8 populāri mīti par šokolādi, kas nav patiesi

Dzīvo gudri! 1.augusts 2022
 
unsplash.com
Šokolāde ir viens no pasaulē populārākajiem našķiem, kuru iemīļojuši daudzi cilvēki. Bet vai tā patiešām ir kaitīga figūrai, satur daudz kofeīna un piesātinātos taukus? Apkopojām astoņus populārākos mītus par šokolādi. Uzziniet, kā ir patiesībā!

unsplash.com

1. Mīts: Šokolāde satur ļoti daudz kofeīna

Šokolāde tik tiešām satur kofeīnu. Tajā ir pavisam neliels daudzums kofeīna, piemēram, "Hershey’s" šokolāde satur vien 9 miligramus kofeīna, tikmēr, piemēram, vienā tasē melnas kafijas ir aptuveni 95 miligrami kofeīna.

unsplash.com

2. Mīts: Šokolādē esošais cukurs izraisa hiperaktivitāti

Zinātnieki nav spējuši atrast jebkādu saikni starp patērēto cukura daudzumu un bērnu hiperaktivitāti. Zinātnieki skaidro, ka bērnu hiperaktivitāti var izraisīt pēkšņs, straujšs uzbudinājums, prieks, saviļojums jeb pozitīvas emocijas.

unsplash.com

3. Mīts: Cilvēkiem ar cukura diabētu nav ieteicams ēst šokolādi

Cilvēkiem, kuriem ir cukura diabēts, nav pilnībā no uztura jāizslēdz šokolāde. Šokolādei ir zems glikēmiskais indekss. Jaunākie pētījumi liecina, ka cilvēkiem ar normālu vai augstu asinsspiedienu, tumšā šokolāde var uzlabot jutību pret insulīnu. Savukārt cilvēkiem ar cukura diabētu šokolāde var uzlabot endotēlija disfunkciju.

pexels.com

4. Mīts: Šokolāde izraisa zobu bojājums

Produkti ar augstu cukura daudzumu tik tiešām var bojāt zobus. Tomēr Osakas universitātes veiktajā pētījumā atklājās, ka daļa kakao pupiņu, kas ir galvenā šokolādes sastāvdaļa, var aizkavēt zobu bojāšanos un baktēriju veidošanos.

pexels.com

5. Mīts: Šokolāde veicina svara pieaugumu

Patiesība ir tāda, ka viss, kas par daudz, tas ir par skādi. Tas attiecas arī uz šokolādi. Pati par sevi šokolāde neveicina svara pieaugumu, ja to ēd mazās porcijās. ASV Nacionālais veselības institūts veicis pētījumu, kurā atklājas, ka, ja piecas reizes nedēļā mazos daudzumos tiek lietota šokolāde, tā patiesībā var atstāt pozitīvu iespaidu uz veselību.

pexels.com

6. Mīts: Šokolādei nav uzturvērtības

Patiesība tā nepavisam nav. Tumšā šokolāde satur gan organismam vērtīgās minerālvielas, piemēram, cinku, dzelzi, magniju, varu, u.c., gan vērtīgos flavonoīdus.

pexels.com

7. Mīts: Šokolāde veicina sejas problēmas

Šokolāde pati par sevi vien nevar veicināt sejas problēmas, tas pierādījās Amerikas Medicīnas asociācijas veiktajā pētījumā. Sejas problēmas nerodas vien no patērētās pārtikas, tas ir atkarīgs no daudziem faktoriem.

pexels.com

8. Mīts: Šokolāde ir spēcīgs afrodīzijs

Jau senie acteki uzskatīja, ka šokolādei piemīt īpaša burvība. Tā spēj veicināt eiforiju un uzbudināmību. Ēdot šokolādi, organismā izstrādājas laimes hormons, taču tam, iespējams, nav tiešas saistības ar lielāku iekāri. Pētnieki nav atraduši pierādījumus tam, ka šokolāde ir spēcīgs afrodīzijs.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija