Noderīgi padomi! Kam jābūt uz tava Līgo un Jāņu svētku galda?

LV Blogeri 9.jūnijs 2019
 
F64 Photo Agency
Gada lustīgākie svētki vairs nav aiz kalniem! Līgo un Jāņu dienā vienosimies pie ugunskura dziesmās un dejās, taču neizpaliks arī gardu ēdienu baudīšana. Lai uz tava svētku galda nekā netrūktu, ieskaties bloga "Lindas virtuve" izveidotājas Lindas Tellgrenas padomos un smelies iedvesmu ēdienu izvēlē.

Neviena Jāņu svinēšana nav iedomājama bez Jāņu siera - to blogere parasti gatavojot kopā ar mammu no piena un svaigām olām.

Dmitrijs Šuļžics/F64 Photo Agency

Gaļas marinādes. Tellgrena iecienījusi jogurta marinādi ar sausajām garšvielām. Bezpiedevu jogurtam pievieno vai nu kvalitatīvu gatavo garšvielu maisījumu bez sāls vai pats “uzjauc” kaut ko, kas tobrīd iet pie sirds. Jāņiem piestāvēs dilles, pētersīļi, žāvēts ķiploks un sīpols, kā arī dažādi pipari.

Liellopa gaļas cienītājiem - uz grila gatavots steiks. Arī grilētas ribiņas var būt cienasta centrā - tās izdodas sulīgas un ļoti aromātiskas. Gaļas neēdāji var pagatavot un grilēt gardus laša burgerus.

unsplash.com

Salāti un zaļumi - neiztikt bez mazsālītiem gurķīšiem! Dažreiz asumiņam blogere klāt pieliek arī pāris karotes etiķa un sinepju sēklu. Viņas mājās visiecienītākie salāti pie grilētas gaļas ir klasiskie amerikāņu kāpostu salāti, kas ir ļoti vienkārši pagatavojami, neatsulojas un garšo pilnīgi visiem. Tikpat vienkārši un ļoti veselīgi ir tabulē - libāņu pētersīļu salāti. Dārzeņus var pasniegt arī siltus un pagatavot uz grila.

Sātīgi kartupeļu salāti, kurus pagatavo no jaunajiem kartupeļiem ar pikantu mārrutku un sinepju mērcīti (ja pasniedz pie grilētas gaļas, olas salātiem nepievieno, bet zaļos zirnīšus var aizstāt ar marinētu vai skābētu gurķi) - garšos pilnīgi visiem. Savukārt, vienkārša piedeva gaļai, ko var pagatavot dažās minūtēs, ir marinēti sīpoli.

Mērces - bez gardām un pašu gatavotām mērcēm Tellgrenai ir grūti iedomāties svētku galdu. Visvienkāršāk pagatavojamā esot jogurta mērce, jo to varot uzmeistarot vien dažu minūšu laikā. Viņasprāt, bērniem noteikti garšos mājās gatavots kečups, bet austrumu garšu cienītāji novērtēs satay (zemesriekstu) mērci pie vistiņas.

unsplash.com

Uzkodas pie alus - blogere iesaka izmēģināt Čedaras (derēs arī jebkurš cits aromātisks cietais siers) siera cepumus. Tāpat labi garšos silta ķiploku bagete, fokača ar jūras sāli vai ar sieru un sīpoliem pildīta saldskābmaize. Steidzīgie var pagatavot sāļās maizītes no kārtainās mīklas.

unsplash.com

Saldumi. Tellgrena iesaka ātrās ogu maizītes no gatavās kārtainās mīklas - marcipāna vietā var izmantot pērnā gada ievārījumu, bet ogu vietā persikus, nektarīnus vai citus augļus, kas pa rokai. Goda vietā var celt arī zemeņu un rikotas siera kūku.

Nedaudz vairāk pūļu prasīs zemeņu-mandeļu biskvīts ar krēmsiera pildījumu, bet tas būs katras ieguldītās minūtes vērts. Ja nav laika nodoties kūku cepšanai, blogere iesaka pagatavot brauniju no 3 sastāvdaļām. No rauga mīklas goda vietā var likt kanēļmaizītes. Klasikas cienītājiem - kūciņas “Vecrīga”, papildinot tās ar svaigām zemenēm pildījumā. Bērniem garšos zemeņu vai rabarberu mafini.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija