10 galda etiķetes padomi, kas katram būtu jāzina

Dzīvo gudri! 9.augusts 2022
 
pexels.com
Ja jums plānots doties uz saviesīgām pusdienām/vakariņām, tad ievērojiet šos 10 vienkāršos knifiņus, lai parādītu to, ka jums ir izcilas manieres!

pexels.com

1. Pirms ēšanas nomazgājiet rokas

Pirms sēdieties pie galda obligāti nomazgājiet rokas. Ierodoties restorānā, dodieties uz tualeti un nomazgājiet rokas ar siltu ūdeni un ziepēm. Tas ne tikai parādīs citiem, ka jums ir labas manieres, bet arī šādi varēsiet ar tīrām rokām baudīt maltīti, neraizējoties par baktēriju/netīrumu nonākšanu porcijā.

pexels.com

2. Izslēdziet telefona skaņu

Pirms apsēdieties pie galda, telefonu iestatiet klusuma režīmā. Tādējādi jūs ne tikai varēsiet baudīt maltīti klusumā, bet arī izrādīsiet cieņu otram cilvēkam, jo parādīsiet to, ka novērtējat kopā būšanu. Tāpat svarīgi ir nenovietot tālruni uz galda, tas tikai novērsīs jūsu fokusu no, piemēram, vakariņu biedra, gan traucēs sarunu biedram.

pexels.com

3. Neēdiet pirms visi nav apsēdušies pie galda

Ja esat ieradies, piemēram, saviesīgās vakariņās pie kāda mājās, pirms ķeraties klāt pie ēdienu degustācijas vai dzērienu baudīšanas, pagaidiet līdz visi cilvēki ir apsēdušies pie galda. Svarīgi ir arī pirmo kumosu likt mutē pēc tam, kad to ir izdarījis pasākuma namatēvs/namamāte. Tā jūs izrādīsiet cieņu pasākuma organizatoriem.

pexels.com

4. Izmantojiet salveti

Ja uz galda pieejamas auduma salvetes, tad to noteikti novietojiet sev uz kājām. Tā ne tikai pasargāsiet savu apģērbu no traipiem, bet arī varēsiet noslaucīt rokas. Salveti ir pati pirmā lieta, kurai vajadzētu pieskarties pēc apsēšanās pie galda. Ja viesību laikā gatavojaties pamest galdu, savelti nenovietojiet uz galda, bet gan nolieciet uz krēsla!

pexels.com

5. Ēdienu pasniedziet uz labo pusi

Ja esat nonācis svinībās, kurās uz galda ir kopēji ēdienu trauki jeb katram pašam ir jāuzliek sava porcija, tad nepieciešams ievērot vienu pavisam vienkāršu noteikumu. Vienmēr ēdienu, dzērienu traukus pasniedziet uz labo pusi. Centieties steigšus negrābt pāri visam galdam ēdienu, bet gan pieklājīgi palūdziet, lai to jums pasniedz.

pexels.com

6. Galda piederumi

Ja esat devies uz izsmalcinātām pusdienām/vakariņām un uz galda atrodas vairāki galda piederumi, ievērojiet pavisam vieglu principu - pirmos izmantojiet tos piederumus, kuri atrodas tālāk no šķīvja.

pexels.com

7. Nenovietojiet elkoņus uz galda

Elkoņu novietošana uz galda liecina par sliktām manierēm. Ēdot tos turiet gar sāniem.

pexels.com

8. Ēdiet ar muti ciet!

Kad ieturat maltīti un liekat kumosus mutē, košļājiet ēdienu ar aizvērtu muti un nesarunājaties. Ja vēlaties kaut ko pateikt, "izēdiet muti" un tad runājiet. Ēdiet lēnām un nesteidzīgi, lai neradītu stresu apkārtējiem, jo arī citi centīsies jums pielāgoties un ēdīs ātri. Tas pats attiecas uz dzeršanu - dzeriet mazus malkus!

pexels.com

9. Esiet laipns

Esiet laipns gan atrodoties smalkā restorānā, gan mājas viesībās. Vienmēr pasakiet "paldies" par maltīti. Parādiet to, ka esat pieklājīgs un cienat apkārtējos. Ja ieturot maltīti vēlaties, lai kāds jums pasniedz uz galda esošo, piemēram, šķīvi, vienmēr pasakiet "lūdzu" un "paldies".

pexels.com

10. Pēc ēšanas novietojiet galda piederumus uz šķīvja

Kad esat pabeidzis maltīti, vienmēr novietojiet galda piederumus uz šķīvja. Tā viesmīlim restorānā signalizēsiet, ka esat paēdis.


Avots

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija