6 pārsteidzoši fakti par cilvēka ķermeni

Dzīvo gudri! 6.augusts 2022
 
pexels.com
Vai jūs zināt, kāpēc uz mēles atrodas mazas "kārpiņas", vai to, ka mums ir vairāk nekā piecas maņas? Izlasiet un uzziniet pārsteidzošus faktus par mūsu ķermeni!

pexels.com

1. Interesants fakts par mēli

Vai jūs zinājāt, ka uz mēles atrodas aptuveni 200 līdz 400 mazas "kārpiņas"? Pateicoties šīm "kārpiņām", jūs varat izbaudīt ēdienu un dzērienu garšu.

pexels.com

2. Interesants fakts par matiem

Ne tikai, pateicoties muskuļiem, mēs varam pacelt dažādus smagumus. Izrādās, ka to varam izdarīt arī ar matiem. Mati ir ļoti spēcīgi. Ar vienu matu šķipsnu varam pacelt pat 100 gramus lielu smagumu. Savukārt savācot kopā visus matus, iespējams, pacelt pat 5,6 kg līdz 8,4 kg lielu smagumu.

pexels.com

3. Interesants fakts par nāsīm

Visbiežāk cilvēki to nepamana, bet brīdi, kad elpojam, tikai viena no mūsu nāsīm strādā pilnvērtīgi. Otra nāss - aizsprostojas jeb caur to plaušās ieplūst mazāk gaiss. Pētījumos pierādīts, ka aptuveni divas stundas viena nāss "strādā" cītīgāk nekā otra, pēc tam viņas mainās. Interesanti, ka labročiem ir lielāka tendence vairāk elpot ar kreiso nāsi nevis labo.

unsplash.com

4. Interesants fakts par aknām

Aknas ir ļoti unikāls orgāns. Pētījumos pierādīts, ka aknām piemīt spēcīgas atjaunošanās spēja. Tās var atjaunoties līdz normalam izmērām pat, ja ir iepriekš zaudējušas aptuveni 90% no sava apjoma.

pexels.com

5. Interesants fakts par maņām

Garša, tause, dzirde, redze un oža - tās ir piecas visiem zināmas maņas. Šīs maņas nosūta smadzenēm signālus, informāciju par apkārtējo pasauli. Tomēr izrādās, ka mums ir nevis piecas maņas, bet gan daudz vairāk. Zinātnieki izceļ, ka mums piemīt vēl sešas maņas - ekvilibrocepcija (līdzsvara sajūta), propriocepcija (spēja sajust, kontrolēt ķermeņa pozīciju), kinestēzija (kustību sajūta), termorecepcija (spēja sajust temperatūras maiņas), nocicepcija (spēja sajust sāpes), hronocepcija (laika izjūta).

pexels.com

6. Interesants fakts par bērnu augšanu

Pavasarī ne tikai mostas daba un notiek aktīvs augu augšanas process, bet šis gadalaiks ietekmē arī bērnus. Ir pierādīts, ka bērni pavasarī aug nedaudz ātrāk nekā citos gadalaikos.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija