EKSPERIMENTS: Piparkūku mīkla no kaucmindiešu pūra

Eksperiments 16.decembris 2023
 
Ilze Šteinfelde
Ilze Šteinfelde
 
Ziemassvētku laikā manās mājās vienmēr smaržo pēc piparkūkām. Sākumā tās cepu no gatavas, veikalā nopērkamas mīklas. Vēlāk mīklu gatavoju pati, katru gadu izmēģinot kādu jaunu recepti. Šoreiz izmēģināju pagatavot piparkūku mīklu, variējot esošo recepti, kas nākusi no slavenās Kaucmindes, pievienojot tai jaunas sastāvaļas un mainot produktu proporcijas.

Gatavojot šo piparkūku m;iklu, drošāk to darīt bez bērnu palīdzīgajām roķelēm, jo jādarbojas ar karstu karameli. Mazos palīgos var aicināt pašās beigās, kad mīkla jāsamīca.

Vajadzīgās sastāvdaļas:

Ilze Šteinfelde

  • 700 g cukurs
  • 100 g medus
  • 100 g espresso kafijas
  • 400 g sviests
  • 200 g skābais krējums
  • 1 olas dzeltenums
  • 3 tējkarotes cepamā pulvera
  • 2 ēdamkarotes kanēlis
  • 1 ēdamkarote samaltu garšvielu (krustnagliņas, pipari, smaržīgie pipari, anīss, kardemons)
  • 800g milti

Pagatavošana

Uz sausas pannas uzber aptuveni 650 g cukura un liek karsēties. Karstuma ietekmē cukurs pamazām pārvērtīsies karamelē. Kad cukurs pilnībā izkusis un izveidojusies karamele, pannu no uguns noņem. Šo brīdi nav vēlams nokavēt, jo, ja karamele ilgi tiks karsēta, tā sadegs un kļūs rūgta.

Pie karstās karameles pielej karstu espresso kafiju. Šajā brīdī ir jābūt ļoti uzmanīgam, jo veidosies karsti tvaiki. Kafiju lēni iemaisa karstajā karamelē un tad pievieno sviestu, medu, un pannu liek atpakaļ uz uguns. Maisot sīrupu, izkausē sviestu un cukuru. (Oriģinālajā receptē bija vairāk cukura, bet nebija medus. Tāpat bija margarīns un eļļa, kas aizstāts ar sviestu, turklāt mazākā proporcijā.)

Kad sviests un medus pilnībā izkusis, karsto masu pakāpeniski pieveno aptuveni 700 g miltu.

Ilze Šteinfelde

Kad visa karstā karamele iemaisīta miltos, atsevišķā traukā saputo olas dzeltenumu ar 50 g cukura. Saputotajā masā iemaisa skābo krējumu, sodu, garšvielas.

Ilze Šteinfelde

Krējuma un olas masu iemaisa miltu un karameļu masā.

Ilze Šteinfelde

Mīklu atstāj istabas temperatūrā pilnībā atdzist. Un tikai tad, kad mīkla ir pilnībā atdzisusi, to sāk mīcīt, pēc vajadzības pievienojot vēl miltus.

Ilze Šteinfelde

Mīkla ir jāmīca tik ilgi, kamēr tā vairs nelīp pie rokām, kad tā ir kļuvusi elastīga un spīdīga. Gatavu ietin pārtikas plēvē un noliek vēsumā.

Secinājumi

Salīdzinot ar citām receptēm, šī mīkla ir treknāka. Cepumi sanāk trausli un mutē kūstoši

Ar karsto karameli ir jārokojas ļoti uzmanīgi: to ir ir viegli sadedzināt, iegūstot ļoti tumšu krāsu un rūgtu garšu, kā arī ātri var apdedzināties. Tāpēc šajā brīdī bērnus tuvumā noteikti nevajag laist

Miltus gatavai mīklai jāliek klāt pamazām, jo, ja tie būs par daudz, cepumiem zudīs trauslums.

Ilze Šteinfelde

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija