7 padomi, kā viegli aizmigt un labi izgulēties

Dzīvo gudri! 26.septembris 2022
 
unsplash.com
Sabalansēts uzturs un fiziskās aktivitātes ir būtiski svarīgas labai veselībai. Taču bieži vien domājot par veselīgu dzīvesveidu tiek aizmirst par miegu. Nekvalitatīvs, nepietiekams miegs var ne tikai ietekmēt garastāvokli, bet arī pašsajūtu. Lai miega deficīts neietekmētu jūsu ikdienas gaitas, izlasiet, ko nepieciešams darīt, lai labāk izgulētos.

unsplash.com

1. Apņemieties ieviest jaunus paradumus

Jaunu paradumu ieviešana vispirms sākas ar apņemšanos. Jā, tik vienkārši. Lai labāk izgulētos, izvirziet savu miegu par prioritāti. Ejiet laicīgi gulēt. Lai to būtu vieglāk izdarīt, informējiet par to savu ģimeni. Paziņojot citiem par savu apņemšanos, jums būs grūtāk to neievērot, jo būsiet atbildīgs par saviem vārdiem.

unsplash.com

2. Ieviesiet noteiktu rutīnu

Darba dienās mēs esam pieraduši celties vienā un tajā pašā laikā. Mums ir izveidojusies rīta rutīna. Būtiski ir ieviest tādu pašu rutīnu arī vakarā. Ieteicams katru vakaru doties gulēt vienā konkrētā laikā. Lai arī cik grūti tas būtu, ieteicams šādu pašu dienas ritmu ievērot arī brīvdienās.

unsplash.com

3. Tumša un klusa istaba

Lai labi uzgulētos, svarīgi ir iekārtot savu guļamistabu tā, lai nekas netraucētu miegam. Eksperti norāda, ka vieglāk būs aizmigt pavisam tumšā istabā. Tāpēc svarīgi ir gultu novietot pēc iespējas tālāk no logiem. Lai istabu padarītu pilnīgi tumšu, ieteicams iegādāties aizskarus, kas nelaiž cauri gaismu. Svarīgs ir arī klusums. Tāpēc, pirms dodaties gulēt, izlēdziet visas iekārtas, kas izdod skaņu, piemēram, TV, radio vai telefonu.

unsplash.com

4. Vēss gaiss guļamistabā

Karstajā vasaras svelmē daudziem cilvēkiem bija problēmas ar miegu. Karstums tiešā veidā ietekmēja miega kvalitāti. Tāpēc svarīgi ir pievērst uzmanību guļamistabas temperatūrai. Guļamistabai nevajadzētu būt vēsākai par +18 grādiem un ne siltākai par +21 grādu. Atrodiet sev piemērotāko temperatūru, lai varētu komfortabli gulēt. Komforts = labs un kvalitatīvs miegs.

unsplash.com

5. Regulāri vingrojiet

Var šķist, kāda var būt saistība starp labu miegu un sportošanu. Izrādās, ka var! Pētījumos pierādīts, ka tiem cilvēkiem, kuri regulāri sporto, uzlabojas miega kvalitāte. Svarīgi ir sportot no rīta vai pēcpusdienā. Izvairieties no fiziskām aktivitātēm aptuveni divas stundas pirms gulētiešanas. Ja sportosiet neilgi pirms došanās pie miera, jums būs grūti iemigt, pateicoties adrenalīnam.

unsplash.com

6. Izvairieties no smagām maltītēm pirms gulētiešanas

Nespējat iemigt un nejūtaties visai labi? Pie tā var būt vainojama pēdējā maltīte. Eksperti iesaka izvairīties no smagām maltītēm (ar augstu ogļhidrātu daudzumu) īsi pirms gulētiešanas. Šādi ēdieni var izraisīt grēmas vai vēdera uzpūšanos. Kā rezultātā var rasties diskomforts, kas nelabvēlīgi var ietekmēt miegu.

unsplash.com

7. Ierobežojiet nikotīna un kofeīna daudzumu

Cigaretēs esošais nikotīns palielina sirdsdarbības ātrumu un smadzeņu darbību, kas var tiešā veidā traucēt miegam. Ja esat smēķētājs un šobrīd neapsverat atmest šo kaitīgo ieradumu, tad vismaz neilgi pirms gulētiešanas nesmēķējiet. Šādi jums būs vieglāk aizmigt. Savukārt visiem kofeīna cienītājiem ir jāatceras viena būtiska lieta. Kofeīns ir stimulants, kas organismā ir "aktīvs" aptuveni sešas stundas. Ja, piemēram, pēdējo kafijas tasi izdzersiet plkst. 17:00, kofeīns jūsu organismā būs vēl līdz 22:00. Tāpēc izvairieties no kafijas dzeršanas vakaros!

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija