Brūklene ar viegli rudenīgu rūgtumiņu (+receptes)

Virtuvē 30.augusts 2019
 
Raitis Plauks/F64 Photo Agency
IZ Ilze Zonne
 
Šķiet, pateicoties populārajam Kaudzītes Matīsa dzejolim par brūklenāju, kas pastāvīgi zaļot rauga nenoskārstai vajdzībai, spoži tumšzaļās mētriņas raisa pārdomas par zūdošo un paliekošo, saistās ar skumjiem dzīves brīžiem, ar kaut ko vienlaikus gaišu un sērīgu. Tomēr lasīt brūklenes ir patīkami. Pēc tām nav jābrien purvā vai jālaužas cauri dzelkšņiem.

Brūklenājs ir tik dekoratīvs, ka, pat vienkārši garām ejot, gribas apstāties, papriecāties un iemest mutē kādu saujiņu gatavu ogu.

Ja šogad esat sasparojušies, gādājot ogu krājumus ziemai, noteikti neaizmirstiet arī brūklenes. Tās atšķirībā no daudzām citām ogām transportējot neatsulojas, nesaplok un tik drīz nesāk arī bojāties, tāpēc nav tūlīt jāsteidzas pārlasīt un apstrādāt. Ogas var izbērt plānā kārtiņā un kādu laiku turēt istabas temperatūrā.

Brūklenes, tāpat kā dzērvenes, satur benzoskābi, kas neļauj attīstīties rauga sēnītēm. Tajās ir arī dažādas citas organiskās skābes, C vitamīns (aptuveni 15 mg 100 gramos), pektīnvielas, mangāns, kālijs, miecvielas. Brūkleņu sēkliņās ir arī omega - 3 taukskābes. Tautas medicīnā brūklenes ir pazīstams un viegls līdzeklis pret drudzi un iekaisumiem. Ar ūdeni un medu sajauktu brūkleņu sulu lieto, lai ārstētu saaukstēšanos, galvassāpes un aizcietējumus, kā arī lai atkoptos no vispārēja savārguma.

Klasiska latviešu virtuves tradīcija ir brūkleņu un ābolu ievārījums, kurā apvienojas patīkams un neuzbāzīgs saldums, skābenums un viegls rūgtums. Daži gan cenšas rūgtumu mazināt, ogas mērcējot ūdenī. Brūklenēm, kas domātas ievārījumam, nemaz nav jābūt pilnīgi gatavām - der arī tādas, kurām viens «vaigs» vēl gaiši rozīgs vai pat balts. Ogām var pievienot arī bumbierus un plūmes. Ievārījums neprasa pārāk daudz cukura, labi garšo pie parastajām pankūkām un kartupeļu pankūkām, arī kopā ar asinsdesu, turklāt šis ievārījums ir pietiekami biezs, lai to varētu izmantot smalkmaizīšu pildījumam un drumstalu maizei, rupjmaizes kārtojumam, reizēm arī tortēm un kūkām. Svaigam patēriņam un sulai labāk ņemt pavisam gatavas ogas. Brūklenes var pievienot augļu salātiem un citiem desertiem, no tām gatavo arī mērces gaļas un zivju ēdieniem.

Brūkleņu uzglabāšanas paņēmieni:

* Vārītā ūdenī: ogas pilda burkās, pārlej ar ūdeni, kas iepriekš uzvārīts, pievienojot uz litru 30 g sāls un 20 g cukura, un atdzesēts. Burkām uzliek vāciņus un glabā vēsā vietā.

* Vieglā marinādē: uzvāra 0,9 l ūdens ar 15 g cukura, 5 g sāls, vienu nelielu kanēļa standziņu un dažām krustnagliņām; kādu brīdi pavāra, noputo. Atdzesē, pārlej ogām, kas iebērtas dezinficētās burkās. Aizvāko, glabā vēsumā.

* Skābētas: 5 kg brūkleņu pilda tīrā emaljētā spainī, uzliek slogu, pārlej ar 3,5 litriem atdzesēta vārīta ūdens, kam pievienoti 300 g cukura, nedaudz kanēļa, krustnagliņu un smaržīgo piparu. Glabā vēsā vietā, pasniedz pie karstiem gaļas ēdieniem, kā arī pie ceptiem kartupeļiem.

* Savā sulā: brūklenes liek tīrā traukā un samīca ar koka stampiņu, lai izdalās sula. Uzliek slogu, lai ogas būtu pārsegtas ar sulu. Glabā ledusskapī.

* Pūdercukurā: ņem 500 g gatavu, lielu, rūpīgi pārlasītu brūkleņu, sajauc ar vienu nedaudz sakultu olas baltumu, kārtīgi samaisa, liek uz sieta un notecina. Apviļā 500 gramos pūdercukura.

* Saspaidītas ar cukuru: 500 g brūkleņu saspaida ar koka stampiņu, pievieno 300 g cukura, samaisa. Liek stikla burkā, uzliek plastmasas vāciņu. Glabā ledusskapī.

* Pasterizētas: pārlasītas brūklenes liek dezinficētās puslitra burciņās, pārlej ar vārošu ūdeni. Uzliek metāla vāciņus, pasterizē burkas 60 grādu temperatūrā 10 minūtes, pēc tam aizvalcē vai aizskrūvē. Var glabāt istabas temperatūrā.

* Saldētas: ogas izber plānā kārtiņā uz paplātes, liek saldētavā, sasaldē, pēc tam pilda hermētiski noslēdzamos maisiņos vai trauciņos. Var uzglabāt saldētavā aptuveni gadu.

Lasis brūkleņu mērcē

Sastāvdaļas:

  • 800 g laša filejas
  • sviests cepšanai
  • sāls, malti melnie pipari
  • 1/2 glāze brūkleņu
  • 1 ēdamkarote cukura
  • 1/2 glāze lobītu ciedru riekstu

Pagatavošana:

Uz pannas nelielā sviesta daudzumā izcep porciju gabalos sagrieztu lašu fileju, kam uzkaisīts nedaudz sāls un maltu melno piparu. Noliek siltumā. Uz sausas pannas apgrauzdē ciedru riekstus, pievieno ar cukuru saspaidītas brūklenes, visu sasautē. Pārlej mērci lasim un pasniedz.

Brūkleņu pīrāgs

Sastāvdaļas:

  • 100 g sviesta
  • 150 g cukura
  • 2 olas
  • 300-350 g miltu
  • 1 tējkarote cepamā pulvera

pildījumam:

  • 200 g brūkleņu
  • 200 g skābā krējuma
  • 100 g cukura
  • nedaudz vaniļas cukura

Pagatavošana:

Sviestu saputo ar cukuru, pa vienai pieliek olas, turpinot putot. Iesijā miltus, kam piejaukts cepamais pulveris, ātri samīca mīklu. Klāj mīklu veidnē ar 3-4 cm augstu maliņu, vidū ieber brūklenes. Cep 35-40 minūtes 180 grādu temperatūrā. Saputo skābo krējumu ar cukuru un vaniļas cukuru, pārlej karstam pīrāgam. Atdzesē līdz istabas temperatūrai, pēc tam ieliek uz četrām stundām ledusskapī.

Cepti āboli ar brūklenēm

Sastāvdaļas:

  • 6 vienādi vidēja lieluma āboli
  • 6 tējkarotes brūkleņu
  • 6 mazas sviesta piciņas
  • 6 tējkarotes cukura
  • kanēlis
  • 6 saldējuma lodītes
  • apgrauzdētas mandeļu skaidiņas pārkaisīšanai

Pagatavošana:

Āboliem izdobj serdes, liek uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, katram vidiņā liek karoti brūkleņu, piciņu sviesta, kanēli un cukuru, liek iesildītā cepeškrāsnī un cep, līdz āboli mīksti (bet ne izjukuši). Uzmanīgi pārliek trauciņos, uzliek saldējumu un uzkaisa mandeļu skaidiņas.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija