EKSPERIMENTS: kā mājās pagatavot rīsu "pienu"?

Eksperiments 21.janvāris 2023
 
pexels.com
Anete Ošleja
 
Arvien lielāku popularitāti iemanto dažādi augu "pieni" jeb dzērieni, piemēram, auzu, sojas mandeļu, kokosrieskstu un pat rīsu . Šomēnes daudzviet pasaulē cilvēki piedalās "Veganuary" izaicinājumā, vienu mēnesi mainot savu uzturu un pievēršoties vegāniskam dzīvesveidam. Tikmēr Latvijā janvāris ir "Neapēd zemeslodi" mēnesis. Šī izaicinājuma laikā cilvēki arī tiek aicināti vismaz vienu mēnesi atteikties no dzīvnieku valsts produktiem. Iedvesmojoties no šiem diviem izaicinājumiem, nolēmu pamēģināt pagatavot mājās rīsu "pienu".

Sākotnēji jāpiemin, ka iepriekš nekad neesmu ne gatavojusi, ne pagaršojusi rīsu "pienu". Tāpēc šis eksperiments ir divtik izaicinošs - vai man izdosies pagatavot rīsu "pienu" un vai manas garšas kārpiņas to spēs novērtēt?

Rīsu dzēriena pagatavošanai vajadzēs, protams, rīsus, ūdeni, dateles, sāli un mandeļu aromatizētāju.

Lifehacks.lv

Precīzāks sastāvdaļu daudzums: 200 gr rīsu, 1 l ūdens, 3 dateles, 1 ampula mandeļu aromatizētāja, šķipsniņa sāls.

Rīsu "piena" jeb dzēriena pagatavošana ir pavisam ātra un vienkārša. Ilgāko laiku paņem rīsu izvārīšana un atdzesēšana.

Kad rīsi ir auksti, tie ir jānoskalo tekošā ūdenī. Pēc tam atliek vien lielā traukā likt kopā visas sastāvdaļas.

Lifehacks.lv

Pēc tam visas traukā esošās sastāvdaļas nepieciešams sablenderēt.

Lifehacks.lv

Tagad atliek veikt pēdējo soli. Tam būs nepieciešama marle, sietiņš vai caurduris. Iegūto šķidrumu nepieciešams izkāst.

Lifehacks.lv

Secinājumi: Veikalos pieejamie augu "pieni" jeb dzērieni ir dārgi, bet mājās tos var pagatavot par salīdzinoši nelielām izmaksām, tai skaitā šo rīsu dzērienu. Dzēriena pagatavošana bija patiešām vienkārša un neprasīja lielas pūles. Vizuāli dzēriens, manuprāt, nav pievilcīgs, bet tā garšu var raksturot vienā vārdā - interesanta. Viennozīmīgi šis nav mans mīļākais augu dzēriens, taču, lai patiesi novērtētu tā garšu, tad man būtu jāsalīdzina tā ar veikalos pieejamajiem rīsu dzērieniem. Bet varu teikt, ka dzērienam ir izteikta mandeļu garša, kas ir pateicoties mandeļu aromatizētājam. Mainot aromatizētājus, varēs iegūt pavisam citu garšu buķeti.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija