Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

TŪRISMS: Drēgnā vasara mudina doties uz dienvidiem

© F64

Šovasar Latvijas iedzīvotāju iekārotākie galamērķi ir Itālija, Spānija un Grieķija – valstis, kur saule spīd aptuveni 300 dienas gadā. Siltās zemes ir tik vilinošas, ka daļa Latvijas iedzīvotāju dodas uz ārzemēm, pat neskatoties uz nenokārtotiem parādiem.

Lai gan vasara jau teju pusē, Latvijas upēs un ezeros ūdens temperatūra svārstās no 16 līdz 21 grādam, bet jūrā ūdens sasilis vien līdz 14-19 grādiem, bet atsevišķās vietās piekrastē, piemēram, Rojā, ūdens temperatūra bija noslīdējusi līdz 9,5 grādiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati par iepriekšējo diennakti.

Ekrānšāviņš no avīzes

Vēsais laiks liek iedzīvotājiem meklēt iespēju kaut vai atvaļinājumu pavadīt siltākās zemēs. «Eiropas valstis ar siltu klimatu vienmēr ir bijis populārs galamērķis vietējo iedzīvotāju vidū. Aptauja gan rāda, ka pieaug interese arī par tālākiem galamērķiem - īpaši Āzijas un Amerikas valstīm, ko atpūtnieki vēlētos apmeklēt nākotnē,» saka SIA Latvia Tours direktore Ieva Keiša.

Kopumā uz ārzemēm ikgadējā atvaļinājumā parasti dodas 80% aptaujāto, bet piektdaļa to pavada Latvijā. Starp atpūtai iecienītām pilsētām Latvijā atzīmētas Ventspils, Liepāja un Cēsis.

Arī Novatours pieredze liecina, ka, sākoties aktīvai atvaļinājumu sezonai, daudziem cilvēkiem ir svarīgi doties atpūsties ārpus valsts. «Siltajos galamērķos saulaini laikapstākļi un bezrūpīga atpūta ir praktiski garantēta, ko diemžēl šogad nevarētu teikt par atvaļinājumu tepat Latvijā. Populārākie galamērķi ceļojumiem vasaras periodā ir Antālija Turcijā, Krēta Grieķijā, Varna un Burgasa Bulgārijā un Barselona Spānijā. Tāpat redzam, ka ceļotāji alkst arī pēc jauniem iespaidiem, jo pieprasījums ir arī mūsu piedāvātajiem jaunumiem. Šajā vasaras ceļojumu sezonā piedāvājam jaunus galamērķus - Melnkalne, Madeira, Maljorka un Dubrovniki Horvātijā,» Neatkarīgajai atklāj Novatours vadītājs Leonīds Močeņovs. Viņš uzver, ka Latvijas iedzīvotāji uz siltām zemēm - Turciju, Ēģipti un Kanāriju salām - dodas arī laikā, kad Latvijā valda rudenīgi un ziemīgi laikapstākļi, turklāt daļa siltā klimata cienītāju ceļojumus ziemas periodam iegādājas jau jūnijā.

Swedbank Finanšu institūts secinājis, ka 26% iedzīvotāju ceļo uz ārzemēm, par spīti kavētiem maksājumiem. Turklāt desmitajai daļai šādu ceļotāju ir vairāk par vienu parādu vai arī esošais brauciens tiek finansēts ar jaunu kredītu. Tāpat trešā daļa aptaujāto atzīst, ka ceļojuma laikā būtiski pieaug izdevumi. Tēriņu pieaugumu ar lielāku intensitāti izjūt tie, kuriem ir nenokārtotas parādsaistības (37%). Savukārt gandrīz desmitā daļa iedzīvotāju (9%) tēriņiem atvaļinājuma laikā īpaši līdzi neseko un nespēj atbildēt, vai tie pieaug vai samazinās.

Iepazīstoties ar ceļojuma finansējuma avotiem, 52% aptaujāto teju vienlīdz bieži paļaujas uz ikmēneša ienākumiem un atvaļinājuma naudu, bet 51% - uz iepriekš izveidotiem uzkrājumiem. Savukārt katram desmitajam ceļojumu pilnībā vai daļēji apmaksā kāds cits, bet 5% vajadzīgo summu vai daļu no tās aizņemas.

***

Populārākie 2017. gada ceļojumu galamērķi

Itālija 21%

Spānija 19%

Grieķija 7%

Lietuva/Igaunija 7%

Horvātija 5%

Francija 4%

Turcija 4%

Vācija 4%

Citas valstis 29%

Avots: Latvia Tours