Par un ap telpaugiem. Augu laime

LV Blogeri 13.jūnijs 2021
 
No Rūtas Katrīnas Bergas personiskā arhīva
IK Ilze Klapere
 
Jaunais dzīvesveids ir dzīvot mājās vairāk nekā jebkad agrāk. Un gribas, lai ir mājīgi, lai mājās būšana dara laimīgu un priecīgu, vai ne? Nav brīnums, ka viena no tendencēm, kas spilgti iezīmējās pagājušajā gadā, ir aizraušanās ar telpaugiem, īpaši pilsētnieku vidū. Kā augi var palīdzēt justies labāk?

Prātojot, kā veidot šo rakstu par augiem un laimes izjūtu, izlēmu, ka šoreiz nerunāšu ar pieredzējušiem augu speciālistiem, bet gan uzrunāšu jaunas sievietes, kuras pievērsušās telpaugu mīlestībai un dalās ar to publiski platformā Instagram. Nē, ne tikai ar skaistām fotogrāfijām viņas dalās, arī ar stāstiem iz parastās ikdienas un ne tik veiksmīgiem piemēriem augu pieradināšanā. Mēs visi taču kļūdāmies, vai ne? Un vienlaikus mācāmies.

Ja kādreiz es domāju, ka vienam cilvēkam ir zaļie īkšķīši, bet otram nav, tad tagad vairs neesmu tik ļoti pārliecināta. Arī, kad parunāju ar visām sievietēm, kuras stāsta par savu pieredzi, sapratu, ka nez vai ir stāsts par īpašu talantu un mistiskajiem zaļajiem īkšķīšiem, drīzāk - par mīlestību, patikšanu pret augiem, un kas īpaši svarīgi, rūpīgu darbu un atbildību. Dari, un tev būs! Bet bez tāda fatālisma, lai nav ļoti jāraud, ja kaut kas neizdodas.

No personiskā arhīva

Atceros, ka reiz skolas laikā mācījāmies Zentas Mauriņas garīgās higiēnas baušļus. Viens no tiem skanēja: “Jāveido māja.” Es par to izvēlējos rakstīt sacerējumā un kaut kur pa vidam arī pastāstīju, ka mums mājās ir tāds augs - mājas svētība - un ka esmu daudz domājusi, kāpēc to tā dēvē. Vai tas, ka mūsējais augs ir veselīgs un liels, nozīmē, ka mūsmājās ir svētība? Un, ja tā, kas notiks, kad tas pēkšņi nokaltīs? Viss būs pagalam? Tajā pēcpusdienā drāzos uz mājām, lai apskatītu mājas svētības lapas. Tā dzīvoja mūsmāju otrajā stāvā, kur bija arī tēta gleznošanas darbnīca. Tur vienmēr viegli smaržoja terpentīns un pēcpusdienās tieši uz mājas svētības lapām spīdēja saule… Fū, viss kārtībā. Bet miera vairs nebija - vairākas reizes dienā es devos augu apskatīt. Gadiem ritot, pamazām sliecos par labu domai, ka savā dzīvē negribu piešķirt augiem un citām lietām nosaukumus, kuru priekšā jājūtas pārprasti atbildīgai.

Parādi man savus augus, un pateikšu, kas tu esi!

Sarunās ar visām augu mīļotājām iedvesmojos un apstaigāju arī savus telpaugus - viena no meitenēm, kurai ir arī telpaugu veikaliņš augutante.lv, savā mājaslapā ierakstījusi: “Parādi man savus augus, un es pateikšu, kas tu esi!”

Interesanti, ko mani augi pastāstītu? Man mājās ir visai raiba kompānija - pāris dāvināti un mantoti kaktusi, interesantu vārdu īpašnieces šeflēra un pahira, dažas krasulas jeb naudas kociņi un trīs dinozauri jeb vismaz piecpadsmit gadus veci gumijkoki. Laikam jau tie mani vienkārši mīl (vai, teiksim, khm, ir pielāgojušies), jo kā tādi uzticami veci draugi zaļo un aug, lai arī netiek pārlieku čubināti. Bet, redziet, iedvesmai no sarunām ar entuziastiem ir liels spēks - nu jau plānoju, ka tuvākajās brīvdienās pārstādīšu divdesmitgadīgo gumijkoku, iestādīšu dažus jaunus audziņus un nopirkšu arī speciālo augu lampu - tās tagad ir modē un must have lieta ikvienam augu kārotājam, citādi pie urbānajiem džungļiem ar daudziem krāšņiem telpaugiem netikt.

Priecājos iepazīstināt ar četrām augu mīļotājām, viņu stāstiem par to, kā telpaugi palīdz justies labāk, par pieredzi kopšanā un par ieteikumiem citiem, kuri vēl tikai kāps uz šīs iedvesmojošās taciņas.

NO Annas Birmanes personiskā arhīva

Augi telpu dara dzīvu

ANNA BIRMANE

Instagram: @annapanna

“Mana aizraušanās ar augiem sākās ar mūsu jaunā dzīvokļa iekārtošanu pirms diviem gadiem. Apņēmības pilna devos iekšā Pinterest idejās un padomos, jo gribējās pašai būt gan interjeristei, gan dekoratorei. Un tad tu tur ritini un skaties - o, cik forša dzīvojamā istaba! Pēc tam piemeklē līdzīgus krāsu toņus, lampas, mēbeļu izkārtojumu, augus… Hmm, cik labi telpā izskatās augi, pilnīgi cita elpa! Mani visvairāk vilināja tieši zaļā krāsa, un arī tagad, kad man jau ir paprāvs augu daudzums (Annai ir ap 80-100 augu - aut.), nekas nav mainījies - zaļie, lapainie dominē, savukārt ziedošie mani kaut kā nav ieinteresējuši.

Augi mājās sniedz vizuālu gandarījumu - ja telpa tikai ar mēbelēm ir tāda kā vēsa, tad ar augiem - dzīva un silta, ar aprisēm. Stūrīši ir forši apdzīvoti, sienas apaugušas… Pērnais bija mājās palikšanas gads, kas uz maniem telpaugiem atsaucās divējādi - daļu augu es pāraprūpēju, pārlaistīju, un tie aizgāja bojā, daļa cieta no kaitēkļiem. Vai nu biju atnesusi tos mājās ar grieztajiem ziediem, vai ar kādu jaunu telpaugu. Nezinu. Kad tīklērču postījumus pamanīju, diemžēl bija par vēlu - liela daļa kalateju, kas bija mani mīļākie augi, aizgāja bojā… Bet es uz to visu skatos ar veselīgu pieeju - zinu, ka par augiem rūpējos pienācīgi, tāpēc reizēs, kad notiek kāda nelaime, sevi pārlieku nešaustu.”

NO Annas Birmanes personiskā arhīva

Daži mīļākie augi:

Man ir daudz filodendru un scindapšu - tiem patīk iekarināmajos podos, prasībās diezgan pieticīgi, bet izskatās labi.
Tā dēvētā Monkey monstera (Monstera adansonii) - mazām lapiņām, skaisti vīteņojas, nav nekādu īpašo prasību, tikai nevajag iekaltēt.
Pieticīgās, bet ļoti dekoratīvās zāmijas (Zamioculcas zamiifolia) un kalatejas (Calathea) - vienā vārdā - skaistas.

Anna iesaka:

Augiem vajag gaismu! Mums ir gaišs dzīvoklis, bet ziemā augiem ir par tumšu. Man daudzviet ir izliktas speciālās augu spuldzes, kas nodrošina fotosintēzes procesu arī tad, ja dabīgās gaismas trūkst. Tagad ir spuldzes ar balto gaismu, ne vairs tikai violetās - savējās pirku Ikea un esmu ļoti apmierināta, divu gadu laikā vēl nav izdegušas. Ar spuldzēm var izglābt arī panīkušus augus - tie atdzīvojas. Esmu izmēģinājusi, vai augus var turēt vannasistabā, kur logu nav. Secinājums ir, ka tomēr ne, bez speciālās spuldzes vispār bezcerīgi.

Plastmasas vai māla podiņus? Man labāk patīk plastmasas podi, jo nav tik bieži jālaista - māla podos augi jālej biežāk.
Kad jaunu augu atnesu mājās, to uzreiz noskaloju zem dušas un tad kādu nedēļu paturu izolācijā - ja nu kādi kaitēkļi vai slimības, lai nepārnestu uz citiem.

Vienmēr jāpaiet laikam, lai saprastu, kuri augi mājās labāk jūtas. Mūsmājās daudziem patīk virtuvē, kur ir gaišs, mitrāks gaiss, silti. Savukārt guļamistabā mums patīk vēsums, kas augiem savukārt - ne visai.

No Rūtas Katrīnas Bergas personiskā arhīva

Izzināt un apbrīnot

RŪTA KATRĪNA BERGA

Instagram: @plantopic

“Telpaugiem pievērsos pirms pieciem gadiem, kad sāku justies izdegusi savā tulkotājas darbā. Rūpes par augiem palīdzēja atslogot prātu pēc garajām pie datora pavadītajām stundām, kā arī ienesa daudz prieka un gandarījuma ikdienā. Katra jaunā lapa, negaidīti parādījies zieds vai no lielveikala izglābts un atdzīvināts augs kļuva par maziem svētkiem. Šie sasniegumi, protams, bija jāiemūžina, tāpēc man ļoti veiksmīgi izdevās jauno hobiju apvienot ar labi aizmirstu veco - fotografēšanu. Augi man ir iemācījuši novērtēt mazās lietas dzīvē un arī pieaugušā vecumā turpināt apbrīnot un izzināt pasauli sev apkārt. Tāpat esmu sapratusi, cik svarīgi ir bagātināt savu ikdienu ar dažādām nodarbēm, lai izvairītos no ieslīgšanas vienmuļībā un nomāktībā. Reizēm pietiek ar jaunu aizraušanos, lai gūtu pavisam citu skatījumu uz dzīvi.”

No Rūtas Katrīnas Bergas personiskā arhīva

Daži mīļākie augi:

Mūžīgā klasika monstera (Monstera deliciosa). Tās milzīgo, caurumaino lapu atritināšanās ir viens no aizraujošākajiem notikumiem manā telpaugu audzēšanas pieredzē. Turklāt tai ir arī sentimentāla vērtība, jo to dāvinājuši mani vecāki un tā ir viena no ilgdzīvotājām manā kolekcijā. No necila stāda piecu gadu laikā tā ir izaugusi par īstu džungļu karalieni.
Šobrīd tik aktuālās antūrijas (Anthurium) nav atstājušas vienaldzīgu arī mani. Īpaši jāizceļ garo, slaido lapu īpašniece Anthurium vittarifolium, kura ļoti ilgi bija manu kārotāko augu saraksta augšgalā. Pavisam negaidīti man to uzdāvināja viena no labākajām un dāsnākajām draudzenēm, ko esmu ieguvusi šī hobija izkopšanas gaitā.

Skaistās un graciozās marantas (Maranta) bija vienas no pirmajiem augiem manā kolekcijā. Diemžēl šobrīd tās vairs neaudzēju, jo nespēju nodrošināt optimālus apstākļus, taču ceru, ka ar laiku tas mainīsies. Salīdzinājumā ar citiem augiem marantas ir ļoti kustīgas - tās vēzē lapas gluži kā lielus, rakstainus tauriņu spārnus, no rīta tās atverot, bet vakarā atkal sakļaujot.

Rūta iesaka:

Nevajag iegādāties augus tikai tāpēc, ka tie ir modē un labi izskatās kāda Instagram konta fotogrāfijās. Pieredze lielā mērā veidojas arī no pieļautajām kļūdām, taču šodien tās var maksāt ļoti dārgi, jo telpaugu cenas ir ievērojami pieaugušas. Ne velti nopietni kolekcionāri iekārto augiem atsevišķas istabas ar siltumnīcām, gaisa mitrinātājiem, īpašām spuldzēm, ventilatoriem un citām ierīcēm. Protams, ne katrs to var atļauties vietas, naudas un laika ziņā, taču mums ir pieejams tik plašs augu klāsts, no kura izvēlēties tieši saviem dzīves apstākļiem piemērotāko. Ideālajā variantā augu iegādei būtu jānotiek šādā secībā:

noskaidrot, kādi apstākļi konkrētajiem augiem ir nepieciešami;
izvērtēt, vai savā dzīvesvietā ir iespēja nodrošināt šādus apstākļus;
iegādāties kārotos augus un atbilstoši par tiem rūpēties.

Augi ir dzīvi organismi ar savām vajadzībām. Tāpēc visiem topošajiem augumīļiem noteikti iesaku apgūt vai atkārtot augu fizioloģiju: kā saknes uzņem ūdeni un barības vielas, kā tās tiek nogādātas uz citiem auga orgāniem, kādiem nolūkiem augi izmanto dažādus ķīmiskos elementus, kā norit fotosintēze utt. Izprotot augu iekšējās norises, varēsim parūpēties par tiem ar daudz lielāku pārliecību.

No Maijas Gūtes personiskā arhīva

Dalīšanās prieks ir laime

MAIJA GŪTE

Instagram: @grow.green.home

“Esmu uzaugusi daiļdārzā un mantojusi mīlestību pret visu zaļo, estētisko skaistumu no savas mīļās mammas Ausmas. Pa kādam augam man vienmēr bijis, bet lielā mīlestība uznāca tad, kad pirms pāris gadiem pārdevu savu uzņēmumu, lai dzīvotu mājās ar bērniem. Taču mani darbošanāskāres zobrati turpināja griezties spēcīgi, kaut kur vajadzēja šo enerģiju izlikt vēl papildus! Sāku kopt augus, meklēju domubiedrus. Pagājušajā gadā mēs ar māsīcu izveidojām kopienu Plant family Riga un tieši pirms pandēmijas paspējām sarīkot pasākumu, sapulcinot ap pusotra simta augu kopienas biedru. Atskatoties uz pagājušo gadu, Latvijā šī joma ir strauji attīstījusies, piedzima daudzi augu mīļotāju konti Instagram, arī vairāki mazie biznesi par šo tēmu. Ieguldot laiku un uzmanību zaļajā hobijā un vērojot tendences pasaulē, ko apzīmē nosaukums urban jungle, kas kļuvis par šīs subkultūras atpazīšanās zīmi, esam kļuvuši par daļu no lielas kopienas.

Kopš mājās ir vairāk nekā 100 telpaugi, mēs tos vairs neskaitām. Mans hobijs patīk visiem, arī vīram Kārlim un abiem lielākajiem puikām - mazākais vēl pavisam bēbītis, bet gan jau dārznieki būs visi trīs! (Smejas.) Augu kopšana ir ļoti nomierinošs ikdienas rituāls, kurš straujajā dzīves ritmā personīgi man iedod atelpu, ļauj sakārtot domas un dara laimīgu. Man patīk dalīties - to esmu atklājusi, darbojoties ar augiem. Man nav žēl iedot padomu, uzdāvināt kādu augu. Arī retus un dārgus augus esmu dāvinājusi, un tas ir vēl jo lielāks prieks - tu redzi, kā otrs priecājas.”

No Maijas Gūtes personiskā arhīva

Daži mīļākie augi:

Hoijas (Hoya), tautā sauktas par vaska puķēm. Mūsdienās pieejamas variācijas ar ļoti dekoratīvām, dažādas formas lapām (piemēram, Hoya retusa). Hoijas ir viegli kopjamas un labi izskatās, iekarinātas podos pie griestiem.
Patīk arī monsteras, filodendri (Philodendron verrucosum un Philodendron xanadu) un citi ārumu dzimtas ātraudzīgie dekoratīvo lapu īpašnieki.
Alokāzijas - Alocasia baginda ‘Silver Dragon’.

Iesaka Maija:

Par un ap telpaugiem - latviešu radīts:

Podi un Podi (https://podiunpodi.net/) - katra augmīļa sapņu veikals, kur strādā profesionāla komanda, kas ieteiks piemērotākos telpaugus, puķu podus un citu aprīkojumu.
For My Plants, https://formyplants.com
Green planet potting mat @green_planet_potting_mat (Instagram)
Mēslojums, http://ljlinen.com/
EASYPOT, https://easypot.club/
POTED CONCRETE DESIGN, http://www.poted.lv/
Uz palodzes, https://linktr.ee/uzpalodzes
Augu statīvi, https://www.crafted.lv/
Dzīvotne, https://www.dzivotne.lv/
A bit design, https://www.abit.design/
Populāri ārzemju blogeri un vietnes iedvesmai:

Hilton Carter @hiltoncarter - augi un interjers iedvesmai.
Planterina @planterina - telpaugu kopšanas padomi.
Plants with Summer Rayne Oakes @homesteadbrooklyn - labs apskats par katru telpaugu atsevišķi, kopšana, izcelsme utt.
Darryl Cheng @houseplantjournal.

Dažas urbāno džungļu iedvesmas grāmatas:

Botānika dārzkopjiem, Džefs Hodžs.

Terrariums, Mathilde Lelievre.

Plant Society, Jason Chongue.

Wild At Home, Hilton Carter.

Plantopia, Camille Soulayrol.

Glasshouse Greenhouse, India Hobson and Magnus Edmondson.

No Ineses Elksnes personiskā arhīva


Stresa novadītājs un iedvesmas avots

INESE ELKSNE

Instagram: @augutante.lv

“Augi man patikuši vienmēr, bet kādu laiku tas nebija iespējams tīri praktisku iemeslu dēļ - dzīvojām ar malku kurināmā mājoklī, un temperatūras maiņas bija pārāk krasas. Tad nāca talkā dzīve, kāda tā ir. Kā jau divu mazu bērnu mammām mēdz gadīties, arī man vienā brīdī mazliet “aizbrauca jumts”. Dēlam tolaik bija trīs gadi, meita pavisam maziņa, un es - pavisam “iegājusi bērnos”. Sāku meklēt, ko tādu patīkamu padarīt sevis pašas priekam - kādu jauku, interesantu hobiju, kuru varētu savienot ar bērnu audzināšanu. Tā tas sākās, mājoklis arī bija piemērots, un es varēju ļaut vaļu savai augu vēlmei. Pēc pusgada sapratu, ka gribas vēl kaut ko sociāli aktīvāku un radās fotoblogs augutante.lv - aizņēmos ideju no angļu valodas populārā plant lady. “Augu lēdija” īsti labi neskan, tad lai iet “augu tante”! Humoram dzīvē jābūt.

Augus vairs neskaitu. Man ir mājās vismaz sešdesmit un vairāk, bet veikaliņā vēl vairāk. Arī mīļākie augi nemitīgi mainās - tā kā man nav “mīļākā” bērna, tā nav arī mīļāko telpaugu. Kopumā augu mīlestība un kopšana man nozīmē tīkamu aizmiršanos, neapnīkošu skatīšanos uz zaļo krāsu, pārstādīšanas meditāciju… Tas ir mans stresa novedējs, maciņa tukšotājs un iedvesmas avots vienlaikus!

Augu mode, tāpat kā apģērbu mode, iet pa riņķi, un patlaban pieprasītākie ir baltraibā monstera (Monstera variegata), kuru kāds kārotājs pajautā katru dienu. Turklāt tā maksā “kosmosu”! Un komplektā jāpērk arī augu lampa, ja tādas vēl nav, citādi baltās lapas kļūs brūnas, un nauda būs vējā. Bet ir taču tik daudz citu skaistu augu, kāpēc jātiecas tieši pēc šī pērlīgā? Labi, labi, man viegli runāt, jo, kad man vēl šī auga nebija, es arī ļoti gribēju! (Smejas.)”

No Ineses Elksnes personiskā arhīva

Inese iesaka:

Iesaku vispirms izdomāt vietas, kur gribētos augus, nevis atnest tos mājās un tikai tad meklēt vietu.
Jaunam augam jāļauj iedzīvoties - vismaz mēnesi vai pat vairāk, nevajag mesties to pārstādīt, čubināt, mēslot. Lielākoties augi ir sastādīti jau barības vielām bagātinātā augsnē, kur iestrādāts arī ilglaicīgas iedarbības mēslojums.
Ar ko sākt? Pieticīgas un arī gana modīgas ir līdakastes, arī zāmijas un hoijas varu ieteikt kā salīdzinoši viegli audzējamas.

Instagram augu modes TOPS:

Šobrīd modē vairāk ir zaļie telpaugi ar neparastām un izteikti dekoratīvām lapām, tikai retumis pavīd ziedošo telpaugu uznācieni.

Baltraibā monstera (Monstera variegata) nav zaudējusi savu neprātīgo popularitāti un joprojām noteikti ir Instagram modīgo augu topā numur viens. Arī citas monsteras neatpaliek.
Filodendri (Philodendron), dažādas variācijas.
Alokāzijas (Alocasia), dažādas variācijas.
Un citi - kalatejas (Calathea), fikusi (Ficus) jeb gumijkoki, sansevjēras (Sansevieria) jeb līdakastes (nu jau pēc jaunā klasifikatora pieskaitāmas dracēnām), antūrijas (Anthurium), dažādi sukulenti u. c.

Modīgi, interesanti un krāšņi, bet ne iesācējai:

Baltraibās (variegata) formas (tostarp jau minētās baltraibās monsteras) ir cimperlīgi un gaismas prasīgi, arī salīdzinoši dārgi augi, kuri iesācējai bez zināšanām var izrādīties ne tik viegli aprūpējami.

Filodendrs (Philodendron verrucosum) - šis augs vilina urbāno džungļu kārotājas ar savām samtainajām lapām. Ļoti grūti nodrošināt liešanas balansu un gaisa mitruma līmeni. Augsta cena, un nav viegli pavairojami.

Dažādu šķirņu alokāzijas (Alocasia) ir telpaugi ar izteiksmīgas formas lapām un krāsām, jānodrošina balansēta laistīšana un gaisa mitrums, atsevišķām šķirnēm ir specifiskas prasības. Liels izaicinājums ir Alocasia Baginda ‘Silver Dragon’.

Rovela senēcija (Senecio rowelyanus), dēvēta par string of pearls - ļoti gaismas un citu apstākļu prasīgs augs, nav piemērots mūsu klimata tumšajam laikam.

Peperomijas (Peperomia) nereti ir izaicinājums pat pieredzējušām augumīlēm un prasīs padziļinātas zināšanas kopšanā un uzturēšanā.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija