Piecas ikdienas preces, kuras kaitē dabai, bet tu to nezināji

Dzīvo gudri! 6.novembris 2018
 
Ilustratīvs attēls
EL Elvijs Lazdiņš
 
Tu jau droši vien esi atklausījies atliku likām, cik ļoti plastmasa kaitē dabai. Tomēr vairākas ikdienā izmantotās lietas atstāj ne mazāk sliktu iespaidu.

BBC apkopojuši šīs piecas lietas, lai arī tu vari parūpēties, ka tās nerada papildus piesārņojumu.

Kontracepcijas tabletes

Lai arī šis medikaments rūpējas par to, lai pasauli apdzīvo mazāk cilvēku, kas palīdz samazināt dabas resursu izmantošanu, tām ir arī sliktā puse.

Šajās tabletēs atrodamais etinila-estradiola (EE2) hormons atklāts kā iemesls, kura dēļ mainās zivju uzvedība un ģenētika. Tas arī apgrūtinot zivju spējas noķert sev barību un pat pārošanos.

Skaudri, bet tas var novest pie zivju pilnīgas izzušanas un milzīga kaitējuma veselām ekosistēmām.

Avokado

Pārsteidzoši, bet šis populārais dārzenis kaitē dabai. Problēma tajā, ka viena avokado izaudzēšanai nepieciešami 272 litri ūdens, kas var nozīmēt graujošo postu reģioniem, kuros tos audzē.

Čīlē avokado audzēšanas rezultātā rodas sausums, kas ir tik pamatīgs, ka lauku reģionu iedzīvotājiem jāizvēlas starp ūdens lietošanu dzeršanai vai lai mazgātos - abiem nepietiek...

Ananāsi

Tas ir viens no pasaulē populārākajiem augļiem, kuram pieprasījums ir milzīgs. Tomēr šis pieprasījums noved pie tā, ka valstīs kur to audzē, piemēram Kostarikā, tiek plaši izcirsti lietus meži, lai radītu aizvien vairāk vietas, kur audzēt ananāsus.

Ananāsu audzēšanas specifika arī radot papildus kaitējumu dabai. Kopumā konkrēti Kostarikā šis ienesīgais auglis ir radījis neatgriezeniskus vides bojājumus.

Šampūns

Plašais palmu eļļas pielietojums novedis pie tā, ka pasaulē ievērojami samazinājies tropisko mežu skaits. Lai ar to nebūtu gana, plantācijas izlaiž milzīgu daudzumu karbona dioksīda, kas stimulē klimata pārmaiņas un iznīcina vidi dažādām dzīvnieku sugām, kā orangutāni.

Palmu eļļa atrodama šampūnā, šokolādē, saldējumā, maizē, margarīnā cepumos, lūpu krāsā, ziepēs, zobu pastā un tā tālāk...

Gaisa atsvaidzinātāji

Izrādās, ka gaisa piesārņojums ir ne tikai ārā, bet pat mūsu mājās un pie tā vainojami tostarp gaisa atsvaidzinātāji.

Tajos esošā ķīmija - limonēns - kurš sniedz pazīstamo citrusa smaržu, un atrodams arī pārtikas produktos, pats par sevi nav bīstams, tomēr tāds kļūst nonākot gaisā, jo reaģējot uz ozonu rada formaldehīdu. Tas var pastiprināt iespēju tikt pie astmas un citām slimībām, kā arī ir pat kancorigēns...

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija