Miežu putra: vienkārša, sātīga un ne pārāk dārga

Virtuvē 28.februāris 2020
 
Publicitātes foto
IZ Ilze Zonne
 
Lūdzu kaut ko nemākslotu. Mūsu senčiem bijis pieņemts laikā no Miķeļiem (29. septembra) līdz Pavasara Mārai (25. martam) ēst tauku putru, bet pārējā laikā – piena putru. Tā bija kārtīga putra no miežu putraimiem. Nenoslinkosim un izvārīsim tādu arī mēs, lai nu aplejamās paciņu putras paliek darbdienu steigai. Ja negribas putru, lai būtu zupa – arī tajā miežu putraimi iederēsies un piešķirs papildu sātīgumu.

Mainās laiki, mainās ēšanas paradumi, bet mieži joprojām ir viens no pasaulē visvairāk audzētajiem graudaugiem, lai gan tiem jāiztur sīva konkurence par vietu mūsu galdā. Taču varbūt nav īsti pareizi sacīt - konkurence. Jo lielāka ir graudaugu produktu dažādība, jo daudzveidīgāks mūsu uzturs, tikai nevajag pašiem to noplicināt.

***

Der zināt:

• Miežu putraimi ir bagāti ar šķiedrvielām, tie satur B grupas vitamīnus, kāliju, kalciju, magniju, fosforu, dzelzi, selēnu, varu, mangānu u.c.

• Regulāri ēdot miežu putraimus, uzlabojas gremošanas trakta darbība, mazinās žultsakmeņu risks, pazeminās holesterīna līmenis asinīs, lēnāki kļūst aterosklerotiskie procesi.

• Miežu putraimi ir ātrāk gatavi, ja tos iepriekš izmērcē ūdenī. Daļa kulināru gan neatzīst ne mērcēšanu, ne skalošanu, uzskatot, ka tā iet bojā vērtība.

• Vārot miežu putraimus, to tilpums palielinās 5-6 reizes.

• Nopērkami dažādu lielumu miežu putraimi; jo tie smalkāki, jo ātrāk gatavi.

• Vienā glāzē ir aptuveni 180 g, bet vienā ēdamkarotē - ap 20 g miežu putraimu.

• Lai izvārītu irdenu biezputru, var izvēlēties rupjākus miežu putraimus. Tos noskalo siltā ūdenī, liek katlā ar vārošu ūdeni, kam pievienots sāls, un vārīšanas laikā nemaisa; pievieno nedaudz sviesta vai tauku.

***

Miežu putra ar zirņiem

Sastāvdaļas:

  1. 1,5 glāzes miežu putraimu
  2. 2 l ūdens
  3. 1/2 glāze šķelto zirņu
  4. 1 sīpols
  5. šķipsniņa kaltēta timiāna
  6. 3 ēdamkarotes sviesta
  7. sāls

Pagatavošana:

Zirņus izvāra mīkstus. Miežu putraimus kārtīgi nomazgā, liek sālītā ūdenī, uzvāra un vāra 20 minūtes, ja nepieciešams, noputo. Nolej lieko ūdeni, pievieno zirņus un sīki sagrieztu sīpolu, turpina vārīt uz mazas uguntiņas, līdz putraimi ir pilnīgi mīksti. Pievieno sviestu, timiānu, izmaisa, vāra vēl piecas minūtes.

Skābētu kāpostu zupa ar miežu putraimiem

Sastāvdaļas:

  1. 2 l ūdens
  2. 800 g cūkgaļas ar kaulu
  3. sāls
  4. 500 g skābētu kāpostu
  5. 1 sīpols
  6. 1 burkāns
  7. 1/2 glāze miežu putraimu
  8. zaļumi

Pagatavošana:

Trīs stundas pirms vārīšanas gaļu ieberzē ar sāli. Aukstā ūdenī liek gaļu, kāpostus, sagrieztu sīpolu, sagrieztu burkānu un noskalotus miežu putraimus. Vāra, līdz gaļa mīksta. Gaļu izņem no zupas, atdala no kauliem, sagriež gabaliņos un ieliek atpakaļ. Pievieno sīki sasmalcinātus zaļumus. Šķīvjos var zupai pielikt skābu krējumu vai tomātu biezeni.

Miežu putra ar vistas gaļu un sēnēm

Sastāvdaļas:

  1. 1 glāze miežu putraimu
  2. 1 vistas fileja bez ādas
  3. 100 g šampinjonu (vai citu sēņu,
  4. var būt arī saldētas)
  5. 1 liels sīpols
  6. 1 liels burkāns
  7. 2 ēdamkarotes svaigu zaļumu
  8. augu eļļa
  9. sāls, garšvielu maisījums - pēc patikas

Pagatavošana:

Putraimus noskalo, pārlej ar ūdeni un vāra. Vistas fileju sagriež sīkos gabaliņos, apcep augu eļļā, pievieno sāli, garšvielu maisījumu, sagrieztas sēnes, sīki sagrieztu sīpolu un uz sakņu rīves sarīvētu burkānu, visu izcep līdz gatavībai, pievieno izvārīto putru, samaisa, uzkaisa zaļumus, uzliek traukam vāciņu, atstāj uz mazas uguntiņas vēl piecas minūtes.

Miežu putra ar ķirbjiem un gaļu (podiņos)

Publicitātes foto

Sastāvdaļas:

  • 125 g miežu putraimu
  • 300 g liesas cūkgaļas
  • 300 g ķirbju mīkstuma
  • 1 liels burkāns
  • 50 g sviesta
  • 2 ēdamkarotes tomātu pastas
  • sāls, pipari

Pagatavošana:

Cūkgaļu sagriež salmiņos. Tomātu pastu atšķaida ar glāzi ūdens. Trīs ceturtdaļas no iegūtā šķidruma pārlej gaļai, pievieno sāli un piparus, uz pusstundu atliek malā. Burkānu un ķirbju mīkstumu sagriež salmiņos. Gaļu liek uz karstas pannas un apcep, lai izveidojas garoziņa. Pievieno sagatavotos dārzeņus un maisot apcep. Pannas saturu pārliek karstumizturīgos māla podiņos, pieber putraimus, pārlej ar gaļas buljonu vai ūdeni, pievieno sāli. (Jāņem vērā, ka putras tilpums krietni pieaugs, tāpēc jāatstāj podiņos pietiekami daudz brīvas vietas, pretējā gadījumā ēdiens ies pāri.) Podiņus liek tikko iekurinātā cepeškrāsnī, lai ļautu tiem iesilt pamazām. Kad temperatūra sasniedz 180 grādu, cep 20 minūtes, tad pievieno sviestu un atlikušo tomātu pastas šķīdumu, cep vēl 20 minūtes.

Kāļu zupa ar miežu putraimiem

Sastāvdaļas:

  1. 1 vidēji liels kālis
  2. 1 burkāns
  3. 1 sīpols
  4. 1/2 glāze miežu putraimu
  5. 50 g seleriju kātu
  6. šķipsniņa kurkumas
  7. sāls, pipari
  8. 2-3 krustnagliņas

Pagatavošana:

Nomizotu kāli sagriež kubiņos, burkānu sarīvē uz sakņu rīves. Sīpolu nomizo, tajā iedur krustnagliņas. Visus dārzeņus liek vārošā ūdenī, kam pievienots sāls, pieliek nomazgātus putraimus, kurkumu, piparus, vāra aptuveni pusstundu (kāļu gabaliņi kļūst mīksti un caurspīdīgi), sīpolu vārīšanas beigās no zupas izņem.



Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija