5 mīti par karstu laiku, kuriem nevajadzētu ticēt

Dzīvo gudri! 30.jūnijs 2022
 
pexels.com
Vasara arī šogad mūs pārsteigusi ar ļoti karstu laiku. Ir vispārpieņemti daudzi padomi, kā pasargāt sevi no karstuma, taču daudzi no tiem tomēr esot mīti.

pexels.com

1. Palīdzēs aukstie dzērieni

Pretēji plaši pieņemtajam uzskatam, ka karstumā jādzer auksti dzērieni, tas nebūt nav labs risinājums. Lai gan auksts dzēriens sniegs īslaicīgu atsvaidzinājuma sajūtu, ķermenis to sasildīs, bet zemas temperatūras ietekmē sašaurināsies asinsvadi, kas noved pie asins piegādes samazināšanas ķermenī un pārejas uz siltuma taupīšanas režīmu. Paradoksāli, bet aukstie dzērieni mūs drīzāk sasildīs.

Labāk esot izvēlēties siltus dzērienus līdz 50 grādu temperatūrai, kas netraucēs dabiskajai termoregulācijai, turklāt pastiprinās svīšanu, kas ir ķermeņa galvenais ierocis pret pārkaršanu.

pexels.com

2. Jāēd saldējums

Līdzīgi kā ar dzērieniem, arī aukstu produktu ēšana neļauj organismam pareizi reaģēt uz karstumu. Turklāt tauku šķelšanas process prasa no organisma daudz enerģijas.

Karstumā palīdzēs pārtika, kurā ir maz kaloriju, bet daudz šķiedrvielu un mitruma, piemēram, dārzeņi, augļi un ogas.

pexels.com

3. Jāiet aukstā dušā

Cilvēkam komfortablas temperatūras diapozons ir no 25 līdz 28 grādiem. Receptori, kas atrodas uz ādas, pirmie reaģē uz apkārtējās temperatūras izmaiņām, pārraida signālus uz smadzenēm un regulē vēlamo asins plūsmas līmeni. Tādejādi aukstā dušā uz ādas esošie receptori dos signālu, ka ķermenis sācis salt, kas savukārt palēninās siltuma pārneses procesu un bloķēs dabisko ķermeņa atdzišanu.

Labākais variants būtu duša ar aptuveni 33 grādu siltu ūdeni.

pexels.com

4. Jādzer tikai tad, kad gribas

Tas var novest pie dehidratācijas, pārkaršanas un karstuma dūriena. Bieži vien, atrodoties saulē, cilvēks vienkārši aizmirst izdzert nepieciešamo ūdens daudzumu.

Lai novērstu dehidratāciju, ik pēc 15 -20 minūtēm jāiedzer vairāki malki šķidruma, lai saglabātu līdzsvaru, pieaugušajiem katru dienu būtu jāizdzer līdz trim litriem ūdens. Ir svarīgi sākts dzert ūdeni ar 2-3 glāzēm dienā, pakāpeniski palielinot ūdens daudzumu.

pexels.com

5. Gaisa kondicionētāja gaiss ir bīstams

Gaisa kondicionēšana patiešām palielina alerģiju un saaukstēšanās risku, bet pašam atdzesētajam gaisam ar to nav nekāda sakara - svarīgi, kas ir gaisā.

Gaisa kondicionēšanas sistēmas dzesēšanas daļas ir lieliska vieta kur vairoties baktērijām. Mikroorganismi vairojas ventilācijā un piepilda gaisu birojos.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija