Eksperiments: gatavojam veselīgās piparkūkas

Eksperiments 24.decembris 2020
 
nra
Viktorija Gabrjuna
 
Piparkūkas ir neatņemama Ziemassvētku sastāvdaļa. Lai gan visvieglākajā variantā tās var jau gatavas nopirkt veikalā, mazliet grūtākā - nopirkt gatavu mīklu un tas izcept, vēl grūtākā - mīklu izveidot pašu rokām, bet noteikti visinteresantākais variants ir pagatavot mājās veselīgas piparkūkas.

Visticamāk veselīgo piparkūku recepšu ir gana daudz, bet šoreiz izvēle krita uz uztura speciālistes Maijas Fromanes sociālajos tīklos publicēto recepti.

Šajās veselīgajās piparkūkās nav izmantoti baltie kviešu milti un cukurs.

nra

Nepieciešams: 25 - 30 dateles bez kauliņiem, 100 grami mandeļu milti, 100 grami jebkuri citi milti (eksperimentā izmantojām auzu miltus), viena tējkarote malta ingvera, viena tējkarote malta kanēļa, vanilīns, viena ola.

Eksperimenta gaita: dateles ar blendera palīdzību pārvēršam viendabīgā masā, paralēli nedaudz pielejot karstu ūdeni. Dateļu masā iejaucam abu veidu miltus, pievienojam kanēli, ingveru, vanilīnu un olu un izveidojam mīklu. Gatavo masu liekam uz stundu ledusskapī. Pēc tam ar formām veidojam piparkūkas (ja gribam kraukšķīgus cepumus - veidojam plānu mīklu, mīkstākus - biezāku mīklu), izklājam uz cepamā papīra un ieliekam cepeškrāsnī (aptuveni 180 grādu karstumā) uz 10 minūtēm.

nra

nra

nra

nra

nra

Secinājums: Piparkūkas tiešām sanāca ļoti gardas. Tās gan nebija tik saldas kā veikalā noperkāmās (vienkārši esam pieraduši pie parastās piparkūku garšas), bet drīzāk atgādināja gardu rupjmaizi (katram gan varētu būt savas asociācijas). Ieteiktu eksperimentēt ar dažādiem miltu veidiem (iespējams, mainīsies garša) un noteikti sekot līdzi laikam, ko cepumi pavada cepeškrāsnī. Tie ļoti ātri var apdegt.

nra

Lai veselīgi svētki!

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija