Kur Latvijā drīkst, bet kur noteikti nedrīkst cirst eglīti?

Dzīvo gudri! 20.decembris 2021
 
Kaspars Krafts/F64
Eglītes var iegādāties eglīšu tirgos vai veikalos podiņos, bet daudzi izvēlas paši doties uz mežu pēc eglītes to izvēršot pat par ģimenes tradīciju. Lai svētku laikā nesanāk ķibeles, uzzini, kur un kādu eglīti drīkst cirst.

Lai saudzētu nākotnes mežu, eglītes meklējumos jāievēro nosacījumi - drīkst cirst tikai zināma izmēra eglīti noteiktās vietās, ziņo lvportals.lv.

KUR UN KĀDU EGLĪTI DRĪKST CIRST

Ne visās vietās mežā eglītes atļauts cirst. Savu svētku rotu droši var meklēt stigās, meža ceļu malās, pieaugušā mežā zem lielajiem kokiem, kā arī grāvju malās un zem elektrolīnijām, norāda lvportals.lv.

"Cilvēkiem, kurš nepazīst mežu, es teiktu, ka tā drošākā un ērtākā vieta vienmēr ir grāvja mala līdz pieciem metriem uz meža pusi," par to, kur vislabāk pašam cirst eglīti Ziemassvētkiem kanāla TV24 raidījumā "Dienas personība ar Veltu Puriņu" saka AS "Latvijas valsts meži" komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs.

Tīrot grāvjus, tiekot sagatavota augsne, kur eglītes tiek iesētas. "Latvijā vidēji iesēj ap 40 miljoniem eglīšu gadā. Tur nevajag baidīties, ka viņu pietrūks," atklāj T. Kotovičs.

Kaspars Krafts/F64

KUR UN KĀDU EGLĪTI NEDRĪKST CIRST

Savukārt eglītes stingri aizliegts cirst priežu, egļu, melnalkšņu un jaukta tipa jaunaudzēs, jo tur aug Latvijas nākotnes mežs. Eglīšu ciršana aizliegta arī publiskos dabas parkos un īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, kas tiek apzīmētas ar ozollapas zīmi. Bez saskaņojuma eglīti nedrīkst cirst privāto īpašnieku mežos, atklāj lvportals.lv.

T. Kotovičs iesaka sekot līdzi zīmēm - ja redz zaļas ozollapas zīmi, kas liecina par dabas rezervātu, tad tur noteikti nedrīkst cirst eglīti. Arī Rīgas mežu teritorijā eglītes cirst ir aizliegts, norāda T. Kotovičs.

Ģirts Ozoliņš/F64

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija