4 pazīmes, kas liecina par pārmērīgu sāls daudzumu uzturā

Dzīvo gudri! 5.decembris 2021
 
unsplash.com
Sāls ir viena no iecienītākajām garšvielām - to bieži izmanto dažādu ēdienu garšas uzlabošanai. Lai gan nelielās devās sāls veselībai nekaitē, lietojot to pārmērīgā daudzumā, var būtiski pasliktināties pašsajūta un palielināties dažādu saslimšanu risks.
Farmaceite Anna Kivleniece stāsta, kā atpazīt simptomus, kas liecina par pārmērīgu sāls patēriņu.

"Pieaugušam cilvēkam dienā būtu jāuzņem ne vairāk kā piecus gramus sāls, un jāņem vērā, ka daudzos gatavos pārtikas produktos sāls jau ir pievienota - to dēvē par slēpto sāli. Bieži vien šiem produktiem pievienots arī cukurs, tiem nemaz nav sāļas garšas, kā rezultātā nereti neapzināmies, cik daudz sāls patiesībā patērējam. Jāpievērš uzmanība gan ikdienas ieradumiem, gan arī pirmajām pazīmēm, kas signalizē par pārlieku lielu sāls daudzumu ēdienkartē," norāda farmaceite Anna Kivleniece.

unsplash.com

1. Slāpes un bieža urinēšana

Viena no pirmajām pazīmēm, kas var signalizēt par to, ka uzņemts pārlieku daudz sāls, ir pastiprinātas slāpes un bieža nepieciešamība urinēt. Tādā veidā organisms mēģina izvadīt lieko sāli un atjaunot šķidruma balansu. Slāpju remdēšanai noteikti nevajadzētu izmantot saldinātus dzērienus - tie radīs papildu slodzi nierēm, turklāt satur daudz kaloriju, veicinot aptaukošanās risku. Vislabāk dzert tīru, negāzētu ūdeni.

pexels.com

2. Tūska

Arī pietūkums ir signāls, ka sāls daudzums uzturā būtu jāsamazina. Sāls veicina ūdens aizturi šūnās, kā rezultātā rodas pietūkums, kas var būt novērojams rokās, kājās, sejā vai pat pa visu ķermeni. Jāatceras, ka pārmērīgs sāls patēriņš būtiski ietekmē arī nieres, un tūska tāpat var būt arī viena no nieru saslimšanas pazīmēm.

unsplash.com

3. Regulāras galvassāpes

Pētījumi liecina, ka tie cilvēki, kas uzturā lieto vairāk sāls, biežāk saskaras ar galvassāpēm. Viens no iemesliem varētu būt paaugstināts asinsspiediens - sāls aiztur šķidrumu asinsritē, kas apgrūtina sirds un asinsvadu sistēmas darbību, radot papildu spiedienu uz asinsvadu sieniņām. Galvassāpju cēlonis var būt arī viegla organisma dehidratācija, kas radusies izjauktā šķidruma līdzsvara dēļ.

unsplash.com

4. Ēdiena garša šķiet pliekana un garlaicīga

Ja pastāvīgi jūti nepieciešamību pievienot ēdienam papildu sāli vai šķiet, ka ēdiena garša ir neizteikta un garlaicīga, iespējams, tavā ikdienas uzturā ir pārmēru daudz sāls. Lietojot sāļus ēdienus, mēles garšas kārpiņas ar laiku pierod pie to garšas, un nepieciešamība pēc sāls arvien palielinās, tomēr pārāk daudz šīs piedevas izmaina ēdiena īsto garšu, kas augstās sāls koncentrācijas ietekmē ir grūti sajūtama.

Noderēja?

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 
are

vispār jau google saka no 6 līdz 12... un ja sāls ir pa maz var iedzīvoties sirds mazpējā un infarktā... tomēr nātrijs ir vajadzīgs

6.decembris 2021 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija