Mēģinām mājās uztaisīt "lavas lampu"; kas jāņem vērā

Eksperiments 23.februāris 2019
 
Lifehacks.lv
Lelde Veinberga
 
Lavas lampas neatstāj vienaldzīgu nevienu. Bērnam tas ir kā brīnums, pieaugušajam veids, kā atslēgties no ikdienas un nomierināt prātu, vērojot peldošās "lavas bumbiņas”. Vai iespējams kaut ko tādu izveidot arī mājas apstākļos? Izmēģinām!

Lavas lampas nav "lēts prieks". Iegādājoties vien nelielu lampu, būs jāiztērē vismaz pārdesmit eiro. Protams, jo lielāka lavas lampa, jo dārgāka.

imago/epd/Scanpix

  1. Bet varbūt šādu "brīnumu" vai kaut ko ļoti līdzīgu varam izveidot paši mājās? Protams, internets neguļ un "dari pats" padomi pieejami arī "lavas lampas" veidošanā. Princips visiem ir praktiski viens - nepieciešams:

    • augu eļļa;

    • ūdens;

    • bezrecepšu putojošās "Alka-Seltzer" tabletes;

    • pārtikas krāsviela;

    • stikla vai plastmasas trauks.

    Alternatīvu "Alka-Seltzer" tabletēm var arī mutē sprakšķošās konfektes. Kā arī eksperimentēt var ar jebko, kas reaģē ar ūdeni, radot burbuļus, kas ir šī eksperimenta visnepieciešamākais efekts!

    1. Jebkura izmēra trauku, kurā vēlies radīt savu "lavas lampu", 3/4 piepildi ar augu eļļu;


    Lifehacks.lv

  2. Tad pievieno 1/4 ūdens, taču nepiepildi trauku līdz malām;
  3. Pēc internetā atrodamajiem padomiem, pievienojām pārtikas krāsvielu un spīdumus - tas radīs vizuāli iespaidīgāku efektu...;

    Lifehacks.lv

    Lifehacks.lv

  4. Diemžēl izrādījās, ka šim eksperimentam "nepatīk", ja pārtikas krāsviela arī ir taukaina un uz eļļas bāzes, jo...;

    Lifehacks.lv

  5. ...pirmkārt, 4-6 iepilinātās pārtikas krāsvielas NEIZŠĶĪST eļļā un ūdens mikstūrā. Otkārt, pievienojot, "Alka-Seltzer" tableti (uz vienu burciņu ne vairāk kā vienu tableti), lavas lampas efekts nebija tik iespaidīgs;

    Lifehacks.lv

  6. Rezultātā parādījās burbuļi, bet ne tik krāšni, kā video piemēros.

Pavisam arī nestrādās arī paņēmiens, ja pārtikas krāsvielu un spīdumus, kuri arī ir eļļaini, pirms putojošās tabletes pievienošanas, izmaisīs eļļas un ūdens šķīdumā. Tad ielietais ūdens kļūst pavisam eļļains un "Alka-Seltzer" nešķīst praktiski nemaz:

View this post on Instagram

A post shared by Life Hacks (@lifehacks_lv) on

Kad kļūda tika atrasta - pārtikas krāsvielu nepiemērotais sastāvs - izmēģinājām eksperimentu veikt "pareizi" un nepievienot krāsvielu.

View this post on Instagram

A post shared by Life Hacks (@lifehacks_lv) on

Diemžēl bez krāsvielas efekts nav tik ļoti acij tīkams.

NĀKAMREIZ jāpamēģina pārtikas krāsviela, kuru izmanto Lieldienu olu krāsošanai vai kaut ko līdzīgu tai, kas viegli šķīst ūdenī!

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija