6 ieteikumi, kā paildzināt dzīvi

Dzīvo gudri! 23.janvāris 2022
 
Pixabay
Pasaules Veselības organizācija izvirzījusi mērķi līdz 2025.gadam samazināt novēršamo nāves gadījumu skaitu par 25%, salīdzinājumā ar 2010.gada rādījumiem, raksta time.com.
Tas ļautu glābt 37 miljonus dzīvību virs 15 gadiem. Ziņojumā žurnālā Lancet sabiedrības veselības eksperti atzīmē, ka veids, kā novērst šos nāves gadījumus, nav pārsteidzošs. Taču, lai īstenotu šīs stratēģijas, būs nepieciešama individuāla un politiskā griba. Lūk, kā eksperti cer to paveikt.

pexels.com

Samazināt smēķēšanu

ANO Ģenerālā asambleja izvirzīja mērķi līdz 2025. gadam par 30% samazināt smēķēšanu visā pasaulē. Jau tagad valstīs ar augstākiem ienākumiem, kuras ir pieņēmušas smēķēšanas aizliegumus sabiedriskās vietās un ieviesušas tabakas nodokļus, smēķēšanas līmenis ir samazinājies.

pexels.com

Alkohola patēriņa samazināšana

Lai gan mērens alkohola daudzums mēdz sniegt ieguvumus veselībai, pārmērīga dzeršana var palielināt noteiktu vēža un aknu slimību risku, kā arī veicināt augstu asinsspiedienu. Cilvēku izglītošana par pārmērīgas dzeršanas riskiem, kā arī nodokļu noteikšana alkoholiskajiem dzērieniem ir veids, kā ar to cīnīties.

pexels.com

Sāls samazināšana uzturā

Ēdiens ar augstu nātrija saturu var paaugstināt asinsspiedienu un veicināt sirds slimības un insultu. Daudzās attīstītajās valstīs cilvēki uzturā lieto daudz vairāk sāls, cik nepieciešams viņu organismam. ASV vidusmēra amerikānis katru dienu patērē par aptuveni 800 mg vairāk sāls, nekā veselības eksperti uzskata par pieņemamu.

pexels.com

Jākontrolē asinsspiediens

Treniņu trūkums un diēta ar augstu nātrija saturu veicina hipertensiju, un nekontrolēts augsts asinsspiediens var izraisīt insultu un sirds slimības. Asinsspiediena uzraudzība ar regulāriem skrīningiem un paaugstināta līmeņa ārstēšana, mainot diētu un fizisko slodzi vai vajadzības gadījumā lietojot medikamentus, ir visefektīvākie veidi, kā novērst šo riska faktoru.

pexels.com

Pievērsiet uzmanību diabētam

Cieši saistīts ar aptaukošanās epidēmiju, kas šobrīd skar gan jaunattīstības valstis, gan attīstītās valstis, diabēts var palielināt sirds slimību, nieru slimību un citu slimību risku, kas var saīsināt dzīvi. Pētījumi liecina, ka dzīvesveida izmaiņas, kas ietver veselīgu uzturu ar zemu cukura līmeni un fiziskās aktivitātes, var būt tikpat efektīvas kā zāles, lai kontrolētu cukura līmeni asinīs.

pexels.com

Aptaukošanās samazināšana

Aptaukošanās tendence saistīta ar apstrādātu un kaloriju saturošu pārtikas produktu lietošanu un beidzot ar pāreju uz mazkustīgu dzīvesveidu. Aptaukošanās problēmas risināšana vien var labvēlīgi ietekmēt arī citu hronisku slimību, piemēram, sirds slimību, diabēta un hipertensijas, mazināšanu. Sabiedrības veselības kampaņas, kurās tiek uzsvērts ātrās un pārstrādātās pārtikas augsto kaloriju saturs, un programmas, kas nodrošina piekļuvi svaigiem augļiem un dārzeņiem, tostarp skolās, varētu būt virziens uz veselīgāku dzīvesveidu.

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija