Pašmāju pētījums atklāj, kā kafijas biezumus izmantot dārzā

Dzīvo gudri! 21.februāris 2020
 
Pixabay
Portāls nra.lv
 
Ir noslēgusies Nacionālā botāniskā dārza un Paulig Coffee Latvia sadarbības projekta - par kafijas biezumu izmantošanu dārzkopībā, pirmā sezona. Iegūtie rezultāti ļauj droši izmantot zinātnieku atziņas un padomus, kā pareizi pielietot kafijas biezumus – kādiem augiem piemēroti, kā cīnīties pret kaitēkļiem un nezālēm.

Nacionālā botāniskā dārza Pārtikas, aromātisko un ārstniecības augu nodaļas vadītāja Jeļena Koļesņikova, apkopojot iegūtos datus, vispirms izceļ kafijas biezumu pozitīvo ietekmi. Ir apstiprināts, ka augsnes bagātināšana ar kafijas biezumiem būtiski palielina atsevišķu kultūru ražu. Runa ir par salātiem, turklāt tajos konstatēts vairāk vitamīnu un mikroelementu. Tāpat dobēs, kurās tika izmantoti kafijas biezumi, iepriecināja veselīgi un lielāki burkāni. Ir ticis rasts arī dabīgs līdzeklis cīņā ar kaitēkļiem - ar kafijas biezumiem iespējams atbaidīt kāpostu, bazilika un gurķu kaitēkļus.Tāpat tie kavē viengadīgo nezāļu attīstību un uzlabo augsnes kvalitāti, palielinot slāpekļa, fosfora, kalcija, nātrija, cinka, vara un bora saturu augsnē.

Runājot par negatīvo ietekmi, zinātnieki norāda, ka kafijas sastāvā esošās bioloģiski aktīvās vielas rada tādu vidi augsnē, kas aizkavē sēklu dīgšanu, līdz ar to tādā labāk stādīt, nevis sēt. Un vēl, daži padomi - lai atbaidītu kaitēkļus, pēc augu uzdīgšanas pārkaisīt kafiju un viegli ierušināt augsnē (ne vairāk kā 1 l uz kvadrātmetru).

Lai kavētu nezāļu attīstību, kafiju iestrādā augsnē, mēnesi ļauj nostāvēties un tad stāda dēstus. Svaigu kafiju nevajadzētu lietot kā mēslojumu jau augošiem augiem.

Kompānijas Paulig Coffee Latvia valdes locekle Margarita Aļabjeva - Vaišļa ir gandarīta par sadarbību ar Nacionālo botānisko dārzu. Viņa norāda, ka beidzot Latvijā tiek bruģēts ceļš uzticamas informācijas avota izstrādei par kafijas biezumu izmantošanu dārzkopībā. Lai reizi par visām reizēm nevajadzētu , kā mēdz teikt, zīlēt kafijas biezumos, kā pareizi rīkoties.

Jāpiebilst, ka arī šogad tiks turpināti pētījumi, lai pārbaudītu gūtos rezultātus. Ir paredzēts veikt novērojumus par kompostētu kafijas biezumu izmantošanu.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija