PADOMI, kā nepārēsties svētku laikā

Uzturs 26.novembris 2018
 
depositphotos.com
LR Linda Rone
 
Pavisam drīz svinēsim vasaras gaidītākos svētkus - Līgo un Jāņus, kad galdā tiks celti brīnumgardi ēdieni, cepts šašliks un baudīts alus. Taču pārēšanās nav diez ko laba, un to pašu var teikt par alkohola lietošanu, bet, lai arī šī atziņa ir tikpat veca kā pasaule, par tās pareizību visbiežāk atceramies jau pēc svētkiem. Lūk, daži padomi, kā sevi piebremzēt.

Jāēd, lai cik tas dīvaini izklausītos. Ja zināms, ka vakarā ieplānota kārtējā ballīte, daudzi mēģina neēst dienas laikā vai arī dara to minimāli, ēstgribu nomācot ar pārmērīgu ūdens, tējas un kafijas lietošanu, jo vakarā gribēsies atļauties dažādus gardumus, tāpēc jau laikus vajag sevi piebremzēt. Tomēr izsalkums neļauj izbaudīt gardumus, cilvēks vienkārši ēd, ēd, ēd... Tāpēc viens no labākajiem baušļiem svētku laikā - pie svētku galda nesēsties izsalkušam.

Izskatot svētku galda piedāvājumu, nav jāizvirza sev par mērķi nogaršot absolūti visu. Labāk izvēlēties to, kas būtu pats veselīgākais, un tieši ar to sākt, bet garšīgākais, kārotākais, neparastākais lai paliek izvēles baudu sarakstā.

Dzert vai nedzert - šis ir gluži vai hamletisks jautājums ikkatros svētkos. Skaidrs, ka ūdens pirms maltītes ir ieteicams un pat vēlams, bet no alkohola gan vajadzētu ja ne gluži atteikties, tad ierobežot to līdz maksimums divām glāzēm sausa baltvīna, jo tas pārāk nekaitē gremošanas trakta funkcionēšanai atšķirībā no alkohola smagās artilērijas, kas atslēdz smadzenes, un tad arī vairs nav jūtami signāli, ka organisms nekādu ēdienu vairs nevēlas uzņemt. Vienmēr arī jāatceras, ka alkohols pats ir milzīga kaloriju bumba.

!

Izvēlēties vismazāko šķīvīti, jo tas nu gan sen ir zināms - cilvēkam vienmēr būs kāre piepildīt trauku līdz malām, proti, ar ēdienu. Jo mazāks šķīvis, jo mazāk ēdiena uz tā nokļūs.

Tempam ir nozīme. Kalifornijas universitātē veikts pētījums par pārēšanos, kurā tika pētīti bērni vecumā no 6 līdz 17 gadiem. Vienai grupai maltītes ieturēšanai tika dots neierobežots laiks, tāpēc viņi varēja ēst mierīgi un lēni, kārtīgi sagremojot pārtiku. Otrai grupai laiks bija ierobežots un paēst vajadzēja steigā. Secinājums - lēni un mierīgi maltīti ieturējušiem gada laikā svars samazinājās līdz 4,8%, bet steidzīgajiem - palielinājās līdz pat 12,6%. Ja ātri tiek uzņemta barība, jo īpaši to nesagremojot un norijot lieliem kumosiem, organisms novēloti gūst sāta sajūtu, un smadzenes signālu saņem krietni pēc tam, kad jau vajadzētu pārtraukt ēst.

Ierobežojiet cukura patēriņu. Lai gan svētku laiku ir grūti iedomāties bez kūkām, tortēm un citādiem saldiem našķiem, nebūtu ieteicams pārāk ļauties to kārdinājumam.

Nē - šo vārdiņu vajadzētu iemācīties pateikt arī mīļiem un tuviem cilvēkiem - vecākiem, vecvecākiem, tantēm un arī kolēģiem. Protams, svētkos mielasts ir ļoti garšīgs, protams, nevienu negribas aizvainot, tomēr - kas par daudz, tas par skādi. Ir gan izeja no situācijas - mīlošie radinieki savus gardumus var iedot līdzi, lai jūs tos nobaudītu nākamajā dienā.



Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija