7 viegli audzējami dārza ziedi, kuri prasa maz rūpes

Dzīvo gudri! 6.marts 2022
 
unsplash.com
Pavisam drīz, kad zeme kļūs mīksta, sāksies vasaras un rudens ziedu stādīšana. Kādas puķes dārzā būs vispiemērotākās, ja negribat vai nevarat ieguldīt to audzēšanā daudz darba, stāsta speciāliste Līna Spure.

unsplash.com

1. Kāršrozes

Kāršrozes var mēģināt izaudzēt no sēklām, taču jārēķinās, ka pirmajā gadā puķes var arī neuzziedēt. Turpretī izvēloties stādus podiņos, skaistu ziedu birumu var sagaidīt jau šajā vasarā. Vienreiz nopirktas kāršrozes būs ieguldījums daudziem gadiem, jo tās viegli vairojas. "Kāršrozes var iestādīt un aizmirst! Tās augs, ziedēs un vairosies pašas, tikai jārēķinās, ka tās var izaugt aptuveni pusotra metra augstumā, tāpēc tās nereti stāda pie žoga vai sienas, īpaši vietās, kur gribas aizsegt kādu pabalējušu žoga stūri," pauž eksperte.

unsplash.com

2. Anemones

Vēl vienas puķes, par kurām pēc iestādīšanas var aizmirst, - anemones. Šo ziedu īpatnība - tās var stādīt gan rudenī, gan pavasarī. To pašpietiekamības dēļ tās var stādīt gan vasarnīcās, gan lauku mājā, kur paši saimnieki nedzīvo uz vietas, bet aizbrauc tikai nedēļas nogalē. Anemones ir ļoti izturīgas arī pret aukstumu, tāpēc turpina priecēt līdz pat rudens salnām.

unsplash.com

3. Kosmejas

Padomju gados kosmējas auga teju katrā dārzā un puķu dobē. Atšķirībā no senākiem laikiem, kad kosmējas auga metru līdz pat pusotru metru augstumā, šobrīd ir izveidotas arī daudz zemākas šķirnes, ko ērti kombinēt dobē arī ar citām vasaras un rudens puķēm. Kosmejas zied ļoti dažādās krāsās un toņos, tāpēc no tām dobē var veidot skaistas krāsu gammas. Arī kosmejas var stādīt gan no sēklām, gan stādiņiem, bet jārēķinās, ka no sēklām sētās var neuzziedēt šovasar.

unsplash.com

4. Ehinācija

Vēl viens augs, ko vienreiz iestādot, par to var aizmirst, ir eihinācija. Šīs ziemcietes ziedi ir dekoratīvi arī pēc noziedēšanas, tāpēc kaltētā veidā labi piemēroti floristikai. Savukārt ziedēšanas laikā ehinācijas piesaista tauriņus. Daudzi zina, ka ehinācija ir arī ārstniecības augs, taču kā uzsver eksperte, ārstnieciska ir tikai Echinacea Purpurea, bet kopā šķirnes ir ļoti daudz, tāpēc nevajag steigties no dārzā ziedošanās ehinācijām žāvēt tēju, bet labāk kārtīgi izpētīt šķirnes latīnisko nosaukumu uz paciņas vai poda.

unsplash.com

5. Daudzkrāsainie īrisi

Viens no košākajiem dārza akcentiem, kas mūs priecē vasaras sākumā, ir īrisi, kas mūsdienās ir sastopami visās iespējamajās krāsās, no balta līdz dziļi melnam. Vienlaikus šie augi ir mazprasīgi un viegli pārziemo Latvijas klimata apstākļos, ja vien tos iestāda vietā, kas viņiem patīk - saulainā uzkalniņā, kur tiem klāt netiek grunts ūdeņi.

unsplash.com

6. Flokši

Izturīgi un smaržīgi - tādi ir flokši, kas augs un vairosies paši. Tirgū pieejami visādu nokrāsu flokši, ko var iedalīt zemajos un augstajos. Vienīgais visādi citādi tiešām izturīgo ziedu trūkums - tie pievilina miltrasu, tāpēc dārzu var nākties regulāri profilaktiski apstrādāt ar fungicīdiem.

unsplash.com

7. Peonijas

Viens no viskrāšņākajiem un karaliskākajiem vasaras dārza ziediem, ko ne tikai nevajag, bet pat nedrīkst aiztikt lieko reizi! Jo pēc katras sakņu dalīšanas vai pārstādīšanas var paiet pat vairāki gadi līdz peonijas uzziedēs atkal. "Jārēķinās, ka pēc iestādīšanas peonijas var sākt ziedēt tikai uz otro-trešo gadu, un pirmo reizi zieds var būt mazāks, ar ne tik izteiktu krāsu, vai vienkāršais, nevis pildīts. Tāpēc nevajag izdarīt pārsteidzīgus secinājumus, ka nopirkta nepareizā šķirne, gluži vienkārši jāpagaida līdz nākamajam gadam," saka dārza eksperte.

Noderēja?1

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija