5 neparasti veidi, kā ikdienā netieši kaitējam savai veselībai un labsajūtai

Dzīvo gudri! 21.marts 2023
 
unsplash.com
Interesanti, bet vairāki mūsu ikdienas paradumi, kas mums šķiet pavisam nekaitīgi patiesībā nemaz tādi nav!

unsplash.com

1. Zobu tīrīšana uzreiz pēc maltītes

Liela daļa cilvēku no rīta pēc brokastīm uzreiz steidz tīrīt zobus. Izrādās, ka šādi mēs nevis darām labu, bet gluži pretēji - kaitējam zobiem. Zobārsti norāda, ka pēc skābas maltītes notiesāšanas, labāk pagaidīt vismaz pusstundu un tikai tad tīrīt zobus. Otrs variants - pirms zobu tīrīšanas izdzeriet glāzi ūdens. Zobu tīrīšana uzreiz pēc maltītes var bojāt zobu emalju.

unsplash.com

2. Aukstu, vārītu rīsu ēšana

Šis var šķist pārsteidzoši, bet izrādās, ka aukstu rīsu ēšana var būt kaitīga veselībai. Šādi jau iepriekš novārīti rīsi var saturēt dažādas kaitīgas baktērijas, piemēram, Salmonellas ģints baktēriju Bacillus cereus. Šī baktērija parasti sastopama augsnē, pārtikā un jūras sūkļos. Tikko karsti novārītos rīsos šī baktērija nebūs atrodama, jo tā "neaug" augstā temperatūrā. Taču pastāv risks, ja ēdat iepriekš novārītus, aukstus rīsus, kas jau kādu laiku ir stāvējuši ledusskapī, ar šo baktēriju inficēties.

unsplash.com

3. Krāna ūdens

Krāna ūdens var kaitēt mūsu ādai un tam ir divi iemesli. Viens no tiem ir ūdens pH līmenis. Ja krāna ūdens pH līmenis būs augstāks par 5, tad nav ieteicams, piemēram, mazgāt seju ar šo ūdeni, jo var rasties dažādi nepatīkami izsitumi vai ādas kairinājums. Ideālais ūdens pH līmenis sejas ādai ir 4,7. Tikmēr otra lieta, kas var kaitēt jūsu ādai, ir dažādu minerālvielu piejaukums ūdenim. Ja jūsu krāna ūdens satur augstu dzelzs, kalcija, magnija koncentrāciju, arī šādā gadījumā jums var rasties izsitumi vai āda var kļūt sausa.

unsplash.com

4. Zaļi kartupeļi

Cilvēki dalās divās daļās, ja runa ir par kartupeļiem. Vieni uzskata, ka tos nevajadzētu ēst, domājot par figūru. Tikmēr citi ir kārtīgi kartupeļu "fani" un nespēj iedomāties savu ikdienu bez šī dārzeņa. Svarīgi ir pieminēt, ka kartupeļi ir ļoti labs kālija un citu vērtīgo uzturvielu avots, tie nav neveselīgi, ja tos negatavojat lielā eļļas daudzumā. Tomēr būtiski, pirms kartupeļu gatavošanas, ir pievērst uzmanību to vizuālajam izskatam. Ja uz tiem ir parādījušies zaļi plankumi, tad tos noteikti nelietojiet uzturā. Atrodoties tiešos saules staros, kartupeļos izdalās dabiskais toksīns solanīns. Ēdot kartupeļus, kuru miziņa vai iekšpuse ir zaļa, jūs varat piedzīvot nepatīkamas sajūtas, piemēram, vēdersāpes, vemšanu, drudzi.

unsplash.com

5. Plastmasas trauciņi ēdienu uzglabāšanai

Daudz no mums jau laikus sagatavo maltīti vairākām dienām uz priekšu, lai katru dienu nenāktos stāvēt pie plīts. Šādus ēdienus visbiežāk uzglabājam plastmasas trauciņos. Nereti ēdiens tur var tikt aizmirsts un to "atrodot" tas ir sabojājies, piemēram, sapelējis. Ja arī jums tā notiek, tad pievērsiet īpašu uzmanību plastmasas trauciņa tīrīšanai. Lai izvairītos no baktēriju vairošanās un nākamo ēdienu piesārņošanas, plastmasas trauku ne tikai kārtīgi izmazgājiet, bet arī dezinficējiet.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija