Tieši tāpēc tā dzeršana ir ļoti svarīga. Ja pietiekami daudz dzerat ūdeni, tas palīdz labāk darboties jūsu atmiņai, uzlabojas garastāvoklis. Ūdens daudz laba sniedz arī jūsu ādai, tā paliek elestīgāka. Savukārt muskuļiem un locītavām tas palīdz labāk strādāt. Tāpēc būtiski ir dienas laikā pietiekami daudz lietot šķidrumu. Pirmā pazīme, ka jums trūkst ūdens ir slāpes. Svarīgi ir izvairīties no organisma dehidrācijas.

pexels.com

5. Telefona lietošana no rītiem

Tas, kā mēs uzsākam savu dienu, nosaka mūs garastāvokli. Ārsts Sems Zands uzskata, ka tiklīdz esam atvēruši acis jeb pamodušies, nevajadzētu uzreiz lūkoties telefona ekānā. Rītu nepieciešams iesākt lēnām un mierpilni. Viņš iesaka rītu sākt ar elpošanas vingrinājumiem, meditāciju vai rīta rosmi un nesteidzīgām brokastīm. Aizvadot šādus rītus, dienas laikā jutīsieties labāk.

unsplash.com

6. Ogļhidrātiem bagātas, cukurotas brokastis

Eksperti iesaka, rītu labāk sākt ar veselīgu, sabalansētu maltīti. Ārsts Sems Zands iesaka brokastīs noteikti iekļaut dārzeņus, augļus vai riekstus. Saldu, cukurotu ēdienu ēšana, piemēram, brokastu pārslu vai smalkmaizīšu apēšana, negatīvi ietekmēs pašsajūtu. Ēdot šādas brokastis, ķermenis un prāts atslābst. Tādējādi būs grūtāk pieķerties rīta darbiem, nebūsiet tik enerģiski.

pexels.com

7. Negatīva informācija

Viss tas, ko mēs izlasām, skatāmies, būtiski ietekmē mūsu dzīvi. Mūsu mentālo pasauli netīši ietekmē sociālie mediji un visa dienas laikā uzņemtā informācija. Šī infromācija ir kā ēdiens smadzenēm. Ja ikdienā tiek patērēta lielākoties negatīva informācija, var rasties nemiers un stress.

pexels.com

8. Pašārstēšanās

Viena no svarīgākajām lietām, ko nevajadzētu darīt, ir nodarboties ar "pašārstēšanu". Saskaroties ar problēmām, vai tās būtu fiziskas, vai mentālas, cilvēki steidz sevi mierināt. Bieži vien mierinājums tiek meklēts alkoholā, narkotikās, pārtikā vai medikamentos. Sākotnēji var šķist, ka šīs lietas rada mierinājumu, taču tā nav. Tiks gūts īslaicīgs apmierinājums, kas beigās rezultēsies nemierā, bezmiegā, dusmās vai pat depresijā. Samilzušas, ilgstošas problēmas nepieciešams risināt ar speciālistu palīdzību.

pexels.com

9. Ēdienreižu izlaišana

Daļa cilvēku uzskata, ka ēdienreižu izlaišana ir ļoti laba, jo tādējādi dienas laikā tiek uzņemtas mazāk kalorijas. Tomēr fitnesa trenere Virdžīnija Gruhlere apgalvo pretējo. Izlaižot ēdienreizes palēlinās vielmaiņa. Kā rezultātā palielinās ar tieksme pēc neveselīgas pārtikas. Svarīgi ir dienas laikā ieturēt visas ēdienreizes, tā ir iespējams dzīvot veselīgāk, nekaitējot sev.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija