6 neparasti veidi, kur izmantot kartupeļus

Dzīvo gudri! 19.maijs 2023
 
unsplash.com
Vai zinājāt, ka kartupeļus var izmantot ne tikai kulinārijā, bet arī, piemēram, sudrablietu tīrīšanā vai sāpju remdēšanā? Izlasiet rakstu un uzziniet, kur saimniecībā var likt lietā kartupeļus!

unsplash.com

1. Cīņai ar rūsu

Laika gaitā metāla priekšmeti saskarē ar ūdeni sāk rūsēt. Lai cīnītos ar rūsu, varat ņemt talkā kartupeli. Pārgrieziet kartupeli uz pusēm. Tālāk jums būs nepieciešama vai nu soda, vai sāls, vai trauku mazgājamais līdzeklis. Izvēlaties vien no šim trim lietām un tajā iemērciet kartupeli. Pēc tam kartupeli paberzējiet pret priekšmetu, ko ir skārusi rūsa.

unsplash.com

2. Apdegumu ārstēšanā

Straujiem soļiem tuvojoties vasarai, mēs arvien vairāk laika pavadīsim siltajā saulītē. Kā zināms, tad dodoties tiešos saules staros, nepieciešams uz ādas uzklāt saules aizsargkrēmu, lai neapdegtu. Tomēr reizēm mēs mēdzam par to piemirst un apdegam. Apdegumi nav nekas patīkams. Lai tos ārstētu, varat izmantot kartupeli. Rūpīgi nomazgājiet kartupeli un sagrieziet to plānās šķēlītēs. Ņemiet marli un izveidojiet kartupeļu kompresi. Uzlieciet to uz sakairinātās ādas un atstājiet kompresi uz 10 minūtēm. Pēc tam noskalojiet apdegušo vietu. Kartupelis palīdzēs dziedēt apegumu.

unsplash.com

3. Traipu tīrīšanā

Izrādās, ka kartupeļi var būt labi traipu tīrītāji. Atliek vien pagatavot īpašu traipu tīrīšanas līdzekli. Nomazgājiet kartupeļus. Ielejiet bļodā puslitru ūdens un turpat ierīvējiet vairākus kartupeļus. Pēc tam šķidrumu izkāsiet un pievienojiet tam vēl puslitru ūdens. Tīrīšanas līdzeklis gatavs. Iemērcējiet ūdenī sūklīti un tīriet traipus.

unsplash.com

4. Apavu tīrīšanā

Ja jūsu ādas apavi neizskatās "pirmā svaiguma", tad tos palīdzēs atjaunot kartupelis. Pārgrieziet uz pusēm kartupeli un ar to paberzējiet apavu virsmu. Pēc piecām minūtem noslaukiet apavus ar mīkstu lupatiņu un tie kļūs spīdīgi.

unsplash.com

5. Sudrablietu tīrīšanā

Laika gaitā sudrablietas, piemēram, sudraba galda piederumi zaudē savu izskatu, tie kļūst arvien tumšāki. Tas ir tikai dabiski. Bet ko darīt, lai sudrablietas atgūtu savu spīdumu? Lieciet katlā vārīties kartupeļus. Kad kartupeļi gatavi, izņemiet tos no katla un ūdenī ielieciet sudraba galda piederumus. Atstājiet tos tur uz stundu. Pēc tam ar maigu birstīti notīriet sudrablietas un noskalojiet. Tām vajadzētu būt atkal spožām!

pexels.com

6. Cīņai ar galvassāpēm

Ja jūs bieži piemeklē nepatīkamas galvassāpes, nākamreiz nedzeriet pretsāpju tabletes, bet gan izmantojiet šo pavisam neparasto, bet tajā pašā laikā efektīvo triku. Nomazgājiet un sagrieziet šķēlēs kartupeli. Novietojiet kartupelu šķēlītes uz pieres un deniņu rajonā. Apgulieties un aizveriet acis. Gaidiet, galvassāpēm vajadzētu ar laiku pazust.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija