Paradumu maiņa labākai dzīvei: Māras Upmanes-Holšteines pieredze

LV Blogeri 14.maijs 2019
 
Foto: no privāta arhīva
MU Māra Upmane-Holšteine
 
Kā bez piepūles izdarīt izvēles par labu ilgtermiņa labsajūtai, nevis mirkļa iegribām? Kā veicināt labu pašsajūtu ikdienā? Meklējot atbildes uz šiem jautājumiem, mūziķe Māra Upmane-Holšteine pirms mēneša uzsāka Rimi kustības "Labākai dzīvei" eksperimentu, papildu motivāciju rodot drīzumā gaidāmajā bērniņa nākšanā pasaulē. Eksperimenta laikā Māru konsultēja "Labākai dzīvei" ekspertu komanda – uztura speciāliste Olga Ļubina, fitnesa treneris Kārlis Birmanis un psiholoģe Iveta Aunīte, palīdzot pieņemt veselīgus lēmumus un iedrošinot ieviest jaunus paradumus ikdienā. Eksperiments ir noslēdzies, un mūziķe secina – lielas pārmaiņas nenotiek vienā dienā, svarīga ir konsekvence, kas kampaņveidīgas uzvaras pārvērš par pašsaprotamiem ieradumiem.

"Mans eksperiments ar Rimi kustības "Labākai dzīvei" ekspertu komandu ir noslēdzies, bet man tas noteikti nav punkts - tas ir tikai komats daudz lielākā eksperimentā," iedvesmoti pauž Māra Upmane-Holšteine. "Skaidrs, ka lielas pārmaiņas nenotiek vienā dienā un varbūt pat ne vienā mēnesī. Bet forši, ka ir āķis lūpā! Pirmajā nedēļā vairāk apzinīguma, pēdējā jau lielākas atkāpes, bet domāju, ka daži vājuma mirkļi ceļā uz uzvaru ir pieņemami."

Māra atzīst - ja kāds dod uzdevumu, motivācija ir lielāka nekā tad, ja pats sev izdomā veselīgu paradumu plānu. Ekspertu padomu klāsts ir ļoti plašs, tāpēc ik pa laikam tos pārskatot var palikt uz pareizā ceļa. Ieviešot jaunu paradumus, Māra iesaka sevi papildus motivēt ar apbalvojumu - dienās, kad viss izdodas, kā cerēts Māra atliek nedaudz naudas kādai īpašai, iepriekš noskatītai balvai.

Sabalansēta uztura vienkāršais špikeris

"Vakar draudzene, atnākusi ciemos, saka - pie tevis varu droši ēst, zinu, ka viss ir veselīgs. Ļoti patika šāds kompliments. Un lepojos, ka vīrs, kurš (visa Latvija jau, šķiet, zina, ka viņš ir tas labais pavārs mūsmājās) piekrīt manām recepšu izvēlēm," stāsta Māra. Galvenais, ko viņa ieviesusi ikdienā pēc tikšanās ar Rimi kustības "Labākai dzīvei" eksperti, uztura speciālisti Olgu Ļubinu, ir aktīva ēdienreižu plānošana, veselīgo našķu krājums vienmēr līdzi somā un ēdiena, īpaši augļu porciju, sasaldēšana, lai, mazulītim ienākot mājās, pati vai "lielie bērni" trīs minūtēs varētu tikt pie garda smūtija vai cita kāruma. Māra atzīst - mēneša laikā viņa, sekojot Olgas padomam, pieradusi katrā ēdienreizē turēties pie pamatprincipa: pusi šķīvja aizņem dārzeņi vai augļi, ceturtdaļu - graudaugi un vēl vienu ceturtdaļu - gaļa, zivs, pākšaugi vai citi olbaltumvielu avoti.

Otra lieta, par kuru mūziķe piedomā krietni vairāk, ir produktu etiķetes. "Skaidrs, ka gribas atrast labākos produktus, bet man iedziļināšanās etiķetēs prasa ārkārtīgi daudz laika, un bieži no tām neko nesaprotu. Tāpēc priecājos par mazajiem palīgiem - zaļajām zīmītēm pie "Labākai dzīvei" produktiem, kuros ir mazāk sāls, mazāk cukura, mazāk vai labāki tauki, vairāk šķiedrvielu, nav ĢMO un ir tikai dabiski aromatizētāji," priecīga ir Māra.

Ne vienmēr vajadzīga piepūle, svarīga ir kustību precizitāte

Ar Rimi Labākai dzīvei fiziskās sagatavotības ekspertu Kārli Birmani Māra sākumā domājusi tikties tikai, lai konsultētos, nevis aktīvi vingrotu. "Ar to laikam atšķiras pirmā grūtniecība no trešā - pirmajā reizē braucu uz baseiniem, kaut ceļā jāpavada 40 minūtes, gāju uz grūtnieču jogu, vingrošanu un daudzām konsultācijām. Tagad biju nospriedusi, ka vingrošana aplikācijas vadībā ir pietiekami labs variants. Līdz brīdim, kad apslimu un pēc tam vairs nevarēju atgūt enerģiju," atzīst mūziķe. Kad, izpildot vingrojumus ar pietupieniem, pēkšņi morāli salūzusi un sapratusi, ka vairs negrib neko, kas saistīts ar sportu, norakstījusi to uz cienījamo grūtniecības nedēļu skaitu. "Tiekoties ar Kārli, gribēju parunāt par to, kā vingrot pēc mazā piedzimšanas. Bet nepaguvu ne attapties, kad jau pildīju iesildīšanās vingrojumus, un pēc pāris vingrojumiem trenera uzraudzībā visus savus "grūtos" vingrojumus paveicu, sevišķi nepiepūloties," saka Māra. Izrādās - pie iepriekš piedzīvotajām neveiksmēm vainīga nevis gravitācija, bet neprecīza vingrojumu veikšana, nepareizs ceļu un muguras izliekums. Mūziķe uzsver - vingrojot ar aplikāciju, mēs neiedziļināmies precīzās norādēs un nevaram sevi vērot no malas, līdz ar to nekontrolējam, cik pareizi izpildām uzdoto, taču tas ir svarīgi, lai vingrojot nenodarītu sev pāri.

Izvēles brīvība - stiprāka par aizliegumu

"Vienmēr esmu domājusi, ka mūziķiem, iespējams, pat vairāk nekā citu profesiju pārstāvjiem vajadzētu darba psihologu. Līdzīgi kā komandu sporta veidos, kur ir svarīga psiholoģiskā noturība, lai mobilizētos, lai atbildīgākajā brīdī nenotrīc roka. Vai mūziķim - balss. Bet nekad nebiju domājusi, ka, arī uzsākot kādu speciālu ēšanas programmu, savus "dēmonus" būtu vērts aplūkot kopā ar psihologu," stāsta Māra. Kā daudziem, arī viņai šķitis, ka viss ir vienkārši - vajadzīgas zināšanas un gribasspēks, un jaunā ēdienkarte sagādās vienu vienīgu prieku. Taču, tāpat kā daudzi, arī viņa zina, kā ir atkrist atpakaļ sākumpunktā pēc ļoti veiksmīgi uzsāktas diētas un piezīvot kāri pēc saldumiem ar dubultu spēku.

Rimi Labākai dzīvei emocionālās labsajūtas eksperte Iveta Aunīte pārsteigusi Māru ne pa jokam. "Tā vietā, lai aizsūtītu mani mājās uz "tu visu vari" nots, kas dos spēku izmest visas šokolādes končas, Iveta Aunīte man uzdeva mājasdarbu: līdz nākamajai nedēļai ēst visu! Arī to, ko esmu sev pēdējā laikā liegusi. Bet ar vienu nosacījumu - tikai tad, ja tiešām gribas, un nedaudz. Un, pirms likt mutē, pārdomāt, vai es patiešām, patiešām to gribu," stāsta Māra. Viņa sevi devē par izcilu kampaņveida progresa piemēru, kas spēj noturēties pretī kārdinājumiem trīs nedēļas, bet ilgtermiņā aizliegumi uz viņu neiedarbojas. Tāpēc to mūziķe izvirzījusi par galveno uzdevumu - atrast veidu, kā motivēt sevi veselīgos paradumus ievērot arī ikdienā. "Varbūt atbilde ir nevis aizliegumos, bet to atcelšanā, tādā ļoti apzinātā un klātesošā izvēles brīvībā," spriež Māra.

Māras Upmanes-Holšteines padomi pēc eskperimenta

  • Ēdienkartes plānošana ir atslēga uz gudrāku ēšanu. Pirmajās reizēs plānošana ies ilgāk, pēc tam izstrādāsies savi paradumi. Es produktus pērku trim dienām. Ja pērku nedēļai, daudz ko sanāk izmest. Gaļa un zivis jāgatavo uzreiz, kamēr svaigas; trešajā dienā labāk izvēlēties kaut ko veģetāru vai no saldētavas.
  • Mācos aizvietot produktus. Uz veikalu - tikai ar sarakstu! Bet pat tad gadās kaut ko aizmirst, vai izrādās - vakar apēsts tas, kas bija plānots divām dienām. Tāpēc omlete ar spinātiem pārtop par omleti ar kabačiem, un milti tiek mainīti un miksēti uz nebēdu. Gadās arī kļūdīties, bet pieredze ir vērtīga! Ļoti ērti ir produktu sarakstu lietot telefonā kā piezīmes. Tas ļauj viegli mainīt produktu secību un, piemēram, sakārtot iepirkumus pa sekcijām: piena produkti, augļi utt., lai nenāktos vēlreiz doties cauri visam veikalam pēc piemirstā sīpola.
  • Tagad man vienmēr somā ir rieksti, lai pa tvērienam būtu veselīga uzkoda visiem dzīves gadījumiem.
  • Bērnu neizēsto brokastu šķīvju saturs ir laba otro brokastu alternatīva: lēti, ātri un vairs nejūties vainīgs par ēdiena izmešanu! Vienīgi ēdiens nav silts un ne vienmēr izskatīsies kā restorānā.
Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija