Kā pareizi kopt apģērbus un sagatavot tos ziemai

Mode un stils 19.oktobris 2019
 
Ilze Zvēra/F64 Photo Agency
Mums katram ir kāds mīļākais apģērba gabals - mīksts un pūkains džemperis, efektīvi spilgts mākslīgās ādas kažociņš vai "tā īpašā veiksmes" žakete. Savus iemīļotākos apģērbus gribas valkāt atkal un atkal, tāpēc liels ir sarūgtinājums, kad tie no pārliekas mazgāšanas, gludināšanas, žāvēšanas maina krāsu, izbalē, saveļas, saraujas vai gluži otrādi izstaipās. Pareizi kopjot apģērbus, savu mīļāko vilnas kleitu varēsiet valkāt vairākas sezonas, turklāt tā būs tikpat sarkana kā sākumā. Šoreiz par ziemas apģērbu kopšanu - kā kopt vilnu, kašmiru, dūnas, samtu kā profesionāļiem, lai ziemas apģērbi izskatītos perfekti arī nākamajās sezonās!

Pirmais un galvenais apģērbu kopšanas zelta likums

Vienmēr pievērst uzmanību norādījumiem apģērba kopšanas etiķetē. Tā ir apģērbu lietošanas instrukcija - kā mazgāt, kā žāvēt, kā gludināt. Piemēram, spilgtus un krāsainus apģērbus var mazgāt 40° C temperatūrā saudzējošā programmā, bet cēlo zīdu ar rokām un īpašu mazgāšanas līdzekli maksimāli 30° C temperatūrā. Ja norādīts, ka mēteli vai žaketi var tīrīt tikai ķīmiskajā tīrītavā, tad ar pašdarbību nodarboties nevajadzētu, bet tiešām doties uz ķīmisko tīrītavu, lai nesabojātu audumu.

Ļoti iecienīti rudens un ziemas sezonā ir kašmira izstrādājumi, jo skaistais kašmirs ir patīkami mīksts un sildošs. Kašmiru vislabāk ir mazgāt ar rokām aukstā ūdenī, izmantojot saudzējošu mazgāšanas līdzekli. Pēc mazgāšanas nekad neturiet kašmira svīteri aiz plecu daļas, jo tas izstaipīsies! Nesiet to žāvēties satītu kamolā. Pēc tam apģērba gabalu ietiniet dvielī, uzmanīgi izspiediet lieko ūdeni un žāvējiet izklātā veidā.

Ziemas laikā pēc valkāšanas izsukājiet vilnas mēteļus ar birstīti, lai notīrītu dienas gaitā uzkrājušos netīrumus. Vilnas mēteļus vienmēr jākarina uz stingriem, koka pakaramajiem; citādi mēteļa svars var izstaipīt plecu zonu. Nekariniet vilnas mēteli pārblīvēta skapī, jo tas ir materiāls, kuram jāelpo. Nelielus traipus no vilnas var notīrīt ar aukstu ūdeni un auduma drāniņu, audumu viegli nosusinot (noteikti neberzējot!).

Vilnas mēteļus ir jātīra ķīmiskajā tīrītavā sezonas sākumā un beigās. Kāpēc beigās? Jo vilna ir materiāls, kurš viegli absorbē dažādas smakas, tāpēc ziemas mēnešu laikā audums var piesūkties ar tabakas dūmu, pārtikas vai smaržu aromātiem. Pēc valkāšanas noteikti iztukšojiet vilnas mēteļu vai bikšu kabatas, jo tās var neglīti izstaipīties.

Savukārt vieglus vilnas svīterus var mazgāt arī veļas mazgājamā mašīnā, režīmā "Wool" ar vēsu ūdeni. Mazgājot vilnas svīterus ar rokām, jāizmanto saudzīgs mazgāšanas līdzeklis un remdens ūdens, pamērcējot apģērbu 3 līdz 5 minūtes un tad noskalojot vēsā ūdenī. Arī vilnas svīterus jāžāvē izklātā veidā, ja žāvēsiet tos uz pakaramajiem, tad apģērbs var zaudēt formu. VAN GRAAF stilisti brīdina: nekad nelietojiet vilnas izstrādājumiem verdoši karstu ūdeni vai balinātāju!

Interesenti, ka starp vilnas svīteru vai bikšu valkšanas reizēm ieteicams 24 stundu pārtraukums, lai ļautu apģērba krokām dabiski nogludināties un izstrādajumam atgūt apjomu un formu.

Ziemā tik noderīgās dūnu jakas vienmēr jāmazgā veļas mašīnās ar priekšējo ielādi, jo veļas mašīna ar augšējo ielādi var sabojāt dūnas. Nepievienojiet vairāk mazgāšanas līdzekļa nekā nepieciešams, jo pārmērīgs tā daudzums traucēs dūnām atkal kļūt pūkainām un tās var saplakt. Ja dūnu jaka ir ļoti netīra, tad var apturēt veļas mašīnu cikla vidū un ļaut jakai pamirkt aptuveni stundu, un tad mazgāšanu pabeigt. Dūnas žūst lēnām, tomēr pārmērīga karstuma ietekme var tām kaitēt. Dūnu jakām un vestēm vislabāk derēs žāvēšana standarta žāvētājā, zemas temperatūras režīmā. Žāvētājā iemetiet arī dažas tenisa bumbas, lai palīdzētu jakai nezaudēt sākotnējo izskatu. Pat lietojot tenisa bumbas, laiku pa laikam izņemiet jaku no žāvētāja un papuriniet.

Skaistās samta kleitas tik labi piestāv ziemas ballītēm, bet samts ir diezgan kaprīzs materiāls. Šeit svarīgi ir lasīt rakstīto uz etiķetes, jo dažus samta izstrādājumus jātīra ķīmiskajā tīrītavā, bet citus var mazgāt veļas mašīnā. Nekad negludiniet samtu, jo gludeklis var sabojāt auduma šķiedras un atstāt neglītus nospiedumus. Neuzglabājiet samta apģērbus salocītus, bet ievietojiet tajos salvešpapīru un uzglabājiet apģērbu kārbās. No samta izstrādājumiem putekļus viegli var noņemt ar putekļu rullīti.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija