7 veidi, kā noteikt, vai jūsu dārglietas ir īstas, vai viltotas

Dzīvo gudri! 8.marts 2023
 
unsplash.com
Eksperti nosauc septiņus veidus, kā noteikt, vai jūsu rotallietas, piemēram, dārgakmeņi ir īsti vai viltoti.

unsplash.com

1. Uguns + ūdens

Ar uguns un ūdens palīdzību var ļoti ātri noteikt, vai jūsu dimants ir īsts, vai tomēr tas ir prasmīgi izveidots viltojums. Jums būs nepieciešamas vien šķiltavas un auksts ūdens. Virs šķiltavu liesmas, aptuveni 30 līdz 40 sekundes, paturiet dimantu. Pēc tam to ielieciet aukstā ūdenī. Ja tas ūdenī saglabā savu formu, izskatu, tad šis dārgakmenis ir īsts. Tomēr, ja tas nokļūstot aukstajā ūdenī saplīst, sašķīst mazākos gabaliņos, tad tas ir bijis viltojums.

unsplash.com

2. Silts gaiss

Vēl pavisam vienkāršs veids, kā noteikti to, vai jūsu, piemēram, dimanta gredzens ir īsts, ir tam uzpūst virsū siltu gaisu. Uzpūšot virsū dimantam vai viltotam dārgakmenim savu elpu, tie noteikti nedaudz aizsvīdīs. Būtiski ir pievērst uzmanību tam, cik ilgi dārgakmenis ir "aizsvīdis". Ja uzreiz, īsi pēc šīs pārbaudes, "migliņa" pazūd, tad dimants ir īsts. Savukārt, ja šī tā sauktā "migliņa" tik ātri nepazūd, tad, iespējams, dimants ir viltots.

unsplash.com

3. UV gaisma

UV gaismas tiek izmantotas, lai pārbaudītu opālus. Novietojot opālu UV gaismā, akmenim ir jāmirdz, ja tas ir īsts.

unsplash.com

4. Skrāpēšanas metode

Mūsdienās nefrīts kļūst arvien populārāks, tāpēc arvien biežāk var manīt dažādus viltojumus. Šis ir ļoti ciets dārgakmenis, tāpēc nefrītu ir ļoti grūti, piemēram, saskrāpēt. Paņemiet metāla priekšmetu un pamēģiniet saskrāpēt nefrīta virsmu. Ja uz dārgakmeņa paliks švīkas, tas nozīmes to, ka tas nav īsts.

unsplash.com

5. Ūdens tests

Īstam dimantam ir augsts blīvums, tāpat kā īstam zeltam. Ja vēlaties tos pārbaudīt, paņemiet glāzi ūdens un ievietojiet tajā dimantu vai zeltu. Ja tie ir īsti, tad nogrims glāzes dibeinā. Ja rotaslietas peldēs pa ūdens virsmu, tad tad dimants/zelts nebūs īsts.

unsplash.com

6. Pārbaudiet sudraba provi

Sudrablietam ātri vien var noteikt to, vai tās ir īstas, vai nav. Atliek vien sameklēt uz rotaslietas marķējumu jeb provi. Eksperti skaidro, ka uz sudrablietām esošie cipari nozīmē tā tīrības pakāpi. Visbiežāk sudraba rotaslietas ir marķētas ar šādiem cipariem - 925, 900 vai 800.

unsplash.com

7. Magnēta tests

Zelts un sudrabs nav magnētiski, bet citi metāli ir. Lai noskaidrotu, vai jūsu zelta/sudraba rotaslietas ir īstas, pārbaudiet, vai tās pievelkas magnētam. Ja rotaslietas izkustās no vietas vai pielīp magnētam, tad tās nav izgatavots no tīra zelta, sudraba.

Avots

Noderēja?

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 

Nu tas 1 variants ir galīgi aplams. Strādājot ar dārgakmeņiem vai cirkoniem vai vienalga kādiem akmeņiem 1. noteikums, pēc sildīšanas nekad nedrīkst uzreiz mest ūdenī! Tā var sabojāt arī briljantu.

9.marts 2023 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija