Jāņu sieram vajadzēs:
- 1 litru piena;
- 300 g biezpiena;
- 1 olu;
- 30 g sviesta;
- pustējkarote sāls;
- tējkarote ķimeņu;
- 2 tējkarotes sasmalcinātu zaļumu
- sviests gatavā siera apziešanai.

Kad produkti sarūpēti, jāsalūko katls, koka karote, sietiņš, marle un bļoda, kur gatavo sieru ielikt. Kad viss salikts pa rokai, var ķerties pie siera siešanas. Katlā ielej pienu un liek to karsēties. Kad piens sāk teju vārīties, tajā iemaisa biezpienu, un turpina vārīt uz lēnas uguns, ik pa laikam apmaisot, līdz atdalās sūkalas.
Šo brīdi var skaidri redzēt - dzeltenīgā šķidrumā katlā peldēs biezpiena kunkulīši.

Sietā ieliek dubultā salocītu marli un tajā ielej visu katla saturu, lai sūkalas notekas.


Ar mitru marli izklāj bļodiņu, ieliek tajā siera masu un apsedz to ar marles maliņām. Vai arī iezieš bļodiņu ar sviestu, ieliek tajā siera masu un pārsedz ar pārtikas plēvi. Sieru no sākuma atstāj atdzist istabas temperatūrā, pēc tam ieliek ledusskapī ar visu bļodu. Pēc aptuveni 2 stundām siers būs gatavs griešanai šķēlēs.

Lai sieru padarītu interesantāku, to apsmērē ar sviestu un apbārsta ar garšaugiem.
Secinājumi:
- Jāņu sieru var pagatavot ātri. Visilgāk ir jāgaida uz tā atdzišanu un atvēsināšanu ledusskapī.
- Der jebkurš veikala piens un biezpiens. Vēlams - pēc iespējas treknāks.
- Biezpienu pirms pievienošanas var sablendēt, lai iegūtu viendabīgāku masu.
- Tradicionāli Jāņu sieru sien marlē, bet var arī darīt tā, kā es to darīju. Tad tas būs nedaudz mīkstāks nekā tradicionālais siers.
Komentē