Kad sēt Ukraiņu atbalstam pirktās saulespuķu sēklas?

Dzīvo gudri! 8.aprīlis 2022
 
Pixabay.com
Pēc Ukraiņu vecmāmiņas slavenā teiciena arī Latvijā dārzu, mazdārziņu un pat balkonu īpašnieki ir iegādājušies vai plāno iegādāties saulespuķu sēklas. Tiem, kas nekad nav audzējuši šīs puķes vai vispār neko nekad nav sējuši, radies jautājums, kad sēkliņas ir jākaisa zemē.

Saulespuķēm ir dažādas šķirnes - dažas ir zemas, kas izaugs aptuveni 30 cm augstumā, dažas pat vairākus metrus garas. Dažas šķirnes ir arī ar pildītiem ziediem.

Uz sēklas paciņām parasti ir rakstīts, kad sēklas ir sējamas. Taču tā kā saulespuķes ir sala neizturīgs augs, tad tās zem klājas debess var sēt tikai tad, kad vairs nav salnas.

Audzēšanas prasības

  • Šķirne "TEDDY BEAR": Dēstu podiņos sēj aprīlī siltumnīcā vai aprīlī, maijā dārzā dobē. Laukā izstāda maijā, jūnijā trūdvielām bagātā augsnē".
  • Šķirne "SORAYA": "Dēstu podiņos sēj aprīlī siltumnīcā vai aprīlī, maijā dārzā dobē. Laukā izstāda maijā, jūnijā trūdvielām bagātā augsnē. Zied no jūlija līdz septembrim. Izmanto dekoratīvajos vasaras puķu stādījumos. Augstums 60-70 cm."
  • Šķirne "EVENING SUN": "Viengadīgas, 200 cm augstas puķes. Augstās saulespuķes audzē pie žogiem vai tālākās puķu dobju vietās: pa vienai vai grupās, kopā ar dažādām augstām puķēm, vārpaugiem, verbenām, kosmejām. Labi aug saulainā, siltā, no vēja pasargātā vietā, auglīgā augsnē. Papildus mēslo ar izšķīdušiem minerālmēsliem. Stāda apstādījumos, puķu dobēs, piemērotas pušķiem."
  • Šķirne "SUNSPOT": "Dēstu podiņos sēj aprīlī siltumnīcā, vai aprīlī, maijā dārzā dobē. Laukā izstāda maijā, jūnijā, trūdvielām bagātā augsnē. Zied no jūlija līdz septembrim. Izmanto dekoratīvajos vasaras puķu stādījumos, grieztiem ziediem. Augstums 80 cm."
  • Šķirne " Bambino": "Viengadīgas, 40 cm augstas puķes. Šī šķirne ir piemērota audzēšanai podos. Ziedi 20 cm diametrā, tumšu vidu, augs nezarojas. Vislabāk aug auglīgā augsnē, no vēja pasargātā vietā. Piemērotas audzēšanai atklātās vietās, ziedi - griešanai. Ziedēšanas laikā ieteicams mēslot ar kompleksiem mēslošanas līdzekļiem. Neiztur salnas."

Latvieši jau izsenis ir sējuši saulespuķes. Jebko, ko var izaudzēt lielā, skaistā laukā un tādus laukus mēs esam redzējuši gan Ukrainā, gan Rumānijā un visur citur, mēs droši varam saprast, ka nebūs kaprīzs augs. Lielajos laukos saulespuķes aug tā pat kā kartupeļi, kvieši, rudzi un pārējās kultūras. Tur saulespuķes neviens nečubina, nesien, neaplauž lapiņas un neskaita lūgšanu no rīta un vakarā. Iesēj un viss,”

TV3 pārliecināti teic ”Zutiņu” stādaudzētavas saimniece Rūta Beirote.

Kā audzēt saulespuķes?

R. Beirotes padomi:

  • Saulespuķes var sēt uzreiz dobē tad, kad vairs nedraud salnas (maija beigās), vai arī podiņā.
  • Saulespuķes jāsēj dienvidu pusē, jo saulespuķe seko līdzi saulei.
  • Iesējot supergarās saulespuķes, noteikti būs jāpadomā arī par to, kur saulespuķi piesiet, lai liels vējš, krusa, lietus to neaplauž.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija