EKSPERIMENTS: kā mellenes izmantot apģērba krāsošanā?

Eksperiments 25.jūlijs 2020
 
Lifehacks
Baiba Puriņa
 
Ja jau ir melleņu laiks, tad tās jāizmanto "uz pilnu klapi". Šoreiz nolēmu izmēģināt, vai tās var izmantot apģērba krāsošanai.
Iepriekš biju pārsteigta par rezultātu, ko ieguvu, mellenes izmantojot skropstu tušas vietā. Tā kā tas tiešām "nostrādāja", nolēmu vēlreiz doties uz piemājas mežu pēc mellenēm un izmēģināt ar tām nokrāsot topu, uz kura bija parādījies traips.

Vajadzēs:

  • nedaudz vairāk kā puskrūzi sāls;
  • bļodiņu ar mellenēm;
  • baltu apģērbu;
  • gumijas.

Lifehacks

Process:

Vispirms katlā iepildi aptuveni 10 glāzes ūdens. Pievieno sāli un liec vārīties, visu laiku sāli apmaisot.

Lifehacks

Kad sāls ir pilnībā izšķīdusi, ūdeni iemērc izvēlēto apģērbu. Turpini to vārīt 30 minūtes. Sāls ļaus melleņu krāsai labāk "pieķerties" audumam.

Lifehacks

Kamēr vārās apģērba gabals, ar dakšu samīci mellenes viendabīgā masā.

Lifehacks

Pēc 30 minūšu vārīšanas izņem audumu no ūdens. Kamēr apģērba gabalu noliec maliņā uz dvieļa, sālsūdenim pievieno samīcītās mellenes un vāri 40 minūtes.

Lifehacks

Kamēr vārās mellenes, ar gumijām sasien apģērbu nelielos mezglos, lai veidotos interesantāks krāsojums.

Lifehacks

Pēc 40 minūtēm ņem mellenes nost no uguns un iemērc tajās sasieto apģērbu. Internetā uzzietajā "receptē" minēts, ka pirms iemērkt mellenēs apģērbu, tās jāatbrīvo no miziņām un gabaliņiem šķidrumu vispirms nokāšot. Savukārt es izmantoju kausiņu ar carumiem, ar kura palīdzību nosmēlu ogu gabaliņus. Pēc auduma izņemšanas es to vienkārši noskaloju zem ūdens un atlikušie gabaliņi vairs nebija pie auduma.

Lifehacks

Apģērbu šādi atstāj iemērktu aptuveni 12 stundas, tad ņem talkā gumijas cimdus un izņem to no šķidruma. Gumijas viegli nāks nost. Noskalo apģērbu zem tekoša ūdens un liec žāvēties.

Lifehacks

Rezultātā tops patiešām ieguva skaistu krāsojumu. Vēl gan tas nav vilkts, tāpēc grūti spriest, kā to ietekmē ikdienas valkāšana. Tāpat ieteikums ir to mazgāt ar rokām nevis veļas mašīnā, lai krāsa pārāk ātri neizbalētu un nekļūtu pelēcīga.

Lifehacks

Noderēja?

Komentāri 3

Komentē 3

 
Anonīms
 

Pareizāk saukt par smērēšanu nevis krāsošanu šo eksperimentu. Nofotografējiet rezultātu pēc divām nedēļām - krāsā būs pazudusi. Diemžēl šīs ogas nav krāsviela audumam. Žēl, ka maldināt cilvēkus...

25.jūlijs 2020 Atbildēt

Bet process jau izskatās skaisti un romantiski... es teiktu vilinoši...

25.jūlijs 2020 Atbildēt

Kodinātājs varētu līdzēt? Parasti krāsojot materiālu vāra krāsas šķīdumā vai augu novilkumā. Neesmu specs. Mellenes atcerējos dēļ manas mammas krāsotajām Lieldienu olām- balta ola vārīta melleņu kompotā iznāca skaisti debesu zila. Vnk nejauši tā sanāca

25.jūlijs 2020 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija