9 lietas, ko nekad nedarīt pirms gulētiešanas

Dzīvo gudri! 9.maijs 2022
 
pexels.com
Ja jums ir problēmas iemigt, iespējams, pie vainas var būt jūsu vakara paradumi. Šie deviņi paradumi, īsi pirms gulētiešanas, var nelabvēlīgi ietekmēt jūsu miega kvalitāti.

pexels.com

1. Elektroniskās ierīces

Ļoti daudzi cilvēki īsi pirms gulētiešanas mēdz lūkoties savos mobilajos telefonos vai TV, datora ekrānos. Šāds paradums, pirms gulētiešanas izmantot telefonu, TV vai datoru, atstāj negatīvu ietekmi gan uz iemigšanas procesu, gan kopumā uz visu miega kvalitāti. Elektroniskās ierīces stimulē smadzeņu darbību, tādējādi pēc to lietošanas būs grūti atslābināties.

pexels.com

2. Trekni ēdieni

Vislielākā apetīte bieži vien var rasties īsi pirms gulētiešanas. Kā zināms, tad iemigt ar tukšu vēderu var būt grūti. Tomēr eksperti izceļ, ka īsi pirms gulētiešanas ēdot treknus ēdienus, jums būs grūti aizmigt. Kāpēc? Jo kuņģim nepieciešams ilgs laiks, lai šādus ēdienus sagremotu.

pexels.com

3. Kofeīna saturoši dzēreni

Tas nav nekas jauns, ka pirms gulētiešanas nevajadzētu dzert kafiju, jo tā satur kofeīnu, kas "nedraudzējas" ar miegu. Svarīgi ir atcerēties to, ka kofeīns var būt ne tikai kafijā, bet arī citos dzērienos. Piemēram, kakao, gāzētajos dzērienos, tējā u.c. Lai izvairītos no kofeīna vakarā, pirms dzērienu lietošanas izlasiet to sastāvu!

pexels.com

4. Mobilais telefons blakus gultai

Šis var šķist pavisam nekaitīgs paradums, taču tas viennozīmīgi ietekmē miega kvalitāti. Ja blakus gultai atrodas mobilais telefons, ar ieslēgtu skaņu, jums var būt problēmas ar iemigšanu. Kāpēc? Tāpēc, ka saņemot jaunas ziņas/zvanus, jūs noteikti centīsieties uz tiem atbildēt, kā rezultātā tiks ietekmēts jūsu miegs. Lai izvairītos no šīs problēmas, ieteicams telefonu neturēt blakus gultai vai arī izslēgt tā skaņu.

pexels.com

5. Sports

Fiziskas aktivitātes ir lieliskas, tās mūsu veselībai sniedz daudz laba. Tomēr, lai vieglāk iemigtu un labāk gulētu, svarīgi ir nesportot īsi pirms gulētiešanas. Īpaši nav ieteicams veikt intensīvus kardio treniņus. Šādi treniņi īsi pirms gulētiešanas var radīt pretēju efektu, jūs varat justies mundri un enerģiski. Kā rezultātā jums nemaz nenāks miegs.

pexels.com

6. Stress

Ja jūsu prātu vakarā nomoka dažādas raizes, tās negatīvi var ietekmēt jūsu miegu. Svarīgi ir vakaros justies relaksētiem un mierīgiem, tādējādi arī būs vieglāk iemigt. Bet, ja vakaros izjūtat stresu, ieteicams veikt dažādas relaksējošas lietas, piemēram, meditēt, nodarboties ar jogu, skaitīt mantras.

pexels.com

7. Darbs

Īsi pirms gulētiešanas domas par darbu un e-pasta aplūkošana var veicināt bezmiegu. Tas notiek pateicoties tam, ka prāts tiek pārāk aktīvi nodarbināts, kā rezultātā var rasties stress, satraukums vai raizes, par to, ko nepieciešams paveikt nākamajā darba dienā. Labāk par darbu ir domāt no rīta, nevis vakarā pirms aizmigšanas.

pexels.com

8. Alkohols

Vīna glāze vakarā var palīdzēt relaksēties, bet vai tā atsāj pozitīvu ietekmi uz miegu? Visticamākais, ka nē. Pētījumi liecina, ka alkohola lietošana īsi pirms gulētiešanas būtiski pasliktina miega kvalitāti visas nakts garumā.

pexels.com

9. Karsta vanna

Līdzīgi kā ar vīnu, arī karsta vanna var šķist laba ideja pirms gulētiešanas, jo tajā atslābinamies un relaksējamies. Tomēr, ja vēlaties parūpēties par savu labsajūtu naktī jeb miega kvalitāti, tad īsi pirms gulētiešanas nav ieteicams doties karstā vannā. Labāks, ciešāks miegs ir tad, kad guļam vēsā telpā. Savukārt pēc karstas vannas jūsu ķermenis ir uzkarsis, tam nepieciešams laiks, lai atdzistu, tāpēc arī no miega var nebūt ne miņas.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija