"Topi Vesels": dzelzs trūkums organismā – cēloņi un risinājumi!

LV Blogeri 6.augusts 2019
 
Pixabay
TV Topi Vesels
 
Dzelzs trūkums organismā (pazemināts hemoglobīns, feritīns) var būt iemesls dažādiem nepatīkamiem simptomiem- enerģijas zudumam un nespēkam, galvassāpēm, reiboņiem, sirdsklauvēm un aizdusai, sausiem matiem un ādai, matu izkrišanai, biežām infekcijām un slimošanai, aukstām rokām un pēdām, u.c. Simptomi ir daudz un dažādi, tāpat arī katram indivīdam ir nepieciešama sava pieeja veselības uzlabošanai. Šajā rakstā lasi pazīstamākos fiziskos un psihosomatiskos cēloņus mazasinībai, kā arī vairākas idejas dzelzs līmeņa pacelšanai caur uzturu, uztura bagātinātājiem, apziņu.

Fiziskie cēloņi

Nepilnvērtīgs uzturs

Nepilnvērtīgs, nepietiekams uzturs, manuprāt, ir viens no izplatītākajiem fiziskajiem mazasinības cēloņiem. Vegāni, veģetārieši, kuri neseko līdzi savam uzturam un dzelzs saturošu produktu pastiprinātai lietošanai ikdienā ir pakļauti mazasinības riskam, tāpat kā tie, kuri savā uzturā daudz lieto subproduktus, ātrās ēdināšanas maltītes, saldumus, “tukšus” produktus ar zemu uzturvērtību un neseko sava uztura kvalitātei, par spīti tam, ka ikdienā lieto gaļu. Uzturs ir pirmais pamatnoteikums, lai organismā būtu optimāls daudzums dzelzs - ja to ar uzturu neuzņemam, tas ar laiku var kristies un radīt mazasinības risku. Pastiprināti par uztura jautājumiem dzelzs tematikas sakarā ir jādomā sportistiem, grūtniecēm un cilvēkiem ar jau konstatētu mazasinību. Par uzturu un dzelzs saturošiem produktiem lasi zemāk rakstā.

Gremošanas problēmas

Mūsdienās plaši izplatītas ir dažādas gremošanas problēmas, slimības, kas skar gremošanas traktu, dažādas vēdera infekcijas, disbakteriozes, iekšējie iekaisumi, kas rada nelielu, bet hronisku asiņošanu - tas viss var būt iemesls pazeminātam dzelzs līmenim organismā. Gremošanas problēmu dēļ tiek apgrūtināta dzelzs asimilācija un uzsūkšanās spēja - ja nestrādā kuņģis, tad pilnvērtīgi nesašķeļam pārtiku un nespējam uzņemt produktus esošo dzelzi, taču, ja skartas ir zarnas (disbakteriozes, kandidozes, Krona slimības, celiakijas gadījumos), var tik apgrūtināta dzelzs uzsūkšanās spēja. Tāpat arī iekšējās asiņošanas dēļ, no organisma tiek pastiprināti izvadīts dzelzs. Katram ir jāmeklē savs anēmijas cēlonis, lai spētu rast attiecīgos risinājumus veselības uzlabošanai.

Endometrioze, smagas mēnešreizes

Sievietēm “dzelzs” jautājums mēdz būt daudz aktuālāks kā vīriešiem, regulāro menstruāciju un grūtniecības/dzemdību dēļ, taču sievietei, kas ēd veselīgi, pilnvērtīgi un piekopj apzinātu dzīvesveidu, rūpējoties par savu veselību- normālos apstākļos uztraukties nevajadzētu.

Taču tad, ja ir kādas no augstāk minētajām problēmām, mēnešreizes katru mēnesi ir ilgstošas un smagas vai arī sievietei ir endometrioze, kuras rezultātā tiek zaudētas asinis iekšējās asiņošanas dēļ - ieteicams vērsties pie speciālistiem, lai risinātu problēmas cēloni un paralēli daudz nopietnāk piedomāt pie sava dzelzs līmeņa celšanas caur uzturu un dzīvesveidu.

Vairāk par intīmo veselību un sievišķajām problēmām iesaku izlasīt šajā rakstā- “Intīmā veselība no cita skatu punkta”

Grūtniecība

Gaidību laikā, organisma vajadzība pēc dzelzs tikai pieaug, tāpēc ir svarīgi vērot savas sajūtas un vajadzības gadījumā arī nodot analīzes. Grūtniecēm vairāk jāpiedomā pie sava uztura un jāpapildina tas ar dzelzi saturošiem produktiem, jāieklausās organisma vēlmēs un atsevišķos gadījumos ieteicams lietot arī uztura piedevas (skatīt zemāk). Taču dzelzs trūkuma gadījumos grūtniecības laikā ieteicams pārdomāt psihosomatiskos cēloņus un būt atklātai un patiesai pret sevi, vai grūtniecība nav zemapziņā radījusi kādus no zemāk minētajiem psiho emocionālajiem stāvokļiem.

Helicobacter Pylori infekcija - pazaudētais puzles gabaliņš

Šis ir bieži vien aizmirsts aspekts, kad runa ir par mazasinību. Ja Tev ir pazemināts dzelzs (varbūt ne obligāti kritiski zems, lai to diagnosticētu kā anēmiju), bet esi no tiem, kas piedomā pie veselīga uztura, lieto uztura piedevas, ēd bioloģisku liellopa gaļu, bietes un zaļumus, cik vien var apēst.. un nekas nemainās, ja papildus pazeminātam dzelzs līmenim, tevi skar arī dažādi gremošanas simptomi, iespējams ir vērts izmeklēt, vai Tavā organismā nav savairojusies H.pylori baktērija.

Īsumā par H.pylori baktēriju - tā ir sastopama vairums cilvēku vēderos, un bieži vien neizraisa nekādu diskomfortu, tomēr daļai cilvēku šī baktērija aktivizējas un izraisa apgrūtinošus gremošanas (un citus) simptomus. H.pylori ir adaptējusies dzīvošanai kuņģa skābajā vidē, tā spēj mainīt šo vidi uz sārmaināku, samazinot kuņģa skābi, tāpēc viens no simptomiem ir pazemināta kuņģa skābe, kas manifestējas kā

  • smaguma sajūta,
  • pārmērīgas atraugas,
  • negremošanās (sajūta, ka ēdiens stundām stāv kuņģī),
  • dedzināšana,
  • vēdera uzpūšanās,
  • apetītes trūkums vai pavājināta apetīte,
  • nelabums un neizskaidrojami slikta dūša.

Tāpat arī šī baktērija spēj penetrēt kuņģa sieniņas, potenciāli radot kuņģa/divpadsmit pirkstu zarnas čūlu riskus. Citi simptomi, ko izraisa šī baktērija ir:

  • Mazasinība (traucē kuņģa darbību, ietekmē dzelzs asimilāciju organismā, kā arī šī baktērija izmanto dzelzi savos vielmaiņas procesos)
  • Vēdera sāpes (it īpaši naktī, kad kuņģis iztukšojies pilnībā)
  • Neizskaidrojams svara zudums
  • Gremošanas traucējumi - atviļņa slimība (reflukss), dispepsija, kuņģa čūlas, u.c.
  • Retākos gadījumos gremošanas sistēmas vēzis (adenokarcinoma, MALT limfoma)

Tāpēc, ja Tev ir nediagnosticētas izcelsmes dzelzs deficīts, ieteicams pārbaudīt H.pylori klātbūtni, vai arī izlietot kursu ar dabīgiem uztura bagātinātājiem šīs baktērijas novēršanai (skaties zemāk uztura bagātinātāju sadaļu!)

Psihosomatiskie cēloņi

Kā jau visos jaunākajos rakstos (Intīmā veselība, vai uzturs tiešām dziedina?), arī šajā es nevaru nepieminēt, manuprāt, būtiskāko un patiesāko veselības problēmu cēloni - apziņas mācībstundu, ko sevī ietver slimība.

Pēdējā pusotra gada laikā esmu guvusi pārliecību par to, ka neviena fiziska saslimšana (arī “nevainīga” trauma, “vecuma” slimības, “klasiskie” grūtniecības simptomi, u.c.) neatnāk tikai fizisku cēloņu dēļ, apakšā vienmēr ir kāds psihosomatisks iemesls, kas sevī jāierauga un jāapzinās, lai saslimšana aizietu pavisam.

Ļoti bieži dzirdu cilvēkus sakām - uz laiku palika labi, un tagad atkal viss pa vecam. Arī par mazasinību un nepietiekamu dzelzs daudzumu organismā ir dzirdēts kas līdzīgs - kamēr lietoju dzelzs tabletes viss bija kārtībā, bet kad pārtraucu - viss pa vecam. Uz kādiem emocionāliem stāvokļiem norāda dzelzs trūkums, mazasinība? Kā vienmēr, atbilde katram var būt sava, atkarībā no dziļuma, kādā vēlamies šo problēmu risināt (emocionāla, psiholoģiska vai karmiska), taču šai problēmai, kā visām, ir vienojošās vadlīnijas, kuras var palīdzēt Tev rast atbildes uz savu iekšējo cēloni.

Vadoties pēc L.Heijas, V.Siņeļņikova, R.Dālkes un pašas pieredzes, apkopoju galvenos procesus, kas ierosina dzelzs trūkumu- aizplūstošs prieks, dzīvesprieka trūkums, bailes priecāties, iekšējs aizliegums priecāties par dzīvi, bailes no dzīves, sajūta, ka neesmu gana labs, “Jā-bet” attieksme - attaisnojumu meklēšana, mukšana no dzīves, slimība kā savas pasivitātes attaisnojums (mazasinībai ir raksturīgs nogurums, nespēks).

Kā jau iepriekšējos rakstos esmu minējusi, ka šie cēloņi nebūt ne vienmēr ir ieraugāmi ar neapbruņotu aci, psihosomatika paredz iedziļināšanos savā zemapziņā, saziņu ar to, kas sniedzas ārpus prāta robežām. Tāpēc, lai sevī izdziedinātu šos procesus ir nepieciešams pamatīgs un apzināts darbs ar sevi. Varbūt tu apzinies, ka Tevī nav dzīvesprieka, jo tas kaut kādā brīdī vienkārši pazuda no tavas dzīves, taču ar vienkāršu “es no šīs dienas priecāšos” un pozitīvām afirmācijām būs stipri par maz, lai problēmu atrisinātu tās saknē. Visbiežāk šādā veidā mēs sevi vēl vairāk piemānām, uzskatot, ka problēma ir atrisināta - tā sacīt, apklājam galdiņu, lai neredzētu skrāpes.

Mana pārliecība (un katram tā ir sava) ir tajā, ka bez dziļa un apzināta darba ar sevi (kas nereti paredz arī ielūkošanos savos vistumšākajos skapīšos karmiskajā pasaulē), hronisku fizisku veselības problēmu tās saknē atrisināt nevar. Taču, ja cilvēks saliek kopā gan fiziskās rūpes par sevi (uzturs, dzīvesveids, dabīgi uztura bagātinātāji) un savas apziņas izzināšanu - ir iespējama patiesi brīnumaina dziedināšanās.

Kā pacelt dzelzs līmeni?

Uzturs - ko ēst un no kā izvairīties?

Periodā, kad dzelzs līmenis ir pazemināts un ir nepieciešams pastiprināti piedomāt par tā celšanu, ieteicams uzturā vairāk iekļaut tos produktu, kas satur dzelzi, kā arī tos, kas veicina dzelzs uzsūkšanos, taču jāatceras arī par produktiem, no kuriem labāk izvairīties, līdz dzelzs atgriežas normas robežās.

Piebilde par dzelzs atšķirību dzīvnieku un augu valsts izcelsmes produktos - dzelzs labāk uzsūcas no dzīvnieku izcelsmes produktiem (trīsvērtīgā (III) dzelzs uzsūcas apmēram par 30% labāk, kā augu valstī sastopamā divvērtīgā (II) dzelzs), tāpēc vegāniem un veģetāriešiem īpaši rūpīgi jāpiedomā par pastiprinātu dzelzs produktu iekļaušanu savā uzturā, it īpaši tad, ja ir kādi gremošanas traucējumi, kas var apgrūtināt dzelzs asimilāciju no pārtikas produktiem.

Produkti, kurus ieteicams lietot pastiprināti:

Dzīvnieku izcelsmes produkti (ļoti ieteicams bioloģiskas izcelsmes, it īpaši orgānu gaļai) - pīle, liellops, jērs, tītars (tumšākā gaļa), cūkgaļa (ļoti ieteicams sekot līdzi kvalitātei) aknu un citu orgānu gaļa, lauku olas.

Jūras produkti - austeres, kalmāri, mīdijas, jūras ķemmītes, dažādas zivis - nelielos daudzumos arī satur dzelzi.

Pākšaugi - lielās baltās pupas, sojas pupiņas un tofu (vēlams bio!), lēcas, sarkanās pupiņas, turku zirņi, melnās pupiņas u.c.

Zaļumi- spināti, lapu bietes, lapu kāposti, pieneņu lapas, nātru lapas (termiski apstrādāti, lai samazinātu oksalātus un veicinātu dzelzs asimilāciju organismā), pētersīļi, loki, dilles, kinza, un citi zaļumi.

Dārzeņi- bietes, brokoļi, topinambūri, zaļie dārzeņi - sparģeļi, sniega pupas, zaļās pupiņas, zaļie zirnīši, lapainie salāti, u.c.

Rieksti un sēklas (izmērcēti un vēlams pēc tam viegli apgrauzdēti uz pannas, lai veicinātu dzelzs asimilāiju) - ķirbju sēklas, sezama sēklas, saulespuķu sēklas, pistāciju rieksti, indijas rieksti, ciedru rieksti

Žāvēti augļi - aprikozes, plūmes, persiki, vīģes, rozīnes, āboli, dateles (žāvētus augļus ieteicams pirms lietošanas mērcēt ūdenī, līdz samīkstinās).

Graudaugi (satur salīdzinoši maz dzelzs)- kvinoja, rīsi, bulgurs, griķi, prosa

Citi - kakao bez piedevām un kvalitatīva tumšā šokolāde, spirulīna, āboli (žāvēti āboli un šķirne “Antonovka” it īpaši!), granātāboli.

Ļoti ieteicams pastiprināti lietot C vitamīnu saturošus produktus, lai pastiprinātu dzelzs uzsūkšanās spēju organismā - daudzveidīgi augļi un ogas, dažādi citrusaugļu dresingi (citrons pie jūras veltēm un steika), zaļumi, kā arī C vitamīns kapsulu formā pirms ēdienreizes, kurā tiek uzņemti dzelzi saturoši produkti.

Produkti, no kuriem ieteicams izvairīties periodā, kad tiek veicināta dzelzs uzņemšana:

  • Kafija, melnā tēja un citi kofeīnu saturoši dzērieni;
  • Kalciju saturoši produkti un uztura bagātinātāji (nelietot vienā ēdienreizē ar dzelzi saturošiem produktiem!)
  • Piena produkti (gan gļotu radošā efekta dēļ, kā arī gremošanas sistēmu potenciāli kairinošo piena olbaltumvielu dēļ)
  • Cukurs, saldumi, našķi - ieteicams izvēlēties dabīgas alternatīvas un izvairīties no konvenciālajiem saldumiem, kas var ietekmēt organisma iekaisuma procesus, insulīna rezistenci un gremošanas veselību.

Uztura bagātinātāji

Mūsdienās ar uzturu vien, manuprāt, ir par maz, lai ikdienā uzņemtu visu nepieciešamo organismam - gan steigas un laika trūkuma dēļ (lasīt- prioritāšu), gan arī produktu kvalitātes un to dabīgi pazeminātās uzturvērtības dēļ. Es esmu PAR uztura bagātinātājiem, kuri ir kvalitatīvi, pārdomāti un efektīvi - tādu ir mazāk, kā to, kas nekādu labumu organismam nesniedz. Tāpēc uztura piedevas vienmēr ir jāiegādājas gudri, iedziļinoties gan uzņēmuma filozofijā un vērtībās, gan sastāvā un produkta kvalitātē.

Lasi vairāk šeit!

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija