IEGAUMĒ! Lietas, ko gardēži neglabā ledusskapī

Virtuvē 14.jūnijs 2019
 
Depositphotos.com
ZS Zenta Sokolova
 
Visu ātri salikt ledusskapī – tā ir aizņemtu cilvēku pieeja iegādātajiem produktiem. Jo sevišķi, ja tu mīti pilsētas dzīvoklī un esi atteicies no iebūvētā virtuves skapja, lai būtu vairāk vietas, un tev nav nekāda pieliekamā. Arī dzīves ritms nereti ir tāds, ka nevar īsti zināt, kad būs laiks kaut ko gatavot mājās un cik ilgi pārtikas krājumiem nāksies gaidīt, līdz kāds tiem pievērsīsies. Pēdējā laikā vides draugi aktualizē arī jautājumu par produktiem, kas tiek izmesti atkritumos, tā arī nenonākot galdā, jo beidzies derīguma termiņš.

Sakraujot ēdamlietas ledusskapī, cilvēki cer, ka tās glabāsies kaut nedaudz ilgāk - un tā arī būs, taču garša un kvalitāte no tā var ciest. Cilvēki par to neiedomājas, vaino ražotājus un audzētājus, bet patiesībā vainīga nepareiza uzglabāšana. Te būs produkti, kurus, ja vien iespējams, nevajadzētu likt ledusskapī.

Tomāti

Pērkot mēs bieži meklējam tādus stingrākus tomātus, kas vēl nav pilnīgi nogatavojušies. Ieliekot tos ledusskapī, gatavošanās process tiek pārtraukts, tomāts zaudē savu aromātu, mainās audu struktūra un iet zudumā gaistošās vielas, kas piešķir smaržu. Ledusskapja aukstumā, kur temperatūra zemāka par pieciem grādiem, tomāti kļūst bezgaršīgi un mīksti, tādi kā putraini, tāpēc labāk turēt tos istabas temperatūrā, kaut vai vienkārši uz virtuves galda, bet tos, kuri vēl pusgatavi var novietot uz palodzes. Ja tomāti ir pārgatavojušies, tos var izmantot svaigām mērcēm, salsai, biezzupai u.c.

Sīpoli

Nemizoti, apžāvēti jaunie sīpoli jāglabā sausā vietā ar labām vēdināšanas iespējām. Vēlāk, kad tie nobriest un ir sagatavoti ziemai, būs vajadzīga arī tumša vieta, lai sīpoli nesāktu dīgt. Ledusskapī sīpoliem ir tendence pelēt, kļūt ļenganiem, zaudēt kraukšķīgumu un asumu. Ledusskapī liek vienīgi zaļos lociņus un sagrieztus sīpolus, kā arī dažu izteikti saldu un maigu šķirņu sīpolus, kas nav paredzēti ilgai glabāšanai.

Maize

Daudzi cilvēki liek maizi ledusskapī, lai tā nesāktu pelēt un pēc izņemšanas atsilda ar tostera vai mikroviļņu krāsns palīdzību. Ledusskapis padara maizi sausu, cietu un bezgaršīgu. Eksperti iesaka: to, ko nevar apēst derīguma termiņā, labāk ietīt kādā ūdensnecaurlaidīgā materiālā, ielikt saldētavā un pēc tam atlaidināt.

Kartupeļi

Kartupeļi jāglabā vēsā, sausā un tumšā vietā, tomēr ne ledusskapī. Zemā temperatūrā kartupeļos esošā ciete tiek sašķelta vienkāršajos ogļhidrātos un tupeņi var iegūt salkanu garšu, bet mīkstums var kļūt blāvs un irdens. Ideāla vieta uzglabāšanai, protams, būtu sakņu pagrabs, bet, ja tāda nav, nevajag gādāt kartupeļus lielos daudzumos. Tos ievieto elpojoša materiāla, piemēram, auduma vai papīra, maisiņos un uzglabā tumšā vietā - virtuves skapītī vai pat zem vannas, jo kartupeļi istabas temperatūrā nebojājas pietiekami ilgu laiku.

Banāni

Banāni ir tropu augļi un tiem nav dabas dota aizsargmehānisma pret aukstumu. Ieguldīts daudz pūļu un pētījumu, lai atklātu vislabāko veidu, kā šos augļus pārvadāt un gatavināt, lai patērētāji saņemtu tos vēlamajā kondīcijā. Banānus novāc un transportē zaļus, pēc tam gatavina speciālās slēgtās telpās ar etilēna gāzi. Banāni necieš zemu temperatūru. Ja telpā, kur tie glabājas, temperatūra ir zemāka par 13,5 grādiem, augļi iegūst pelēku nokrāsu. Ja sagadās tā, ka mājās ir daudz pilnīgi gatavu banānu, tad labāk apsvērt domu par smūtija gatavošanu vai banānmaizes cepšanu. Ja tomēr nākas ievietot banānus ledusskapī, tad vislabāk - augļu nodalījumā. Ja auglis nav traumēts, miza var kļūt brūna vai pat melna, bet mīkstums iekšpusē saglabājas nebojāts. Jārēķinās gan ar to, ka visā ledusskapī būs jūtams banānu aromāts un citi produkti to var uzsūkt.

Medus

Glabāt medu ledusskapī nav nekādas vajadzības - tas satur vielas, kuras darbojas kā spēcīgi dabiski konservanti. Arheologiem ir gadījies atrast pat tūkstoš gadus vecus traukus ar medu, kas joprojām nebija zaudējis savas īpašības. Biškopji novērojuši, ka patērētāji visaugstāk vērtē nesen izsviestu, šķidru medu, bet tas, kurš jau paguvis kristalizēties, nav tik lielā cieņā, lai gan kristalizācija ir dabiska parādība. Ieliekot ledusskapī, tā tiek paātrināta, medus kļūst ciets un ir grūtāk izdabūjams no trauka.

Ķiploki

Ledusskapī ķiploku daiviņas var drīz vien zaudēt savu kraukšķīgumu un kļūst līdzīgas dzēšgumijai. No ārpuses ķiploks izskatās tāpat kā līdz šim, tāpēc kvalitātes pasliktināšanās vizuāli nav manāma. Tā kā ķiplokam piemīt spēcīgs aromāts, ar laiku pēc tā sāk smaržot arī citi produkti. To zinot, cilvēki pirms likšanas ledusskapī saiņo ķiplokus plastmasas maisiņos, un tas veicina pelējuma attīstību. Vislabāk uzglabāt ķiplokus istabas temperatūrā, telpā ar labu gaisa apmaiņu un tumsā.

Melones

Pētījumos noskaidrots, ka nesagrieztu meloni vispareizāk ir uzglabāt istabas temperatūrā, jo tad neiet bojā vērtīgie antioksidanti, ko tā satur, un maksimāli saglabājas melones aromāts. Ja melone ir sagriezta, tad gan tai vieta ledusskapī.

Avokado

Avokado visbiežāk iegādājami negatavi, pat akmenscieti, bet ir vērts pirkt tādus, nevis citu pircēju saspaidītus. Istabas temperatūrā avokado ar laiku nogatavojas un mīkstums sasniedz vajadzīgo konsistenci. Lai šo procesu paātrinātu, avokado mēdz sasegt, likt līdzās banānus vai gatavus ābolus, ziemā novietot radiatoru tuvumā. Ledusskapī likt nevajag, jo tad gatavošanās pilnīgi izbeidzas.

Baziliks

Būdams siltzemju augs, baziliks ledusskapī ātri savīst, var sabrūnēt un samelnēt, tas arī uzsūc citu produktu aromātus un atdod tiem savējo. Vislabāk baziliku glabāt gluži kā puķi - glāzē ar svaigu ūdeni. Glāzi novieto ēnā. Labākam rezultātam to var apņemt ar plastmasas maisiņu, atstājot augšējo galu vaļā, lai piekļūst gaiss. Ja dārzā izaudzis daudz bazilika, to var arī kaltēt vai viegli blanšēt un sasaldēt ziemas krājumiem.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija