6 pazīmes, kas liecina par priekšlaicīgu novecošanos

Dzīvo gudri! 14.septembris 2022
 
pexels.com
Uzziniet, kādas ir priekšlaicīgas novecošanās pazīmes un kā rīkoties, lai palēlinātu šo procesu!

Novecošana ir daļa no dzīves cikla, kuru mēs nevaram apstādināt, taču mēs varam to palēnināt vai paātrināt atkarībā no mūsu dzīvesveida.

pexels.com

1. Hroniskas sāpes

Uztura speciāliste Liza Ričardsa skaidro, ka lielākajai daļai cilvēku hroniskas sāpes un iekaisumi nav normāla ikdienas parādība, ja vien tā nav medicīniski konstatēta saslimšana. Ja jūs izjūtat hroniskas sāpes, slikti guļat, ciešat no biežiem iekaisumiem, iespējams, jūsu organisms noveco ātrāk nekā to vajadzētu. To lielā mērā var ietekmēt uzturs. Ja ikdienā pārtiekat no liela daudzuma piesātināto tauku, rafinēto ogļhidrātu, cukura, tad šie produkti var būt pie vainas, kāpēc tiek veicināta priekšlaicīga novecošanās. Labāk izvēlēties ēst antioksidantiem bagātu pārtiku, graudaugus, veselīgos taukus.

pexels.com

2. Samazinās muskuļu masa

Vai zinājāt, ka muskuļu masas zudums var nozīmēt to, ka jūs piedzīvojat priekšlaicīgu novecošanos? Muskuļu masa sāk samazināties ap 30 gadu vecumu. Paliekot arvien vecākiem, šis process norit arvien straujāk. Tam ir vairāki iemesli, tostarp hormonu izmaiņas. Muskuļu masas samazināšanos var paātrināt arī nepareizs uzturs, fizisko aktivitāšu trūkums un medikamenti. Lai palēninātu šo procesu, nepieciešamas regulāras fiziskās aktivitātes.

pexels.com

3. Izmaiņas sejas ādā

Viena no redzamākajām novecošanās pazīmēm ir sejas ādas izmaiņas. Kļūstot vecākiem sejas āda kļūst plānāka un mazāk elastīga, līdz ar to tiek veicinātā grumbiņu, sejas plankumu veidošanās. Sejas ādas novecošanos var veicināt saules kaitīgie stari, smēķēšana, nepareizs uzturs, fizisko aktivitāšu trūkums.

pexels.com

4. Trausli kauli

Novecojot ķermenis piedzīvo daudz dažādu izmaiņu. Laika gaitā kauli kļūst trauslāki. Tāpēc, paliekot vecākiem, ir svarīgi rūpēties par kaulu veselību. Kaulu trauslumu var veicināt nepietiekams fizisko aktivitāšu daudzums, nepareizs uzturs. Ja esat noraizējies par savu kaulu veselību, nepieciešams konsultēties ar ārstu, lai uzzinātu, kā pareizāk rīkoties.

pexels.com

5. Matu izkrišana

Matu izkrišanai var būt daudz dažādu iemeslu. Viens no tiem ir priekšlaicīga novecošanās. Matu izkrišana ir normāla novecošanās sastāvdaļa, jo matu folikulas vairs nav tik spēcīgas. Mati kļūst plānāki un trauslāki. Tomēr strauja matu izkrišana var liecināt, ka jūs novecojat ātrāk nekā jums vajadzētu. Iemesls, iespējams, varētu būt hormonu svārstības, vitamīnu trūkums un stress.

pexels.com

6. Miega problēmas

Kļūstot vecākiem, ķermenis piedzīvo daudz dažādu izmaiņu. Sākot no pamanāmākām lietām, beidzot ar mazāk redzamām. Viena no tādām lietām ir enerģijas trūkums un bezmiegs. Izrādās, ka bezmiegs ir viena no pirmajām novecošanās pazīmēm. Ja jums ir miega traucējumi, tas, iespējams, var liecināt to, ka novecojat ātrāk, nekā jums vajadzētu. Bezmiegu var veicināt vairāki faktori, taču novecojot ķermenis sāk ražot mazāk hormonu, kas ir atbildīgi par labu miegu.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija