Kā no putniem pasargāt dārza ogas

Eksperiments 18.jūlijs 2020
 
Kaspars Krafts/F64 Photo Agency
Lelde Veinberga
 
Ķirši jau gatavi, jāņogas turpina sārtoties un arī upenes ir pilnbriedā... Var sākt ievākt ražu, taču uz saldajām odziņām kāro vēl kādi nelūgti viesi - meža strazdi! Kā pasargāt dārza labumus no lidoņiem, kuri spēj "viens un divi" notīrīt ogu krūmus un ķiršu zarus? Dažas pārbaudītas un ne tik pārbaudītas idejas! Dalies ar saviem paņēmieniem dārza nosargāšanā arī Tu!

Ar klaigāšanu un putnu biedēšanu efekts ir neliels. Ja ēdelīgie meža strazdi atraduši tavu dārzu, pēc neilga laika viņi būs atpakaļ, ja vien nedomā tos uz brīdi aizbaidīt un ātri ogas nolasīt.

Nav īsti pārbaudīts, vai putnu biedēkļi šādām reizēm noder. Tagad laukos tos vairāk taisa pavasarī, kad tikko iesētos labību laukus iekāro caur Latviju migrējošās zosis.

Taču vairākus gadus izmantojam kādu lidoņiem nesāpīgu, bet nepatīkamu metodi - pirms nogatavojas, piemēram, ķirši sakaram pašos ķiršu zaros un tuvākajās ābelēs vairs nederīgus CD. Neizmantotu datorspēļu, izmantota antivīrusa vai vecus mūzikas CD sakar ar aukliņas palīdzību koku zemākajos zaros, lai tiem piekļūtu saules stari.

lifehacks.lv

Vējā tiem kustoties un saules stariem atspīdot no diskiem, putniem nepatiks žilbinošā gaisma. Līdzīgi var nostrādāt folija. Koka zariem piestiprinātas strēmeles gan radīs skaņu, gan apžilbinās.

Tāpat vecs, bet labs paņēmiens ir pudeles - gan stikla, gan plastmasas. Stikla pudeles uzmaucot uz koka zariem vai mietiņiem, kas iedurti tupat blakus, vējā kustēsies un radīs skaņu. Vēl vieglāk vējš uz stabiņiem griezīs plastmasas pudeles, kurām ar papīra nazi vari izgriezt "spārnus", sasprast vairākas šādas pudeles blakus, tām nedaudz saskaroties. Putniem nepatīkama skaņa garantēta!

Šovasar arī izmēģinām klāt uz jāņogu krūmiem tīklu. Ogas jau ir sārtas, bet vēl nav gatavas, taču putniem jau tās var garšot, tādēļ kamēr tās nogatavojas krūmi apklāti ar tīklu, kas nāk no preses, kas gatavo siena ruļļus.

lifehacks.lv

Ja pats nenodarbojies ar lauksaimniecību vai tev nav pazīstams zemnieks, kas var iedot šādu tīklu, protams, iespējams iegādāties speciālu tīklu dārza ogu un augļu aizsargāšanai. Taču pastāv lētāka versija - vairs nelietoti mežģīņu aizkari vai vecie dienas aizkari, kuri ir pēc iespējas caurspīdīgāki. Ar tiem arī var apklāt krūmus. Iespējams, tie pat ir draudzīgāki putniem, lai tie nesapiņķerētos tīklā.

Kā tu centies nosargāt savu dārza ražu no nelūgtiem viesiem?

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija