JAUNGADA PADOMS: Kā sākt sportot

Veselība 1.janvāris 2019
 
pixabay.com
Noteikti netrūkst cilvēku, kuri teju katru jauno gadu sāk ar apņemšanos sportot. Lai šis veselīgais un noderīgais mērķis nav vien apņemšanās, bet dzīves realitāte, piedāvājam padomus, ar kuru palīdzību, iespējams, vēlme par sportošanu kļūs par īstenību.

# IEDVESMOJIES

Lasi grāmatas, skaties video, meklē informāciju internetā...Dari visu, kas tev patīk, spēj iedvesmot rīkoties. Nesēdi dīvānā un nesapņo par to, ka reiz varētu noskriet piecus kilometrus, bet sāc darīt jau šodien, lai to patiesi sasniegtu. Izveidotu dziesmu sarakstu ar mīļākajām melodijām un to pavadībā dodies pastaigā, vingro.

# NOSAKI SAVU FIZISKĀS SAGATAVOTĪBAS LĪMENI

Lai sportojot nenodarītu pāri savam organismam būtu vēlams atcerēties, ka pirms nopietnas pievēršanās fiziskām aktivitātēm noteikti nepieciešams saprast, cik daudz vari izdarīt jau šobrīd. Latvijā netrūkst fitnesa treneru, veselības sporta speciālistu, kuri tev laipni izlīdzēs un piedāvās izpildīt testus, kas noteiks, cik labā formā esi šobrīd. Atceries, ja neesi pārliecināts, vai speciālists, pie kura vērsies ir sertificēts, tad pārbaudi viņa kvalifikāciju sporta speciālistu reģistrā.

# LŪDZ SASTĀDĪT PLĀNU

Pirms sportošanas uzsākšanas noteikti skaidri definē mērķi- sportosi, lai zaudētu liekos kilogramus, lai justos labāk utt. Pēc mērķa definēšanas lūdz palīdzību sertificētam trenerim, kurš atbilstoši tavam izvirzītajam mērķis, fiziskās sagatavotības līmenim sastādīs konkrēti tev atbilstošu fitnesa programmu.

# IZMANTO KVALITATĪVU EKIPĒJUMU

Pat ja sporto mājās atceries, ka lai negūtu traumas nepieciešama ļoti pārdomāta sporta inventāra un ekipējuma izvēle. J vēlies vien iziet garākās pastaigās, paskriet, ļoti būtiski atcerēties par apavu izvēli. Tāpat arī jebkurā citā sporta veidā ļoti būtiski saprast, kāds ir pareizais un nepieciešamais inventārs, ka izmantojams treniņu procesā.

Video padoms: pareiza skriešanas apavu izvēle

# SEKO LĪDZI PROGRESAM

Kas gan var būt labāks motivators, ja ne tava pašsajūta vai atspulgs spogulī. Ja sporto, lai atbrīvotos no liekajiem kilogramiem, tad ar zināmu regularitāti pārbaudi, cik daudz esi konkrētajā brīdī sasniedzis. Atceries, motivācija var būt kaut vai viens papildu noskriets kilometrs, laiks, ko pavadi distancē. Progress var būt lēns, tomēr vienmēr tāds ir!

# ATRODI TRENIŅU PARTNERI

Pat ja daudz ko esi pieradis darīt vienatnē, atrodi kādu treniņu biedru, kurš, iespējams, spēj tevi vēl vairāk motivēt mērķa sasniegšanai. Atceries, brīžos, kad šķitīs, ka treniņu process ir pārāk grūts, uzmundrinājums no kāda nekad nenāk par ļaunu. Turklāt, ja nevēlies sportot vienatnē, tad vari izmantot arī interneta dzīlēs atrodamos treniņu piemērus, ko pildīt reizē ar tajā redzamajām personām.

Video padoms: treniņš iesācējiem

!ATCERIES

Pasaules Veselības organizācija (PVO) rekomendē pieaugušajiem veikt 30 un vairāk minūšu ilgas mērenas intensitātes fiziskās aktivitātes vairumā nedēļas dienu, vēlams - katru dienu, atgādina Slimību profilakses un kontroles centrs. Vairāk par fizisko aktivitāšu lomu dzīvē lasi šeit!

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija