Eksperta padomi: Kā efektīvāk atteikties no nevēlamiem produktiem uzturā?

Uzturs 23.marts 2019
 
Aivars Ķesteris/F64Photo Agency
Uztura speciāliste, veselības zinātņu maģistre uzturzinātnē Liene Sondore uzsver: izvērtē rūpīgi, kas ir tās lietas, no kurām plāno atteikties. Vēlies mazāk ēst cukuru, miltu produktus, saldumus, nelietot alkoholu?  Kā to izdarīt? Sastādi sarakstu ar lietām, ko vēlies mainīt. Piemēram, neēst kviešu miltus un bulciņas. Uzraksti uz lapas, kā rīkosies, ja būs nepārvarama kāre pēc šiem produktiem. Ar ko Tu tos aizstāsi. Kā tu pateiksi sev nē?

Ja nolem no ēdienkartes izslēgt kādus produktus, piemēram, neēst gaļu, piena produktus, izvērtē, kāds būs ēšanas plāns, lai netrūktu tik vērtīgo olbaltumvielu. Mācies gatavot dažādas zupas, ēdienus ar pupiņām, zirņiem, lēcām, tofu, graudiem un dārzeņiem. Atceries - olbaltumvielas saturošie produkti ir jāuzņem 1 gramu uz 1 ķermeņa masas kilogramu ik dienas. Olbaltumvielas ir organisma galvenais būvmateriāls.

Atceries par pilngraudu produktiem - tie ir organisma galvenā enerģija, B grupas vitamīnu un šķiedrvielu lādiņš. Ēd neapstrādātus graudus kopā ar saknēm. Izbaudi, kā garšo grūbas, mieži, kvinoja, amarants, prosa, griķi ar sēnēm, riekstiem, saknēm. Tas noteikti ir svarīgi, ja esi pieradis ikdienā ēst saldumus - organisms prasīs vienkāršos ogļhidrātus vēl vairāk, bet dod tam saliktos, vērtīgākos. Tādējādi arī sāta sajūta būs ilgāka. Papildini ēdienu ar augstas kvalitātes taukvielām - labu olīveļļu, avokado, riekstiem, sēklām.

Izmanto ēdienos garšvielas! Tev nav jāēd bezgaršīgs ēdiens! Tvaicē, sutini, cep cepeškrāsnī, mācies kombinēt tik dažādās garšvielas, un šķietami vienkāršie ēdieni būs izcili!

Atceries padzerties. Nav jādzer litriem, bet izdzer dienas laikā vismaz 1,5 l ūdens. Pavasarī dzer bērzu sulas!

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija