Eksperimentā salīdzinātas: pārtikas veikalā "Rimi" pirkta ola, brīvos apstākļos turētu vistu ola "Laimīgo Vistu Olas" (arī šī ola pirkta veikalā, taču turpmāk tekstā tiks dēvēta par "brīvos apstākļos turētas vistas olu"), kā arī mājās audzētu vistu ola.
Eksperimenta gaita: visas trīs olas salīdzinātas pēc trim kritērijiem - olu ārējais izskats un čaumalas biezums; olu dzeltenumu krāsa un olu baltumu konsistence. Olas tika vizuāli salīdzinātas arī pēc to cepšanas.
1. Olu izskats un čaumala
Visām trim olām atšķiras čaumalu krāsa. Mājas vistas olas čaumala ir daudz gaišāka un lieluma ziņā šīs olas ir mazāka. Jāteic, ka vistiņas vēl ir salīdzinoši jaunas un dēt sākušas šogad jūnijā.
Brīvos apstākļos turēto vistu olu čaumala ir ievērojami brūnāka par pārējām olām un izmēra ziņā tā ir vislielākā. Veikalā pirktā ola ir gaiši brūna un tikai nedaudz mazāka par brīvos apstākļos turēto vistu olu.
Pārsitot olu čaumalas, iespējams secināt, ka mājas vistas olas čaumala ir nedaudz plānāka par veikalā pirkto un brīvos apstākļos turēto vistu olu čaumalām.
2. Olu dzeltenumi
Pārsitot olas, atklājās interesanta aina. Lai gan brīvos apstākļos turēto vistu olas dzeltenums krāsas ziņā ir izteikti intensīvāks par abām pārējām olām, tas ļoti ātri "izšķīda".
Mājas vistas un veikalā pirkto olu dzeltenumi ir nedaudz gaišāki par brīvajos apstākļos audzēto vistu olas dzeltenumu. Turklāt šo olu dzeltenumi savu formu šķīvī saglabā.
3. Olu baltumi
Brīvos apstākļos audzēto vistu olu baltums šķīvī izšķīda. Veikalā pirktās olas un mājas vistas olas baltumi ir daudz koncentrētāki un veido tādu kā slāni arī pie olas dzeltenuma.
4. Ceptu olu salīdzinājums
Ceptas tika tieši tās pašas olas. Līdz ar to brīvos apstākļos turēto vistu olai nav izteikta dzeltenuma, kamēr veikalā pirktajai un mājas vistas olai dzeltenumi ir patīkamā zeltainā krāsā.
Secinājumi: Eksperimenta rezultāti parāda, ka veikalā pirktas olas dzeltenums un baltums vizuāli krasi neatšķīrās no mājas vistas olas. Visvairāk atšķīrās brīvos apstākļos turēto vistu ola, kuras dzeltenums un baltums burtiski "izšķīda" uz šķīvja.
Jāņem vērā, ka veicot šo eksperimentu citos apstākļos, tā rezultāti var atšķirties.
Komentē 5
Un secinājumi? Un vispār pilnīgi nejēdzīgs pētījums. Būtu baudījuši labāk ķīmisko sastāvu, pesticīdu un antibiotiku klātbūtni vai lecitīna daudzumu olās. Tad būtu jēga no tāda pētījuma.
pilnigs fufelis ne pētijums. ari parastas veikalā pirktās olas no būrī turetām vistām mēdz identiski 'uzvesties"ar laimigo vistu olu šinī pētijumā. rodas iespaids ka autore pirmo reizi mūšā olas redz, un cep. ko viņa daritu ja ieraudzitu olu ar 2 dzeltenumiem ( bieša parādiba sprostos turētajām vistām) vai vispār olu, olā? ģībtu un mutācijas piesauktu visticamāk
pilnīgs sviests nra! drīz jau var sagaidīt pamatskolas bērnus, kas rakstīs portālā.. kā var salīdzināt olas ārēji???? vai šis bērns zin, ka olas atšķiras arī pēc svaiguma (tas par olas dzeltenuma izšķīšanu). taču svarīgākā atšķirība olām ir: GARŠA!!! TAS BŪTU TAS PATS KĀ SALĪDZINĀT DESAS PĒC ĀRĒJIEM KRITĒRIJIEM - KĀ IZSKATĀS APVALKS, KĀ IZSKATĀS NOGRIEŽOT:)
Laukos gandriz katraa saimnieciibaa ir vistas, taas briivi ganas kur grib... Un olas taam vistaam nemeedz buut identiskas, viena un taa pati vista var deet gaishaakas vai tumshaakas olas un taspats ar dzeltenumu, var but gan kaa viena no tiem variantiem - izskist pie sasishanas vai kaa citaa variantaa - neizshkiist. Sho rakstu cepa tipisks pilseetas zhurnaljuga, kam pilniigi nekaadas sajeegas ko raksta un par ko. Cilveeki gaidija no raksta kko vairaak, kaa piemeeram olu paarbaude laboratorijaa... Domaaju tur daudz interesanta atklaatos, jo ir tomeer atshkiriiba ar ko vista barojas.
Ja un olu chaumala ar var but cietaka, trauslaaka vai pat miikstchaula... Kaapeec vistai gadas izdeet mikstchauli to gan nepateikshu, nesmu taads eksperts. Zhel ka pilseetnieki aiz garlaiciibas nodarbojas ar fufeli un taipat laikaa domaa ka dara ko svariigu...