Rūpējies par mazajiem draugiem: varianti putnu barotavām ziemā

Eksperiments 5.decembris 2020
 
Lelde Veinberga
 
Šonedēļ Latvijā daudzviet uzsnigusi pirmā noturīgā sniega kārta, kas acīmredzami parādā, ka gada aukstākais periods ir sācies. Šajā laikā vērts padomāt par mazajiem draugiem, kuri gan dzīvo tavā piemājas dārzā, gan lēkā pa palodzēm aiz daudzdzīvokļu nama loga – putniem.
View this post on Instagram

A post shared by lelde veinberga (@leldeve)

AR KO UN KĀ BA­ROT?

  • Zī­lī­tes ļo­ti lab­prāt ēd ne ti­kai tau­kus, svies­tu un mar­ga­rī­nu, bet arī da­žā­das sēk­las (sau­les­pu­ķu sēk­las, ka­ņe­pes u. c.).
  • Spe­ķi un tau­kus lab­prāt ēd arī dze­ņi un dzil­nī­ši.
  • Ci­tiem put­niem vis­la­bāk pie­dā­vāt da­žā­das sēk­las un grau­dus - sau­les­pu­ķu sēk­las, auzu pār­slas, ka­ņe­pes, lin­sēk­las, kā arī mie­žu put­rai­mus, grū­bas, pro­su, pat no­vā­rī­tus zir­ņus un pu­pas.
  • Kā ne tik piln­vēr­tī­ga ba­rī­ba mi­na­ma sa­smal­ci­nā­ta bal­tmai­ze.
  • Sau­sa­jai ba­rī­bai (pie­mē­ram, auzu pār­slām) ie­tei­cams pie­vie­not tauk­vie­las (sau­les­pu­ķu eļ­ļu, mar­ga­rī­nu), kas ne­ļauj ba­rī­bai sa­salt un pa­da­ra to ba­ro­jo­šā­ku.
  • Ba­ro­ta­vai jā­būt tā­dai, lai put­ni va­rē­tu vieg­li pie­kļūt ba­rī­bai, lai ba­rī­ba ne­ap­snig­tu un lai ba­rī­bas re­sur­si bū­tu vieg­li at­jau­no­ja­mi.
  • Spe­ķi var pie­nag­lot vai pa­kārt stiep­lē pie pa­lo­dzes vai ko­ka za­ra. Var arī uz pan­nas sau­les­pu­ķu eļ­ļā iz­kar­sēt bal­tmai­zes ga­ba­lus un uz­spraust tos uz ko­ku za­riem; eļ­ļa put­niem ne­kai­tē, tur­klāt ne­ļauj mai­zei sa­salt.
  • Vis­vien­kār­šāk put­nus var pie­ba­rot, iz­kai­sot ba­rī­bu uz ze­mes no snie­ga at­tī­rī­tā lau­ku­mā kā­da ko­ka vai krū­ma aiz­vē­jā. Šā­du ba­ro­ša­nās vie­tu lab­prāt ap­mek­lēs lauk­ir­bes, dzel­te­nās stēr­stes, zaļ­žu­bī­tes un mel­nie me­žas­traz­di.

Avots: www.lob.lv

***

Labākais ir tas, ka putnu barotava var būt kā pils, vesels putnu namiņš, gan to var izgatavot no sadzīves lietām, kas prasa vien pāris darbību. Piemēram, no 5 litru ūdens pudeles!

Nepieciešama vien pudele un papīra nazis vai šķēres ar spiciem galiem / lifehacks.lv

Izgriež "lodziņu" vienā pudeles pusē... / lifehacks.lv

... un otrā / lifehacks.lv

Rokturis noder, lai "barotavu" pakārtu, piemēram, koka zarā / lifehacks.lv

Ieber sēkliņas gatavajā barotavā... / lifehacks.lv

... un to novieto ārā / lifehacks.lv

Barotavai der arī mazā pudele:

Bet vēl ir citas barotavu idejas...

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija