10 padomi, kā droši atpūsties pie ūdens

Dzīvo gudri! 10.jūlijs 2022
 
pexels.com
Aktīvajā peldsezonā strauji pieaug riski, kas saistīti ar traumu gūšanu pie un uz ūdens. Lai atpūta nebeigtos ar nelaimes gadījumu vai pat letāli, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) sadarbībā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD) un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD) atgādina drošas peldēšanās pamatprincipus.

Pērn vairāk nekā trešā daļa (35%) noslīkušo gājuši bojā karstākajos vasaras mēnešos - jūlijā un augustā, kad pie ūdens uzturas īpaši daudz atpūtnieku, liecina SPKC statistikas dati.

Arī šī gada peldsezona diemžēl jau ir nesusi upurus - šogad noslīkuši 46 cilvēki, no kuriem 17 aktīvajā peldsezonā.

"Karstajā laikā cilvēki meklē veldzi pie ūdeņiem, bet diemžēl neievēro elementāras drošības prasības, līdz ar to ugunsdzēsēji glābēji steidzas palīgā negadījumos cietušajiem. Aicinām atcerēties, ka katrs pats ir atbildīgs par savu drošību un vecāki ir atbildīgi arī par savu bērnu drošību! Tāpēc pārgalvība, alkohols, risks un vieglprātīga rīcība nav savienojama ar drošu peldēšanos vai atrašanos peldlīdzekļos," uzsver VUGD priekšnieks ģenerālis Oskars Āboliņš.

NMPD mediķu izsaukumi liecina, ka visbiežāk cietušie bijuši alkohola reibumā, tāpat negadījumi notikuši dažādu pasākumu laikā vai pārgalvīgas un neapdomīgas rīcības rezultātā, atpūšoties draugu kompānijā.

Aicinot ikvienu nerīkoties pārgalvīgi, eksperti atgādina par pamatprincipiem, kas jāievēro, atpūšoties pie un uz ūdens.

pexels.com

Drošas atpūtas pie ūdens pamatprincipi:

  1. Neej peldēties, ja esi lietojis alkoholu vai citas apreibinošas vielas.
  2. Nepeldies, ja esi tikko paēdis vai stipri sakarsis saulē.
  3. Nekad nelec uz galvas ūdenī! Nelec arī tad, ja tā esi darījis iepriekš. Nelec ūdenī arī uz kājām, īpaši nepazīstamās ūdenstilpēs. Neļauj lēkt ūdenī arī citiem, īpaši bērniem!
  4. Nekad nepeldies viens! Peldies tikai tad, ja krastā ir cilvēki, kas varētu palīdzēt, ja notiktu nelaimes gadījums.
  5. Ūdenī vislabāk iebrist. Tikai tā var pārliecināties par ūdenstilpes pamatu.
  6. Peldi tuvu un paralēli krastam, lai iebrienot, ūdens sniedzas līdz krūtīm.
  7. Objektīvi izvērtē savas peldēšanas spējas - necenties pārpeldēt upi, ezeru vai peldēt tālu jūrā. Neizaicini to darīt citus!
  8. Peldēšanai vislabāk izvēlies oficiālu peldvietu, kas ir droša, speciāli izveidota un labiekārtota.
  9. Ja šādas vietas nav, pirms peldēšanās pārbaudi ūdenstilpes gultni, vai tā nav bedraina, dūņaina, akmeņaina. Atceries, ka ūdenstilpes gultne var būt mainīga.
  10. Atpūšoties pie ūdens, bērni ir nepārtraukti jāuzrauga.

! Ja notikusi nelaime un ir nepieciešama operatīvo dienestu palīdzība, ir nekavējoties jāzvana pa tālruni 112.

Noderēja?

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 

Es ieteiktu arī novilkt nevajadzīgos aksesuārus, piemēram, apjomīgas ķēdītes, krelles. Ne tikai drošības, bet arī savas ekonomijas labad! Pērn pazaudēju skaistu kulonu no indivi.lv/lv/ un ļoti nožēloju, ka nenovilku pirms tam.

28.jūlijs 2022 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija