Kurš veselīgāks? Testējam 3 populāru ēstuvju hamburgerus

Eksperiments 22.janvāris 2020
 
Ekrānšāviņš/McDonald's
Sabiedrībā un arī uztura jomas speciālistu vidū valda viedoklis, ka ātrās uzkodas kā burgeri ir bagāti ar cukuru, sāli, neveselīgiem ogļhidrātiem un taukiem, tajā skaitā satur daudz transtaukskābes un niecīgu daudzumu vērtīgo uzturvielu. Ātro uzkodu patēriņš ik gadu kļūst aizvien populārāks Latvijas iedzīvotāju vidū un skaidrs, ka to popularitāte pieaugs arī nākotnē, tāpēc uztura speciāliste Guna Rijkure analizējusi 3 populāru Latvijas ātrās ēdināšanas iestāžu piedāvāto burgeru sastāvu, lai noteiktu, vai burgeri tiešam ir tik nevēlama pārtika ikdienas uzturā.
Salīdzinājuma analīzēm laboratorijā tika nodoti 3 burgeri, kurus uzņēmumi nereti norādījuši kā savus Top produktus, un kas pēc sastāva ir līdzīgi - “McDonald’s” burgers “Big Mac”, “Hesburger” burgers “Hesburger” un “Circle K” burgers “Dubultais burgers”.

Transtaukskābju daudzums burgeros atbilst Latvijā noteiktajiem rādītājiem

Lai cik pārsteidzoši tas neliktos, nevienā no testējamajiem produktu paraugiem netika pārsniegts Eiropas Komisijas regulās noteiktais pieļaujamo transtaukskābju daudzums. Latvijā noteiktais pieļaujamais transtaukskābju daudzums ir atkarīgs no kopējā tauku daudzuma produktā, un burgeros, kur kopējais tauku daudzums svārstās no 11-16,5%, būtu atļauti pat 4 grami transtaukskābju - pētījuma rādījumi šiem produktiem bija normas robežās un pat labāki.

Attiecīgi transtaukskābju daudzums taukos “McDonald’s” “Big Mac” burgerā saturēja 11% tauku un 2,7% transtauku, “Circle K” dubultais burgers - 13,1% tauku un 3,5% transtauku, bet “Hesburger” burgers 16,6% tauku un 0,2% transtaukskābju. Tas liecina, ka burgerus mērenā daudzumā var iekļaut savā ēdienkartē, neuztraucoties par kaitējumu sirdij un asinsvadiem, kā arī veselībai kopumā.

"McDonald's" burgeris "Big Mac" / Ekrānšāviņš/McDonald's

Burgeri nav sāls perēklis

Nav noslēpums, ka ikdienā sāli patērējam vairāk kā tas būtu vēlams - viens ir sāli pievienot ēdienam gatavojot, bet pavisam kas cits ir pievienotais sāls, kuru uzņemam ar dažādiem pārtikas produktiem. Protams, sāli ikdienas uzturā mums vajadzētu pēc iespējas samazināt. Ne velti Pasaules Veselības organizācija (PVO) rekomendē dienas laikā nepārsniegt 5 gramu atzīmi gan lietojot gatavus produktus, gan pievienojot sāli pašu veidotai maltītei.

Jāsaka, ka burgeros atrodamais sāls daudzums ir ekvivalents iecienītā “Krievijas” siera sāls apjomam vai kartupeļu čipsiem ar samazinātu sāls daudzumu. Nātrija daudzums katrā no produktiem svārstījās robežās no 0,494 - 0,542 gramiem, kamēr nātrija hlorīda jeb vārāmās sāls daudzums “Hesburger” burgerā nepārsniedza 1,29 g/100g, “Circle K” 1,35g/100g, bet “McDonald’s” - 1,23 gramus uz 100 gramiem produkta. Apēdot vienu burgeru, kas vidēji sver 230 līdz 250 gramus, mēs gan uzņemsim ½ no dienā vēlamā sāls apjoma.

"Hesburger" burgeris "Hesburger" / Ekrānšāviņš/Hesburger

Burgeros atrodamas arī olbaltumvielas un labvēlīgās mononepiesātinātās taukskābes

Kā zināms, olbaltumvielas ir galvenais šūnu būvelements, kas aizvieto novecojušās šūnas un veido jaunas. Arī ēdot burgerus, mēs uzņemam olbaltumvielas - analīzes apliecināja, ka apēdot 100g “Hesburger” burgera, uzņemsim 11,9% olbaltumvielu, “Circle K” - 12,6% , bet “McDonald’s” - 13,2% olbaltumvielu.

Kopējo cukuru daudzums burgeros gan ir ievērojami augsts - “Hesburger” un “McDonald’s” analīžu rezultāti pārsteidzoši identiski - 20,7% ogļhidrātu uz 100g produkta, savukārt “Circle K” - 19,1% ogļhidrātu. Apēdot vienu burgeru, uzņemam divas trešdaļas no dienā vēlamā ogļhidrātu apjoma, tāpēc burbuļūdeni ar cukuru šai maltītei vēl papildus gan labāk nepievienot.

Pārsteidzoši, bet burgeru sastāvā atrodamas arī cilvēkam labvēlīgās mononepiesātinātās taukskābes - oleīnskābe, palmitoleīnskābe un nervonskābe. Šīs taukskābes palielina šūnu jutību pret insulīnu un uzlabo tauku lipīdu vielmaiņu. Mononepiesātināto taukskābju tauki kavē aterosklerozes veidošanos. “Hesburger” burgerā oleīnskābe atrodama pat 60,5% apjomā, kamēr “Circle K” burgerā tie bija 40,5% un “McDonald’s” 41,2% no kopējā tauku daudzuma.

"Circle-K" burgeris "Dubultais burgeris" / Ekrānšāviņš/Circle-K

Kaloriju skaits burgerā līdzvērtīgs vienai bulciņai pie kafijas tases

Mērot kaloriju skaitu burgeros, kopējais kaloriju apjoms 100 gramos produkta attiecīgi bija 280 kcal “Hesburger”, “Circle K” 245 kcal un “McDonald’s” - 235 kcal. Salīdzinājumam - ja pie kafijas tases tiek apēsti 100 grami auzu pārslu cepumu, tiek uzņemta 421 kalorija, bet apēdot līdzīga apjoma iecienītā “hot-doga”, tiks uzņemtas 289 kcal. Savukārt apēdot 100 gramus kartupeļu čipsu, uzņemsim 536 kcal.

Apkopojot analīžu rezultātus, jāsecina, ka visi burgeri ļoti līdzvērtīgā apjomā satur gan tauku, cukuru un sāls, gan kaloriju apmēru. Nevienu no konkurējošajiem produktiem nevar ne izcelt, ne kritizēt. Skaidrs, ka viens burgers mēnesī vai pat biežāk kaitējumu mūsu veselībai nenodarīs. Protams, maltītes izvēle ir katra paša ziņā, tikai nākas uzsvērt mūžam veco patiesību - nav galēji kaitīgu produktu, tāpat kā nav brīnumproduktu, kas mūs izdziedētu no visām kaitēm. Vērtīgi atcerēties, ka arī veselīgie produkti satur ne mazums kaloriju, cukuru un tauku, to mēs bieži gan piemirstam.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija