UZZINI, kā šovasar pagatavot garšīgāko šašliku

Virtuvē 27.maijs 2019
 
f64
Portāls nra.lv
 
Pikniki un grilēšana ir kļuvusi par neatņemamu vasaras sezonas sastāvdaļu, un siltajā laikā gandrīz visi kāro ik pa brīdim nobaudīt uz oglēm gatavotus ēdienus, taču izcept tiešām gardu šašliku ir jāprot! Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI apkopojusi padomus, kā pagatavot vislabāko gaļu! Izrādās - lai izdotos gards un sulīgs šašliks, ar īsto marinādi vien būs par maz!

1. Ideālā trīsvienība! Lai šašliks vai uz oglēm gatavota gaļa izdotos patiešām labi, jāievēro trīs lietas - jāizvēlas labas kvalitātes gaļa, jāatrod īstā marināde un gaļa jācep pareizi! Garšīga šašlika izcepšanai katra no šīm niansēm ir ļoti būtiska, tāpēc ir maldīgi domāt, ka grilētas gaļas garša būs atkarīga tikai no marinādes. Pat vislabāko gaļu var sabojāt, to lēni sildot uz vēsām oglēm un pat visizcilākā marināde nespēs garantēt, ka šašliks būs gards, ja gaļa, ko marinēsiet, nebūs piemērota cepšanai

2. Izvēlieties īsto gaļu! Ņemiet vērā - jo jaunāks būs dzīvnieks, jo mīkstāks būs šašliks, tāpēc cepšanai uz oglēm labi piemērota jēra, teļa vai cāļa gaļa, taču, protams, pareizi gatavojot, var grilēt arī cita veida gaļas. Ja šašliku plānojat gatavot no cūkgaļas, der atcerēties, ka vislabākā būs “marmorizētā” gaļa, piemēram, kakla karbonāde, kam liesums mijas ar nelielu daudzumu tauku. Protams, šī gaļa būs treknāka, taču šašliks viennozīmīgi izdosies sulīgāks un gardāks, taču ar īsto marinādi un pareizu cepšanu labs šašliks sanāks arī no šķiņķa, lāpstiņas vai filejas - galvenais, atrast savu grilētas gaļas noslēpumu!

3. Marinējiet gaļu skābā vidē un bez sāls! Šobrīd ir atrodamas ļoti daudzas labas receptes ideālās marinādes pagatavošanai, taču šajā ziņā droši var eksperimentēt - kas zina, varbūt tieši tā atradīsiet savu ideālo un neatkārtojamo šašlika recepti! Marinējot gaļu, būtībā jāpatur prātā divas galvenās lietas - gaļai jāmarinējas skābā vidē un bez sāls! Skābu vidi nodrošinās citrusaugļu sulas, kefīrs, paniņas, tomāti, granātābolu sula, sarkanvīns, skābas ogas u.c. piedevas. Starp citu, gaļu mīkstina kivi, tāpēc šašlika marinēšanai droši var izmantot arī šo svešzemju augli.

Ieteikums marinēšanas laikā neizmantot sāli daudziem var šķist netipisks, jo sāls ir viena no pirmajām garšvielām, ko klasiski var ieraudzīt gandrīz visās receptēs, taču sāls uzņem gaļā esošo ūdeni, padarot šašliku sausāku, tāpēc to labāk pievienot pirms pašas cepšanas, nevis marinēšanas laikā.

Savukārt citas garšvielas ir neatņemama šašlika sastāvdaļa, no tām būs atkarīgas gaļas garšas nianses, tāpēc šašlikam var droši pievienot dažādas sev tīkamākas garšvielas. Noteikti nevajag aizmirst par sīpoliem, jo tieši tie piešķir gaļai īpašu, šašlikam raksturīgu aromātu. Lai sīpolu sula labāk izdalītos, sagrieztos sīpolus pirms pievienošanas marinādei jāsaspaida.

4. Nelejiet marinādei klāt eļļu! Dažās receptēs gaļas marinādei aicināts pievienot eļļu, taču tam īsti nav jēgas - tieši pretēji, eļļa tikai kavēs skābuma reakcijas un gaļa marinēsies lēnāk. Ja cepšanai izvēlēta liesa gaļa, to var nedaudz apslacīt ar eļļu pirms likšanas uz grila, tad gaļa cepšanas laikā kļūs maigāka, taču nav nekādas nepieciešamības eļļu gaļai pievienot ātrāk.

5. Nebaidieties gaļu marinēt diennakti vai pat ilgāk. Protams, šis padoms nederēs situācijai, kad pie sulīga šašlika kārojas tikt iespējami drīz, taču, ja gaļas cepšanu plānojat savlaicīgi, nebaidieties gaļu marinādē turēt veselu diennakti vai pat ilgāk - līdz 48h. Marinēšanas laikā tiek pārveidotas gaļas olbaltumvielas, tāpēc, ilgāk marinējoties, gaļa kļūst mīkstāka. Ievērojot higiēnas prasības, ilga marinēšana gaļai nekādā veidā nekaitē. Ja marinējamo gaļu tur vēsumā, noslēgtā traukā, tad skābā vide pati kavē baktēriju vairošanos, un nav pamata bažām, ka pārāk ilga marinēšana var veicināt gaļas bojāšanos!

6. Šašliku ēdiet kopā ar dārzeņiem. Grilēta gaļa ir sātīgs ēdiens, kas gremošanas sistēmai rada nopietnu slogu, tāpēc šašliks vienmēr jāpapildina ar dārzeņiem - tie palīdzēs kontrolēt sāta sajūtu un atvieglos gaļas sagremošanu. Vislabāk izvēlēties jebkurus svaigos dārzeņus, turklāt, jo krāsaināks būs mūsu dārzeņu šķīvis, jo vairāk dažādu vitamīnu, minerālvielu un antioksidantu uzņemsim - šašliku labi papildinās tomāti, gurķi, paprika, burkāni, ziedkāposti, dažādi salāti u.c. dārzeņi - ēdiet tos, kas vislabāk garšo!

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija